Trening
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mam pytanie . trenuje biegi jak i siłownie ponad rok. Czasy biegowe mam makabryczne chociaż przykładam sie do każdego treningu. Wygląda on tak.
ROZGRZEWKA
trucht 2-3 km,
rozciąganie nóg i górnych obreczy,
skipy A,C,B, nożyce, podskoczki sprinterskie,
3 x przebieżka 100m (pierwsze stosunkowo wolna a następne szybsze
I TRENING
bieg luźny bez spinania się
3 x (1 minuta , 1minuta30sekund , 2 minuty)-
II TRENING
300-300-400-400-300-300
III trening
40-40-60-60-40-40
IV TRENING
7x(100m szybko 100 wolno) Interwały
+ siłownia 3 razy w tyg
Wiek 16 lat. Ćwicze sam dla siebie dla leprzych wyniików sam. I nie wiem co jest niby sie poprawiłem troche ale biegam ciągle bardzo słabo.
1000m 3:50--5:00
400m 1:05--1:47
60m 8:26
Dziś kumpel który nic nie ćwiczy powiedział sobie że przebiegnie moim tempem on miał czas przedtem 4:47.
A teraz 3:47 i jescze mnie wyminowął na finiszu. CO jest nie tak albo co byscie proponowali zmienić
ROZGRZEWKA
trucht 2-3 km,
rozciąganie nóg i górnych obreczy,
skipy A,C,B, nożyce, podskoczki sprinterskie,
3 x przebieżka 100m (pierwsze stosunkowo wolna a następne szybsze
I TRENING
bieg luźny bez spinania się
3 x (1 minuta , 1minuta30sekund , 2 minuty)-
II TRENING
300-300-400-400-300-300
III trening
40-40-60-60-40-40
IV TRENING
7x(100m szybko 100 wolno) Interwały
+ siłownia 3 razy w tyg
Wiek 16 lat. Ćwicze sam dla siebie dla leprzych wyniików sam. I nie wiem co jest niby sie poprawiłem troche ale biegam ciągle bardzo słabo.
1000m 3:50--5:00
400m 1:05--1:47
60m 8:26
Dziś kumpel który nic nie ćwiczy powiedział sobie że przebiegnie moim tempem on miał czas przedtem 4:47.
A teraz 3:47 i jescze mnie wyminowął na finiszu. CO jest nie tak albo co byscie proponowali zmienić
- mich81
- Wyga
Kilka rzucajacych sie na pierwszy rzut oka rad
1)wiecej kilomertów w spokojnym tempie tak do 50 w tygodniu
2) mniej biegania odcinkow, na twoim poziomie bieganie 3-4 mocnych akcentow pod rząd jest bez sensu (po co te 300 tki i 400tki??? idz do lasu spokojnie potruchtaj a potem porob kilka rytmow i wystarczy)
3) wiecej swiezości ( np przed sprawdzianami z3-4 dni luzu)
4) wiecej sprawnosci, a i oczywiscie zrezygnuj na siłowni z wiekszych ciezarów - wiecej serii male obciazenia-np. rekordzista swiata na 1,5km robi na siłowni przysiady z 1/3 masy ciała ale za to duzo serii, a do tego przede wszystkim wzmocnij brzuch i grzbiet
5) jak nabiegasz w okolicach 3,00 na km to bedziesz mogl jakies zmiany w treningu wprowadzac ale teraz nie ma to sensu- oczywiscie rozumiem że zalezy Ci na poprawie 1000 m nabardziej
1)wiecej kilomertów w spokojnym tempie tak do 50 w tygodniu
2) mniej biegania odcinkow, na twoim poziomie bieganie 3-4 mocnych akcentow pod rząd jest bez sensu (po co te 300 tki i 400tki??? idz do lasu spokojnie potruchtaj a potem porob kilka rytmow i wystarczy)
3) wiecej swiezości ( np przed sprawdzianami z3-4 dni luzu)
4) wiecej sprawnosci, a i oczywiscie zrezygnuj na siłowni z wiekszych ciezarów - wiecej serii male obciazenia-np. rekordzista swiata na 1,5km robi na siłowni przysiady z 1/3 masy ciała ale za to duzo serii, a do tego przede wszystkim wzmocnij brzuch i grzbiet
5) jak nabiegasz w okolicach 3,00 na km to bedziesz mogl jakies zmiany w treningu wprowadzac ale teraz nie ma to sensu- oczywiscie rozumiem że zalezy Ci na poprawie 1000 m nabardziej
biegnij Forrest !!!
