GRUDZIĄDZ BIEGA

Awatar użytkownika
maciek75
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zależy jeszcze jakie płyny się przyjmuje, dla niektórych nawet marnej postury 6l=12 browarów, przez cały dzień to żaden wyczyn, wszystko to kwestia potrzeb, kiedyś oglądałem program o maratończyku który biegł przez USA i w czasie 24h biegu wlał w siebie 35l różnych płynów w tym elektrolitów które są niezbędne do prawidłowego działania mięśni w tym mięśnia sercowego, woda uboga w minerały może wręcz wypłukać najcenniejsze składniki z naszych organizmów, zwracajmy więc uwagę co pijemy.
Obrazek
New Balance but biegowy
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kilka lat temu, jak próbowałem przebiec swój pierwszy, nieoficjalny maraton, to w temperaturze 26 stopni po przebiegnięciu około 35 kilometrów straciłem mniej więcej 8 litrów wody (wg wagi lekarskiej w domu). I to był las, a nie otwarta przestrzeń, więc słońce też mnie jakoś strasznie nie paliło. Fakt, że wtedy dosyć dużo ważyłem, bo pewnie ponad 100 kg i nie popijałem w trakcie biegu.
W kazdym razie byłem skrajnie odwodniony, nie polecam! :oczko:
Nawet teraz gdy waże 84 kg, to i tak w temperaturze około 30 stopni przez godzinę spokojnego biegu tracę około 2-3 litrów. Nie wspomne już o sytuacjach, kiedy trzeba zrobić "coś mocniejszego" w takich temperaturach :oczko: Zresztą, nawet w dzień kiedy nie biegam jestem w stanie wypić 5-6 litrów spokojnie :oczko:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Awatar użytkownika
maratończyk
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35min
Życiówka w maratonie: 2h45min

Nieprzeczytany post

Cześć wszystkim widzę że rozpisaliśmy się trochę na temat picia.To chyba oznaka że czas na jakieś nieoficjalne spotkanie grudziądzkich biegaczy przy piwku. Jak macie jakąś propozycję kiedy i gdzie to piszcie na forum.

Przychodzi staruszka do lekarza. Po skończonych badaniach lekarz mówi:
-niedobre ma babcia wyniki:serce słabiutkie, na płucach szmery, reumatyzm...Musi się babcia zacząć oszczędzać. Przede wszystkim unikać wszelkiego wysiłku. Zalecam nie chodzić po schodach. Proszę przyjść do kontroli za poł roku.
Mija pół roku. Babcia przychodzi na kontrolę. Po skończonych badaniach lekarz mówi:
-Stan zdrowia bardzo sie poprawił serce mocno bije, żadnych niepokojących szmerów na płucach. Jest babcia okazem zdrowia.
-Bardzo się cieszę panie doktorze. Mam tylko jedno pytanie.
-słucham.
-Czy ja już mogę zacząć chodzić po schodach?
-Myslę że tak.
- To bardzo się cieszę bo to wchodzenie do mieszkania na czwartym piętrze po rynnie bardzo mnie męczyło.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2012, 20:54 przez maratończyk, łącznie zmieniany 3 razy.
497 aktywności = 6831,29 km,w 602:53:10 g:m:s
maraton:2h59',półmaraton:1h21', 10km 37'
Awatar użytkownika
maratończyk
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Porady i ciekawostki o bieganiu

Badania dowodzą, że każdy z nas porusza się najbardziej ekonomicznie używając określonej długości kroku w danych warunkach? Celowe wydłużanie lub skracanie kroku czyni poruszanie się bardziej "paliwożernym".

Przede wszystkim - śniadanie
Pamiętaj, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia - zwłaszcza dla sportowców? Podczas snu ciało zużywa węglowodany magazynowane w wątrobie. Jeśli darujesz sobie śniadanko, organizm nie ma ich wystarczającego zapasu i ogranicza zasilanie mózgu. Efekt - mniejsza sprawność w pracy, zwłaszcza w czynnościach wymagających koncentracji i wysiłku umysłowego!

Czy biegacze żyją dłużej?

Oczywiście, każdy z nas tak twierdzi, ale teraz wiemy to napewno dzięki badaniu przeprowadzonym na 4658 osobach opublikowanym w British Medical Journal.

Uczeni uważają że regularne bieganie może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka? Na zwierzętach wykazano, iż poziomy enzymów o nazwach transferaza glukuronowa i dysmutaza ponadtlenkowa są u biegaczy korzystniejsze niż u osób mało aktywnych fizycznie. Dzięki temu organizm biegacza skuteczniej pozbywa się wolnych rodników i innych kancerogennych substancji.

Seks - to zdrowie!

Seks może wpływać dodatnio na Twoje wyniki w biegach? W ankiecie przeprowadzonej wśród 2000 uczestników maratonu w Londynie Ci, którzy kochali się w nocy przed maratonem, mieli lepsze wyniki niż reszta!

