Jak więc to jest z tym składem koszulek do biegania co powinno być, na co zwracać uwagę? Czy w koszulce biegowej może występować bawełna?
Koszulka do biegania - tylko poliester?
-
aryst
- Stary Wyga

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jak to jest czy "dobra" koszulka przeznaczona do biegania musi mieć (może nie 100%) ale z 90% poliestru? do tej pory kupowałem tylko kalenji z najniższej i średniej półki (tam zawsze jest 100% poliester)
teraz chciałem sobie kupić jakąś fajniejszą (lepszą?) Znalazłem sobie m.in. coś takeigo http://www.runnersclub.pl/product-pol-1 ... E-TEE.html Koszulka bardzo mi się podoba, ale jej skład to: "Materiał DRI-FIT: 60% bawełna / 40% poliester."
Jak więc to jest z tym składem koszulek do biegania co powinno być, na co zwracać uwagę? Czy w koszulce biegowej może występować bawełna?
PB: 10 km - 39:50; 21,097m -01:29:39; 42,195m- 3:22:12
-
Qba Krause
- Zaprawiony W Bojach

w składzie nie powinno być bawełny. zalinkowana koszulka jest bardziej do chodzenia niż do uprawiania sportu
w tym przypadku cena nie przekłada się na jakośc w sensie przydatności podczas wysiłku.
- artur_totalfit
- Wyga

- Życiówka na 10k: 39.20
- Życiówka w maratonie: 3.20
- Kontakt:
a co powiecie o wełnie ?
http://spam/tag/welna/
http://spam/tag/welna/
artur
----------------------------
Sport GURU
największy sklep stacjonarny dla biegaczy i triathlonistów w Warszawie (Gocław, Meissnera 1/3 róg Fieldorfa)
sportGURU.pl
sklep.sportGURU.pl
----------------------------
Sport GURU
największy sklep stacjonarny dla biegaczy i triathlonistów w Warszawie (Gocław, Meissnera 1/3 róg Fieldorfa)
sportGURU.pl
sklep.sportGURU.pl
-
yaro1986
- Zaprawiony W Bojach

Dodatki bawelny wcale nie musza byc zle, ale niewiwlkie dodatki. Natomiast 60% to zdecydowanie za duzo, bedzie strasznie chlonac wode. Nie musi byc 100%poliester bo sa takze inne tkaniny ktore maja podobne wlasciwosci
Co do welny to juz pisalem o tym pare razy, ze dla mnie do biegania przegrywaja z syntetykami. Nie odprowadzaja tak dobrze wilgoci. Fakt ze nie lapia smrodu, nie trzeba ich od razu prac, ale takie zastosowanie to ja doceniam na wielodniowej wedrowce po gorach a nie przy bieganiu. Zima nizsze odprowadzanie wilgoci przechodzi ale na cieplejsze pory roku dobre sztuczne tkaniny wygrywaja. Nie testowalem tych najdrozszych/najnowszych wyrobow icebreakera (choc napewno bym chetnie sprawdzil), ale mam rowniez cenionego devolda i do biegow wybieram co innego.
Co do welny to juz pisalem o tym pare razy, ze dla mnie do biegania przegrywaja z syntetykami. Nie odprowadzaja tak dobrze wilgoci. Fakt ze nie lapia smrodu, nie trzeba ich od razu prac, ale takie zastosowanie to ja doceniam na wielodniowej wedrowce po gorach a nie przy bieganiu. Zima nizsze odprowadzanie wilgoci przechodzi ale na cieplejsze pory roku dobre sztuczne tkaniny wygrywaja. Nie testowalem tych najdrozszych/najnowszych wyrobow icebreakera (choc napewno bym chetnie sprawdzil), ale mam rowniez cenionego devolda i do biegow wybieram co innego.
- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: żenująca
Dokładnie tak. Poza tym warto pamiętać, że poliester jest najtańszym syntetykiem i pewnie stąd jego popularność wśród producentówyaro1986 pisze:Dodatki bawelny wcale nie musza byc zle, ale niewiwlkie dodatki. Natomiast 60% to zdecydowanie za duzo, bedzie strasznie chlonac wode. Nie musi byc 100%poliester bo sa takze inne tkaniny ktore maja podobne wlasciwosci
Co do bawełny, to nie jest tak, że bawełna nie może stanowić składnika ciucha biegowego, tylko tyle, że bawełna powinna moim zdaniem stanowić mniejszość a nie większość... może z wyjątkiem skarpetek, które z przeważającym dodatkiem bawełny nad syntetykami w lato sprawdzają się całkiem nieźle.
Najwyraźniej jednak mojego zdania zdecydowanie nie podziela firma Nike
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
-
yaro1986
- Zaprawiony W Bojach

