Witaminy, minerały, antyoksydanty i inne

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ponieważ temat kolorowych pigułek powraca tu okresowo, postanowiłem przypomnieć sobie stan prawny:

Dz.U. 2006 Nr 171 poz. 1225
USTAWA
z dnia 25 sierpnia 2006 r.
o bezpieczeństwie żywności i żywienia

Art.3
39) suplement diety – środek spożywczy, którego celem jest uzupełnienie normalnej
diety, będący skoncentrowanym źródłem witamin lub składników
mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny
fizjologiczny, /../,
z wyłączeniem produktów posiadających właściwości produktu
leczniczego w rozumieniu przepisów prawa farmaceutycznego
43) środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego – środek spożywczy,
który ze względu na specjalny skład lub sposób przygotowania wyraźnie
różni się od środków spożywczych powszechnie spożywanych i
zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu jest wprowadzany do
obrotu z przeznaczeniem do zaspokajania szczególnych potrzeb żywieniowych

Art.24
2. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, ze względu na
swoje przeznaczenie, obejmują w szczególności następujące grupy:
/../
5) środki spożywcze zaspokajające zapotrzebowanie organizmu przy intensywnym
wysiłku fizycznym, zwłaszcza sportowców;

Art. 27.
5. Oznakowanie, prezentacja i reklama suplementów diety nie mogą zawierać informacji
stwierdzających lub sugerujących, że zbilansowana i zróżnicowana dieta
nie może dostarczyć wystarczających dla organizmu ilości składników odżywczych

------
to ostatnie zdanie nieco mnie rozbawiło;
pzdr
gl
PKO
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

tabsy srabsy... ale żeby kila buraków młody zdrowy biegacz nie nie dał rady - to już przechodzi ludzkie pojęcie.

-------------------
ostatnio ponad 500km w miesiącu stuknęło mi na tradycyjnej słowiańskiej diecie :oczko: :
buraki, owsianka, miód, olej rydzowy, jaja, piwo. z ziółek - camele.

ktoś chciałby się pościgać, czy wszyscy zbyt zajęci suplementacją?

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

:) :bum: zaczyna się robić piaskownica z tego działu, same młode oszołomy...
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

:oczko: ...i starzy tłuści eksperci od diety.

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
Awatar użytkownika
watchu
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

gl pisze: Art. 27.
5. Oznakowanie, prezentacja i reklama suplementów diety nie mogą zawierać informacji

------
Stąd na opakowaniach informacja, że "suplement diety nie może być stosowany jako substytut zdrowej diety".
F@E pisze::) :bum: zaczyna się robić piaskownica z tego działu, same młode oszołomy...
Jak to dobrze, że mamy Pana z jakże wspaniałym wkładem w rozwój naszej wiedzy ;) Kłaniam się głęboko.
Colin2000
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Odkad znowiłem po rocznej przerwie suplementacje Olimp chela witamin shop poza kolorem żółtego moczu nie zauwyłem róznicy, wniosek nasunal sie sam - nie widac róznicy? to po co przepłacac :)
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

watchu pisze:
gl pisze: Art. 27.

------
Stąd na opakowaniach informacja, że "suplement diety nie może być stosowany jako substytut zdrowej diety".

.
ojojoj...; magicy od supli na każdym kroku atakują nas stwierdzeniami, że dzisiejsza żywność już nie taka, że warzywa i owoce nie mają już tyle witamin co dawniej etc., etc.; przypomnij sobie zresztą, co sam pisałeś w nin. wątku (" Skąd ma być reszta pierwiastków w glebie wyjałowionej nadmierną eksploatacją?").
Krótko mówiąc, poucza się nas, iż dieta jednak nie może dostarczyć wystarczających dla organizmu ilości składników odżywczych, ewentualnie przy dużej dozie swojej dobrej woli mogę napisać, iż Wy, spece od supli twierdzicie, że właściwa dieta jest niezwykle trudna do osiągnięcia.
Jeśli z żywnością jest aż tak tragicznie, jak zeznajecie, to cóż stoi na przeszkodzie, by przekonać ustawodawcę do zmiany przepisów, tj. do likwidacji ww. zakazu?

To jest forum dla hobbystów, zawodnicy niech się wspomagają czym chcą.