Efekty...

U większości biegaczy obserwuje się gwałtowny wzrost formy pojawiający się po około dwudziestu tygodniach treningu. Czy masochizm można definiować jako zdolność do uzyskiwania przyjemności z cierpienia?

Tylko 30 proc. energii pożeranej przez Twoje mięśnie jest wykorzystywane przez nie na przesuwanie Cię do przodu? Reszta wydziela się pod postacią ciepła. Wykorzystaj to...
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2012, 20:54 przez maratończyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maratończyk
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z cyklu dieta biegacza -Jak zjeść mniej? Oto 4 sprawdzone triki!

http://fitness.sport.pl/fitness/56,1113 ... riki_.html
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2012, 20:55 przez maratończyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maratończyk
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich forumowiczów zaglądających na naszą stronkę-dzisiaj dalsza część lata więc skorzystam i idę na trening bo ten tydzień jeszcze muszę przepracować na wysokich obrotach.

W kinie trwa seans filmowy. Ciemno... Nagle rozlega się oburzony damski glos: - Czy nie mogłby pan położyć swojej ręki gdzie indziej? - Mógłbym, ale robię to pierwszy raz i nie mam jeszcze tyle smiałości..

Pewna kobieta, spowiadając się mówi do księdza: - Proszę księdza, siedem razy zdradziłam swego męża.. - Oj, piekło, córko, piekło!- odpowiada ksiądz. - Nie piekło, ino swędziało..
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2012, 20:55 przez maratończyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maratończyk
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z cyklu trening biegacza-jak sie regenerować po maratonie i bieganiu

http://maratony24.pl/trening_biegowy/ja ... ie,41.html
Awatar użytkownika
maratończyk
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pamietajcie jutro nasz wspólny trening - środa godzina 18.00 przed plażą miejską.Po treningu proponuję zrobić mały cross fitt między nami i kąpiel w jeziorku.
Niezdecydowanych jeszcze do przystąpienia do naszej grupy biegowej serdecznie zapraszamy do wspólnego biegania jako uzupełnienie własnych treningów i poznanie innych grudziądzkich biegaczy i biegaczek.
Na trening przyniosę ponownie medale z B3P dla tych którzy jeszcze ich nie otrzymali.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2012, 20:56 przez maratończyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maratończyk
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cześć Wszystkim.Już kilkakrotnie dostałem info że fajnie by było zorganizować jakieś spotkanie integracyjne grudziądzkich biegaczy.
Moja propozycja do przedyskutowania na treningu to żeby spotkać się w sobotę około 19.00 na Rynku Głównym. Możemy wypic tam piwko a o 21.00 przewidziano pokaz flimów na telebimie " Avatar" i "Miasto Ślepców" jeżeli ktoś ma inne pomysły to niech pisze na forum.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2012, 20:56 przez maratończyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maratończyk
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cześć wszystkim- ale ten czas leci to już połówka wakacji. Pamietajcie że widzimy się dzisiaj.Pogoda mam być wyśmienita więc weźcie ze sobą kąpielówki to po treningu zrobimy krioterapię i rozciąganie w wodzie.

Hrabia po dłuższym pobycie za granicą wraca do swoich posiadłości. Na dworcu czeka na niego zaprzęg koni i wierny sługa Jan. - No i cóż tam zdarzyło się nowego we dworze podczas mojej nieobecności, Janie? - Nic nowego, Jaśnie Panie... No może tylko to, że Azorek zdechł. - Azorek?! Moj ulubiony pies? Jak to się stalo? - Ano nażarł się końskiej padliny, to i zdechł. - A skąd we dworze końska padlina?
- Konie się poparzyły, to zdechły. - Jak to konie się poparzyły???... Od czego? - Od ognia, Panie, jak się stajnia paliła. - A kto podpalił stajnię? - Nikt, od płonącego dworu się zajęła. - Na miłość boska, to i dwór spłonał? Jakim sposobem? - Ano po prostu. Świeczka przy trumnie teścia Pana hrabiego się przewróciła i firany się zajęły. - Och! A czemu mój teść umarł? - Bo Jaśnie Pani uciekła z tym oficerem, co się z nim od trzech lat spotykała. - Spotykała się od trzech lat?! To przecież nic nowego! - Właśnie mowiłem, Jaśnie Panie, że nie zdarzyło się nic nowego.
Awatar użytkownika
maratończyk
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