-
- Rozgrzewający Się
A jezeli chciałbym skupić sie bardziej na biegach od 60-400 m . I jeszcze powiedzmy robie 5 km lekko i późnie rytmy i ile tch rytmów. Przecież robie tylko 6.!
-
- Wyga
z tego co sie orienruje jesli pod 60-400m to sie robi wiecej pracy siłowej a mniej objatesci itp, a za to duzo pracy na ciezarach i to duzych ;/ przy czym szybko stawy siadaja
pozdro

"Kto nie dąży do rzeczy niemozliwych nigdy ich nie osiagnie"
-
- Rozgrzewający Się
Może napisze co chce osiągnać. Pragne skupić sie głownie na 60-400 m. Ale przy okazji chcaiłym dojść góra 3:00 na 1000 m /ALe góra. Nie jest to wygórwany wynik wieć narazie chyba nie musze wybierać konretnego dystansu. Więc jaki trnieng poponujecie!
- Fist
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Potrenuj najpierw te dłuższe wybiegania tak jak inni radzą przez zimę. I dopiero od lutego, marca zaczniesz trening bardziej ukierunkowanny. Najpierw potrzeba ci wytrzymałosci ogólnej co równiez nieco poprawi twoj czas na 400m.
Mateusz
Dare for more!
Dare for more!
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
Zgadzam sie , ze wyniki sa makabryczne przy takim nakladzie pracy .
Moj kolega nabiegal 2:56 w wojskowych butach na 1 km !
Trudno powiedziec przez internet co tu nie gra .
W mojej okolicy chlopcy z liceum wala 400 m ponizej 50 sekund .
Moj kolega nabiegal 2:56 w wojskowych butach na 1 km !
Trudno powiedziec przez internet co tu nie gra .
W mojej okolicy chlopcy z liceum wala 400 m ponizej 50 sekund .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
-
- Wyga
niom i to jest bieganie :D tyle ze tam sie przynajmniej tymi chłopcami ktos zajmuje i nie cacka jak u nas w kraju;/ bo kazdy tylko ostroznie zeby nie przesadzic, itp. i jak tuma ktos do czegos dojsc
pozdro
pozdro
-
- Wyga
u nas to jest wlasnie tak albo sie macaja z nimi albo zajada za młodu tak jak mowisz ale w wiekszosci to sie cackaja bo zadko kiedy zajada u nas, kazdy boi sie zaryzykowac i pojsc na całosc, a tak trzeba czasami zrobic jak sie chce doc zegos dosjc, wszyscy wybitni zawodnicy wnosili do treningu cos od siebie, i coraz bardziej pokonuja granice mozliwosci, ciekawe dla czego etiopczycy wymiataja wszystkich ?? jak by u nas mieli taki zapierdziel jak tam, i wiedzieli ze kazdy bieg to walka o przetrwanie to tez by bylo lepiej, nie wspominaja o ich okropnie ciezkim klimacie;/ przeciec to co oni robia to normalny człowiek tego nie wytrzyma, tyle ze oni pobiegaja troche i o nich nic poxniej juz nie słychac bo sie zajada za młodu własnie a sie uda tlyko nielicznym jak , Haile czy Bekele, ale i tak do czegos dojda chociaz za młodu a nie jak u nas nic nie osiagna i sie zmarnuja albo zajada, jest pewien trener u ktorego jak ktos wytrzyma okres przygotowawczy to ebdzie dobry jak nie wytrzyma tzn ze nic z niego nie bedzie i moze skonczyc bieganie jesli chcial doczegos dosjc i o to wlasnie chodzi ma byc ciezko zeby byly efekty ale nie po to zeby zajechac ich, a znam wlasnie przypadki takiego macania sie kiedy zawodnik mał mozliwosci ale trener sie macał i sie chłopak zmarnował;/ nio ale coz tak to juz jest jak sie daje pod opieke zawodnikow niekompetentnym trenerom
pozdro
pozdro
-
- Rozgrzewający Się
Nie uzyskałem odpowiedzi jeszce na temat własciwego treningu w okresie jessienno zimowym. Jak on teraz mam wyglądąć np 5 km truchtu i póxniej 4 rytmy 300 m i KONIEC??