Słucham radia niemal na okrągło i najbardziej wkur... mnie tam reklamy supli, osobliwie tych z magnezem;) nie wspomnę też o tym, iż bywa, że sugeruje się lecznicze właściwości suplementów diety;

Reklamy leków bez recepty to insza inszość, ale zawsze przecież możesz założyć odrębny wątek;)
pzdr
gl
Awatar użytkownika
watchu
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jednak warto by odseparować osobiste opinie jak to określasz "specy" od suplementacji od wymogów prawnych określonych w ustawach. Sam fakt, że coś jest w ustawie nie oznacza, że stanowi to rzeczywistość. Jakieś zawory bezpieczeństwa w tym prawie przecież muszą być :) A i sam też przyznałem rację, że nic nie przebije owoców i warzyw. Jeśli ktoś może zjeść tego odpowiednią ilość w zalecanych 5 porcjach dziennie i prowadzić porządną dietę to tylko pochwalić :) Nic jednak w tych czasach nie jest idealne, ludzie co raz więcej pracują, jedzą na mieście, czasu nie mają to i metody odżywiania organizmu siłą rzeczy przechodzą metamorfozę. Ja wiem, że stara szkoła woli zjeść kilo buraków czy rybkę 3 razy w tygodniu ale ludziom się teraz po prostu nie chce poświęcać na to tyle czasu i sięgają po łatwiejsze rozwiązania. Dla świętego spokoju stwierdzam uroczyście, iż "zbilansowana dieta nie wymaga żadnej suplementacji" upierając się mimo wszystko przy fakcie, że obecnie przeciętna dieta przeciętnego człowieka zawiera dużo mniej składników odżywczych niż 30 czy 50 lat temu. Wystarczy z resztą spojrzeć na zachodnie społeczeństwa a i co raz bardziej w kraju to widać jak ludziom puste cukrowe kalorie wchodzą w dupska ;)

Nie zależy mi z resztą na przekonywaniu wszystkich. Każdy ma własne zdanie i własną rację co też szanuję bo przecież nie można wiedzieć wszystkiego. Najważniejsze to zachować zdrowy rozsądek i odpowiedni balans. Każde radykalne stanowisko jest po prostu złe. W obie strony.

"Reklamy leków bez recepty to insza inszość, ale zawsze przecież możesz założyć odrębny wątek;)" nic tu proszę Pana nie mam zamiaru reklamować :)

Wracając do głównego wątku wątku, co kto z was jeszcze stara się uzupełniać w swojej diecie?
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

podstawa to płyny i elektrolity
reszta to dodatki dla zaawansowanych biegaczy
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kulawy pies pisze::oczko: ...i starzy tłuści eksperci od diety.

zdrówko
To akurat nie ma związku :) bo wiedza to jedno a problemy z wagą to drugie :) Nie osądzajmy ze swojego punktu widzenia(patrzenia) każdy jest inny i nie każdy może np. tyle co Ty :) Do tego bym się nie przyczepił, choć w pierwszym momencie może deklasować, tylko po zastanowieniu nie wiadomo co deklasuje tak naprawdę :bum:
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Też sobie może założę wątek, jutro o północy we czterech jedziemy na rowerach przejechać 400km w 24h :). Jak myślicie, dam radę bez suplementów, czy nie? Czystej jazdy pewnie będzie 15-16h :).
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:Też sobie może założę wątek, jutro o północy we czterech jedziemy na rowerach przejechać 400km w 24h :). Jak myślicie, dam radę bez suplementów, czy nie? Czystej jazdy pewnie będzie 15-16h :).
Dasz radę! Ale z dobrymi ziołami (adaptogenami) było by szybciej i przyjemniej.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Awatar użytkownika
watchu
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

apaczo pisze:
klosiu pisze:Też sobie może założę wątek, jutro o północy we czterech jedziemy na rowerach przejechać 400km w 24h :). Jak myślicie, dam radę bez suplementów, czy nie? Czystej jazdy pewnie będzie 15-16h :).
Dasz radę! Ale z dobrymi ziołami (adaptogenami) było by szybciej i przyjemniej.
Wal żeń szeń klosiu :) I nie myl suplementów z dopingiem :) Szerokiej.
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:W warzywniaku wyjdzie nieco drożej (choć nie zawsze), ale warzywa i owoce są polskie, dobrej jakości i co najważniejsze dojrzałe.
Bo najlepsze witaminy to reklamówka świeżej zieleniny :D
Awatar użytkownika
aro05
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Osobiscie stosuje 2/3 razy dziennie zielona herbate, 2 razy dziennie kawe, od czasu do czasu (przy wiekszym zmeczeniu) Yerba Mate a wieczorem Chela-Mag B6. Raz w roku, przez ok. 2 miesiace przyjmuje glukozamine. Krytyka odpowiadam natychmiast, ze jesli co do wymienionych wyzej suplementow i innych... nie ma dowodow skuteznosci, mi osobiscie wystarcza dzialanie placebo.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