Ja napisze cos co pewnie wielu uzna za herezje, ale moja ulubiona koszulka biegowa to koszulka z decathlonu za jakies 60zl. Mam kilka koszulek adidasa i reeboka ktore kosztowaly 2 czy nawet 3 razy tyle ale i tak najchetniej zakladam decathlonowa (chyba marka domyos bo juz logo sie starlo) ktora wlasciwosciami wedlug mnie przebija koszulki ktore posiadam. Moze nie ma modnego znaczka ale mi sie w niej biega znakomicie. Jak widac mozna dostac dobry produkt w przystepnej cenie
-
DamianS
- Wyga

- Życiówka na 10k: 00:56:52
http://natural-born-runners.pl/product- ... ERATE.html po nią najczęściej sięgam tego lata, mam jeszcze lidle, umbro, ale Brubeck jest super delikatna i nie kapie z niej jak ze ściery. Mam jeszcze rajtki Brubecka cotton swiss i są rewelacyjne nie sądziłem,że tak będą działać gacie na 60% bawełny!
- aro05
- Zaprawiony W Bojach

Witam
biegam w koszulkach z serii:
http://www.decathlon.com.pl/PL/t-shirt- ... -65197083/
ktore w skladaja sie w 100% z poliester i jestem bardzo zadowolony. Jesli chodzi o stosunek ceny do jakosci to trudno znalesc cos bardziej konkurencyjnego (podobnie jak z innymi productami z Decathlon).
ktore w skladaja sie w 100% z poliester i jestem bardzo zadowolony. Jesli chodzi o stosunek ceny do jakosci to trudno znalesc cos bardziej konkurencyjnego (podobnie jak z innymi productami z Decathlon).
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
ale co zobaczę?Sportowiec_78 pisze: a zobaczysz o co chodzi w koszulce technicznej,
zacznie toto za mnie oddychać jak będę na wyrzygu?
ja zanabyłem niedawno z dec'a cóś takiego:
http://www.decathlon.com.pl/PL/koszulka ... -15039875/
i z produktu jestem bardzo zadowolony.
w konsystencji przypomina to dryfit najka, który cenię za lekkość i delikatność właśnie.
po drugiej stronie zaś - posiadam okazjonalne tech-koszulki adidasa. i nie do końca przepadam za bieganiem w nich.
grubszy materiał, jakieś naszycia, szwy w dziwnych miejscach...
niby nic szczególnego się nie dzieje, ale na trening i tak wolę jakieś nołnejmy
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
- strasb
- Zaprawiony W Bojach

No ja akurat nie śmigam w decathlonowych tylko go sport, ale również ich bazowy model. Na zmianę z nike i brooksem, które owszem cieszą ładniejszym, bardziej dopasowanym do kobiecej sylwetki krojem (i jak płacę za nie 2-3 razy więcej, to wiem, że właśnie za to...no + reklama), ale oddychają jak ów go sport. Nie śmierdzą, nie obcierają.Sportowiec_78 pisze: Proponuje spróbować pobiegać w koszulce z tkanin technicznych a zobaczysz o co chodzi w koszulce technicznej, bo stwierdzenie - ceny do jakości - z czym to się je, do czego porównujesz? Po 2 min biegu w tej koszulce gotuje się twój organizm nie mówiąc już o podrażnieniach i zapachu.
- aro05
- Zaprawiony W Bojach

