Trening biegowy a trening rowerowy ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
naskrecik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 44.50
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Mam takie pytanie ?
Od 2 lat biegam dość regularnie, poprawiam swoje wyniki i przygotowuje się do kolejnych startów. W połówce od zeszłego roku poprawiłem się z 2h do 1:44 w tym roku a na jesień chcę zaatakować 1:40. Od początku roku przebiegłem ponad 800km
Jednak na początku tygodnia zostałem poproszony przez znajomych rowerzystów,czy nie wystartowałbym z nimi w jeździe drużynowej na 100km, bo im się wykruszył skład i szukają 5 zawodnika. Jako, że na rowerze jeździłem ostatnio bardzo mało a w zasadzie wcale , w tym tygodniu zrobiłem z nimi 2 treningi 40 i 50 km ze średnią prędkością trochę ponad 30km/h po których czułem się lepiej niż po bieganiu, tętno niższe niż w wolnych wybieganiach. Ogólnie zdziwienie moje i znajomych, że nie odstaje od grupy i daje zmiany na prowadzeniu.
A teraz do zasadniczej części pytania: czy jak odłożę trening biegowy na 3 tygodnie i zajmę się w tym czasie tylko rowerem, to moja forma biegowa a) spadnie b) pozostanie bez zmian c)wzrośnie :)
Czy np. dobrze żebym chociaż raz w tygodniu zrobił sobie jakiś trening biegowy np. szybsze akcenty czy wybieganie ?
pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
mariuszbugajniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37.29
Życiówka w maratonie: 2.59.02

Nieprzeczytany post

jeśli baze masz dobrze zbudowaną to nie stracisz nic z formy biegowej, a jak stracisz to 2-3 mocniejsze treningi i wrócisz do dobrych czasów
10km - 37.08 / 21km - 1.23.18 / 42km - 2.59

KOMENTARZE
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