z cyklu trening biegacz -masaż stóp który kilkakrotnie sprawdzałem na moich kobietach i zawsze były ze mnie zadowolone
Masaż stóp to jeden z najprzyjemniejszych sposobów na relaks. Odpręża, uspokaja i wycisza. Każdy masaż może wspomóc Twoje zdrowie - nie tylko ten wykonany przez licencjonowanego masażystę. Masaż stóp sprawi, że twoja krew zacznie szybciej krążyć, polepszy się przemiana materii, a toksyny będą szybciej usuwane z organizmu. To nie jest trudne.
krok
1
Masaż relaksacyjny stóp możesz wykonać sama lub poprosić kogoś bliskiego. najlepiej wykonać go wieczorem po całodziennej bieganinie. Rozluźnij się, weź ciepłą kąpiel w pachnących olejkach. Masaż powinien trwać 20 minut.
krok
2
Obejmij stopę obiema rękami i powykręcaj w różne strony. Pociągaj delikatnie za każdy palec, zrób stopie "pokrzywkę" i poruszaj stawem skokowym.
krok
3
Kciukiem i palcem wskazującym obejmij duży paluch u nogi i masuj go – wierzch, spód i boki omijając paznokieć. To samo powtórz z paluchem u drugiej stopy.
krok
4
Chwyć oburącz stopę tak, by palce dotykały podeszwy stopy. Wykonuj koliste ruchy kciukiem przesuwając dłonie od palców do pięt. Powtórz to samo z drugą stopą. (jeśli masaż wykonujesz komuś stopę należy chwycić tak aby kciuki dotykały podeszwy stopy)
krok
5
Krawędzie stopy zewnętrzne i wewnętrzne masuj kolistymi ruchami, zaczynając od pięty a kończąc na paluchu. Powtórz czynność kilkakrotnie, masując stopy na przemian.
krok
6
Nie zapomnij o kostkach. Masuj je kciukiem – przyciskaj palcem, wykonując w każdym punkcie po 2-3 obroty. Masuj przestrzeń między kostką wewnętrzną a pietą, następnie pomiędzy kostką zewnętrzną a piętą.
krok
7
Na koniec wetrzyj w stopy oliwkę lub balsam. Spiralnym ruchem pomasuj delikatnie grzbiet stopy, zrób jej "pokrzywkę", a następnie opukaj opuszkami palców.

http://e-masaz.pl/stopy.html
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2012, 20:57 przez maratończyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
amator76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 53

Nieprzeczytany post

Hej. Jest nowy regulamin Biegu Malinowskiego. Bez nagród pieniężnych, wpisowego i z atestem. Organizatorzy wywrócili wszystko do góry nogami. Ale jaja. Pozdrawiam.
http://www.gksolimpia.com/lekkoatletyka,171
Obrazek
Awatar użytkownika
maratończyk
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Regulamin XXXI

MIĘDZYNARODOWE BIEGI

im. Bronisława Malinowskiego

Grudziądz - 15 września 2012 r.

CEL IMPREZY:

Popularyzowanie biegania wśród dzieci i młodzieży z Grudziądza, regionu i kraju

Uczczenie pamięci Bronisława Malinowskiego w 31 rocznicę śmierci

Wyłonienie najlepszej szkoły noszącej imię Bronisława Malinowskiego

ORGANIZATORZY:

Urząd Miejski w Grudziądzu

Grudziądzki Klub Sportowy „OLIMPIA”

www.gksolimpia.com.pl - zakładka ”LEKKOATLETYKA”

tel.: 56 46 11 667

Urząd Marszałkowski w Toruniu

Starostwo Powiatowe w Grudziądzu

- 2 -

TERMIN, MIEJSCE, CZAS TRWANIA ZAWODÓW:

15 września 2012 r. Start i meta w godz. od 10.00 do 12.15

na stadionie Centralnym w Grudziądzu przy ul. Piłsudskiego 14

ZGŁOSZENIA DO BIEGÓW:

W biegach startować mogą zawodnicy zrzeszeni i niezrzeszeni. Zawodnicy zrzeszeni muszą posiadać aktualne badania lekarskie a

zawodnicy niezrzeszeni i młodzież ze szkół wszystkich szczebli może

startować pod warunkiem braku przeciwwskazań do biegania podpisane

przez dyrektora szkoły i nauczyciela wychowania fizycznego

Indywidualne zgłoszenia młodzieży niezrzeszonej musi być podpisane przez prawnego opiekuna dziecka

Każdy uczestniczący w biegu w kategorii od dzieci do młodzika musi posiadać czytelnie wypełnioną kartkę (wypisaną drukowanymi literami)

i oddać na mecie po ukończeniu biegu

W biegu na 10 km wszyscy startujący muszą posiadać aktualne badania lekarskie lub przedłożyć oświadczenie o stanie zdrowia oraz posiadać numery startowe oraz chipy które dostarczy organizator

PROGRAM ZAWODÓW:

9.45 - Otwarcie imprezy - bieżnia stadionu

10.00 - 800 m Dziewczęta rocznik 2002 i młodsze

10.10 - 800 m Chłopcy rocznik 2002 i młodsi

10.20 - 800 m Dziewczęta starsze rocznik 2001 - 2000

10.30 - 10 km - BIEG OTWARTY

(1 pętla, Atest trasy PZLA, limit czasu 1.15.0)

