Komentarz do artykułu Inov-8 talon 190 - test

Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Gife pisze:Jeszcze nikt tego nie napisał. Które z tych butów Inov8, nadają się na zimowe warunki?
http://www.bieganie.pl/?cat=20&id=3608&show=1
PKO
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

każdy chce być jak Krupicka - ludzie kupują lekkie buty do trailu, a potem czują kołki.
ja biegam w Asics Gel Fuji Attack i kołków nie czuję - chociaż też spore. to też nie są pancerne buty, ale jednak nie tak lekkie jak opisywane Inovy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam, próbowałeś ich zimą na ubitym śniegu itd? jak trakcja? bo jesienią to wiem, że będą spełniały warunki na miękkim..
Wojtku, te żelazka, które zapodaleś byłby dobre dla mnie, ale dziś po treningu w nike free 4.0 stwierdzam, że za ciężkie. Człowiek się przyzwyczaił do lekkości i braku systemów w amortyzacji, to szuka już tylko minimali czy to na asfalt, czy teren :)
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
grozes
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

212 sprawdziłem w tym roku zimą na obozie w górach:) nadają się jak nic:) Mogę z ręką na sercu je polecić na zimę, nawet na lodzie dawały rade....oczywiście z zachowanie zdrowego rozsądku podczas biegania;)
Piotr ma rację x talony( ja mam 212) są wymagającymi butami, pełnią ich możliwości ukazuję się dopiero przy większych prędkościach. One naprawdę dobrze trzymają się podłoża i można w nich fajnie polatać:) Ja własnie szukałem takich butów do biegania w terenie, do ścigania się na dystansie max 10km. Jak dla mnie rewelacja:)
www.brylu-canirun.blogspot.com Zapraszam:D
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Właśnie o 212 głównie chodziło. Dobra rekomendacja. Ciekawe, czy konkurencja też ma w swojej ofercie taki but?
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gife pisze:Wojtku, te żelazka, które zapodaleś byłby dobre dla mnie, ale dziś po treningu w nike free 4.0 stwierdzam, że za ciężkie.
żelazka, czy nie żelazka, ciągle są to buty zaliczane do "lekkich butów trailowych". nie są to wprawdzie minimusy, ani te Inovy, ale przynajmniej skał w nich nie czuję specjalnie, nie mówiąc o kołkach :hejhej:
co kto lubi - widziałem na filmie jak Krupicka ścinał podeszwę w Minimusach :bum:
Go Hard Or Go Home
Kshysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Warto pamiętać, że x-talon to nawet w kolekcji inov-8 but dosyć nietypowy (zresztą tam roi się od radykalnych oryginałów).
Został stworzony z myślą o krótkich dystansach i dużych prędkościach. Jego projektanci nie kładli nacisku na trwałość, tylko na minimalną wagę. Z założenia model 190 ma być zakładany na szybkie treningi i zawody. To ubranko odświętne, a nie robocze.

Jeśli ktoś szuka większej trwałości to ma do dyspozycji x-talona 212, który ma ciut więcej amortyzacji i nie ma siatki (co powoduje, że w terenie bardzo trudno go zniszczyć).
Z kolei jeśli dla kogoś problemem są wysokie kołki przy cieniutkiej podeszwie, rozwiązaniem jest f-lite 195, który różni się wyłącznie podeszwą - jest znacznie łagodniejsza.
Idąc dalej - jeśli problemem jest i trwałość i bardzo cienka podeszwa, to pojawia się f-lite 220 w którym da się zrobić 1500km. I tak dalej i tak dalej...
x-talon 190 ma też jeszcze bardziej radykalnego terenowego brata - bare-grip 200, który w ogóle pianki nie ma.
Generalnie inov-8 ma masę specjalizowanych modeli sprawdzających się super w wąskich zastosowaniach (czyt. gorzej w poza nimi) i tylko kilka butów uniwersalnych. W sumie jest tego ponad 40 (kosztem opcji kolorystycznych, które są bagatelizowane)

Brak wytarcia zapiętka może wynikać z braku amortyzacji. Pięta nie ma strefy zgniotu w bucie, więc nie może się skręcić i przemieścić.

A... Jeszcze bym zapomniał. Jak ktoś potrzebuje bieżnika ale ciut cieńszego niż ten w x-talonach i ciut agresywniejszego niż w f-lite (a mimo wszystko chce cienką podeszwę i mały spadek) to rozwiązanie właśnie wchodzi na rynek nazywa się trailroc 245.

Obrazek

Dobra - kończę bo wyda się, że post nie jest obiektywny ;-)
napieraj.pl
yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trailrocki jeszcze nie sa chyba dostpene u nas, ale wydaja sie naprawde swietne. Tez maja kilka opcji grubosci podeszwy, od super cienkich do bardziej klasycznych. Przegladalem zdjecia i naprawde zapowiadaja sie ciekawie. Dla mnie w talonach wlasnie ta cholewka jest genialna, i gdyby bieznik byl mniej radykalny to mi nic wiecej do szczescia nie potrzeba. No moze jeszcze ciut wezsze moglyby byc.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