Czy ktoś pomoże w rozpisaniu planu treningowego?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
CzaDu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, jestem nowy na tym forum ;)
Szukam wsparcia odnośnie treningu biegowego jak i inne duperele związane z tym, czyli co i jak biegać, jeść, robić żebym był lepszy w bieganiu.
Mam 17 lat. Z biegami mam do czynienia jedynie na zawodach sportowych nie wspominając o tym, że gram regularnie w piłkę nożną (około 3x w tygodniu), jeżdżę rowerem . Zacząłem biegać w tamtym roku na zawodach uliczno-przełajowych, wystartowałem w około 25 biegów jak do dziś. Wszystko co biegałem obywało się bez treningu itd. Czyli co Bozia dała to wykorzystałem, a nie było źle bo co zawody to jestem w pierwszej szóstce. Niedługo moja kategoria wiekowa się skończy i będę zmuszony startować na dłuższych dystansach lub zawiesić bieganie.
Dłuższe dystanse zaczynają się od 5km w górę, nigdy na takim dystansie nie biegałem, więc może pora na to żeby się przerzucić na coś większego.
Więc proszę Was forumowicze o rozpisanie mi takiego treningu biegowego, załóżmy, który mnie przygotuje do pół maratonu. Dołączając do tego odpowiednie suplementy czy jak to się nazywa np. żeby mi szybko stawy nie siadały (obiło mi się coś takiego o uszy). Oczywiście zdaję sobie z tego sprawę, że żeby się dobrze przygotować muszę pobiegać ze 2 lata.
Pozdrawiam ;)
* Mistrz XIX Grand Prix Polski Środkowo-Wschodniej 2011
* Mistrz XX Grand Prix Polski Środkowo-Wschodniej 2012
PKO
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czesc.
To jaki sport chcesz trenować regularnie? piłka nożna,bieganie? po co chcesz biegać?dla przyjemności,poprawy kondycji do gry w piłke? Jakie to były zawody że bez treningu osiągałeś takie wyniki ? Czemu nie znajdziesz sobie klubu,tam byś uzyskał opieke,porady,odpowiedni trening.
Obrazek
CzaDu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Szczerze mówiąc i to i to bym chciał robić ;) Ale oczywiście bieganie stawiałbym wyżej niż piłkę. Biegać chcę bo po prostu mi się to spodobało, spodobała mi się również rywalizacja. Te zawody to były biegi z Grand Prix Polski Środkowo Wschodniej, czyli dystanse od 1200m do 2500m. Jeżeli chodzi o ten klub to może i jest to dobry pomysł, ale zapisując się do takiego klubu muszę biegać na jego terenie przy oku trenera, a w mojej miejscowości mam więcej swobody do biegania, bo są i lasy, po których mogę biegać, drogi polne i kiedy chcę mogę biegać i gdzie chcę.
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tu wybór zależy tylko od Ciebie,trening w klubie pod okiem trenera da sporo dobrego,rozpisze trening wg Twoich możliwosci,podpowie,doradzi , może marnujesz swój talent nie trenując biegania na poważnie. Spróbuj co masz do stracenia? ktoś musi reprezentować Polske na Igrzyskach,może to TY będziesz.
Obrazek
CzaDu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tu masz dużo racji, tylko jest jedno ale.
Szczerze mówiąc to już należę do takiego niby klubu. Klub jest na terenie mojej gminy i organizuje właśnie wyjazdy na te całe Grand Prix. Mamy też niby trenera, który jeździ z nami. Czyli reprezentuję już jakiś klub i gminę. No i właśnie gadając z tym swoim niby trenerem, była mowa o planie treningowym specjalnie pode mnie. Minęło sporo już czasu, a planu jak nie było tak i nie ma.
Trochę mi głupio by było się zapisać do tego nowego klubu, bo pewnie bym stracił wyjazdy na te Grand Prix, które oferuje klub z mojej gminy.
Więc jestem trochę w niezręcznej sytuacji.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