10.35 - 800 m Chłopcy starsi rocznik 2001 - 2000

10.45 - 1500 m Dziewczęta szkoły ponadgimnazjalne

(bez kategorii wiekowych)

11.00 - 1500 m Uczniowie szkoły ponadgimnazjalne

(bez kategorii wiekowych)

11.15 - 1500 m Dziewczęta starsze rocznik 1999 - (I kl. Gimnazjum)

11.30 - 1500 m Chłopcy starsi rocznik 1999 - (I kl. Gimnazjum)

11.45 - 1500 m Dziewczęta rocznik 1998 -1997

12.00 - 1500 m Chłopcy rocznik 1998 -1997

12.10 - Wręczenie nagród biegu otwartego na 10 km

12.20 - Losowanie rowerów dla rocznika 1997 i młodsi

- 3 -

Uwaga: - zbiórka do biegów 10 minut przed startem na trybunie

przeciwległej do linii mety stadionu

- dekoracja 3 najlepszych zawodników w biegach

od 800 m do 1500 m bezpośrednio po zakończeniu

każdego biegu

ZGŁOSZENIA:

Do biegu na 10 km

internetowy system zgłoszeń:

www.domtel-sport.pl/zgloszenia/

(zgłoszenia do imprez masowych)

do dnia 12 września 2012 r. tj. środa

Pobieranie numeru startowego, chipu oraz oddanie oświadczenie

o stanie zdrowia odbywać się będzie w hali sportowej do godz. 9.45

Dodatkowe zapisy w dniu zawodów w hali sportowej

od godz. 8.00 do 9.45

Opiekunowie młodzieży szkół grudziądzkich mogą pobierać kartki startowe

z klubu GKS „Olimpia”

od poniedziałku do piątku: od godz. 9.00 do 14.00

tel. 56 46 11 667

RÓŻNE:

Biegi odbędą się bez względu na pogodę

Zamówienia na noclegi we własnym zakresie

Koszty uczestnictwa pokrywają startujący

Ostateczna interpretacja regulaminu należy do organizatora

- 4 -

NAGRODY:

Bieg na 10 km w kategorii open mężczyzn

I miejsce - PUCHAR + MEDAL

II miejsce - PUCHAR + MEDAL

III miejsce - PUCHAR + MEDAL

Puchary + Medale za miejsca od I do III w grupach wiekowych

M 20 - (20-29 lat) - 1992 - 1982

M 30 - (30-39 lat) - 1982 - 1973

M 40 - (40-49 lat) - 1972 - 1963

M 50 - (1962) - 50 lat i starsi

z wyłączeniem nagrodzonych w kategorii open tj. od I do III miejsca

Bieg na 10 km w kategorii open kobiet

Puchary + Medale za miejsca od I do III w grupach wiekowych

M 20 - (20-29 lat) - 1992 - 1982

M 30 - (30-39 lat) - 1982 - 1973

M 40 - (1972) - 40 lat i starsze

z wyłączeniem nagrodzonych w kategorii open tj. od I do III miejsca.

W biegach od 800 m do 1500 m

20 najlepszych każdym biegu otrzyma okolicznościowe koszulki

Wszyscy, którzy ukończą bieg otrzymają pamiątkowy znaczek i dyplom

Szkoły, z których najwięcej młodzieży ukończy bieg (procentowo do

ogółu uczniów w szkole) otrzymają puchary: 3 szkoły podstawowe,

3 szkoły gimnazjalne i 1 szkoła ponadgimnazjalne

O godzinie 12.20 - odbędzie się dla rocznika 1997 i młodsi, którzy ukończą bieg losowanie rowerów

warunek należy być obecnym osobiście podczas losowania !!!
Awatar użytkownika
maratończyk
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak dla mnie są plusy i minusy biegu Malinowskiego
+ nie będzie zawodników z czarnego lądu i zawodowców bo nie ma kasy na nagrody
+ trasa atestowana z jedną pętlą
+ brak opłaty
- za ukończenie biegu zaledwie znaczek i dyplom

Dziwię się że takie miasto jak Grudziądz nie inwestuje w taki sport jak bieganie przecież to nie sa wielkie pieniadze na zakup medali,koszulek.Pewnie wiekszość kasy poszła na atest i zwiazane z tym zabezpieczenie trasy.Zobaczymy jak będzie i wtedy wydamy opinię.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2012, 20:57 przez maratończyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dejw
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja już się zapisałem :-) Forma rośnie więc jestem zadowolony ;-)
W lipcu 49 treningów w czasie 17 godzin 08 minut i 167 km pokonane to jak na razie najwięcej.
ODPOWIEDZ