Noszac ten model koszulki nie mam problemow poruszonych wyzej.Sportowiec_78 pisze:Proponuje spróbować pobiegać w koszulce z tkanin technicznych a zobaczysz o co chodzi w koszulce technicznej, bo stwierdzenie - ceny do jakości - z czym to się je, do czego porównujesz? Po 2 min biegu w tej koszulce gotuje się twój organizm nie mówiąc już o podrażnieniach i zapachu.aro05 pisze:Witam
Jak wszyscy wiedza, sklad potu zalezy od wielu czynnikow a jego zapach moze roznic w zaleznosci od osoby.
Jesli chodzi o otarcia, to bardzo wazne jest dobranie odpowiedniego rozmiaru (koszulka nie powinna byc zbyt ciasna) ;
Stosunek ceny do jakosci ? Za 20 zl moge kupic koszulke, ktora moze spelnic swoje zadanie (ulatwic odprowadzanie potu na zewnatrz) i nie powoduje zadnych problemow skornych. Oczywiscie reakcja moze byc rozna, w zaleznosci od osoby. Uzywam tych koszulek do biegania jak i do jazdy na rowerze. Oprocz tego, spedzam w nich conajmniej 7 godzin dziennie (pracuje w nich poniewaz sprawdzaja sie lepiej niz tkanina, z ktorej zrobione sa fartuchy). Nie wiem jak w polskim Decathlonie, ale we francuskim, od jakiegos czasu dostepne sa w tej samej cenie koszulki ktore sa duzo wygodniejsze (ciensze). Dorzuce tez, ze testuje ja przy temperaturze wyzszej niz ta w Polsce.
Ostatnio zmieniony 26 lip 2012, 16:37 przez aro05, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PawelS
- Zaprawiony W Bojach

Ostatnio miło zaskoczyła mnie koszulka Pro Touch Performance z Intersportu za 4 dychy bez grosza. Bardzo lekka, super oddycha. Właściwości nie ustępują koszulce Asics Graphic SS też z Intersportu, ale za stówę bez grosza
Co prawda ta druga bardziej dopasowana i tkanina zróżnicowana w zależności od potrzeby zwiększonej wentylacji. Ale absolutny przebój w koszulkach technicznych to wg mnie firma RONO. Mam koszulkę kupioną w Berlinie 12 lat temu za 40 marek i do dziś nic nie straciła ze swoich właściwości (chociaż nie używam jej stale, tylko na zawody). Parę lat później kupiłem identyczną za 5 euro, pewnie tylko dlatego, że jest wściekle pomarańczowa i ma jakiś okolicznościowy nadruk na plecach, co mnie akurat zupełnie nie przeszkadza. Biegam w niej na treningach nawet w największe upały. Jeśli chodzi o materiał, to wg mnie jednak tylko syntetyk, ale techniczny. Poliester z Lidla to już jednak inna bajka
Chociaż w Tchibo zdarzyło mi się kupić np. zimowe lycry naprawdę rewelacyjnej jakości
Letnich koszulek nie miałem okazji testować.
-
Kangoor5
- Zaprawiony W Bojach

Najlepsza koszulka którą posiadam to Berkner z tej serii. Od kilku lat mam taką z krótkim rękawem i żadna inna lepiej nie radzi sobie z potem. Co prawda większość treningów robię w innych, bo na 1,5 godziny biegania aż tyle mi nie potrzeba, ale na chodzenie czy bieganie latem po górach zabieram ją zawsze. Ostatnio dokupiłem bezrękawnik z tej serii za 100 zł i nie wahałem się ani przez chwilę przed wydaniem tej kwoty.
Jeśli komuś nie przeszkadza obcisła koszulka, to na pewno nie będzie żałował takiego zakupu.
EDIT: Sprawdziłem z czego jest zrobiona: 100% Poliamid (50% MIC + 50% bioniq)
Jeśli komuś nie przeszkadza obcisła koszulka, to na pewno nie będzie żałował takiego zakupu.
EDIT: Sprawdziłem z czego jest zrobiona: 100% Poliamid (50% MIC + 50% bioniq)
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
PawelS
- Zaprawiony W Bojach

No, Berkner to jest super, ale używam raczej w zimie na narty biegowe jako I i II warstwa. Jako wierzchnia warstwa specjalistyczny strój Loflera, bardzo cienki, ale sprawdzony już w temperaturach od -20 do +20
Ostatnio kupiłem nawet oddychające bokserki, bo uznałem, że noszenie bawełnianych gatek pod ciuchy techniczne mija się z celem. I jestem bardzo zadowolony