Jakie zakresy wysiłkowe ?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Młody człówieku po pierwsze wyznaczanie stref treningowych , czyliw praktyce stref tetna odpowiadajacych przeminaom energetycznym zkórych organzim czerpie energie do danego rodzaju wysiłku jest na obecny stan wiedzy mniej dokładne i sensowne niż wyznaczanie stref energetycznych na podstawie prób np. w koalrstwie szosowym uznaje sie w przyblizeniu ze srednie tętno z 30 minutpwej czasówki to jest tętno na progu mleczanym czy beztlenowym. Znowósz Carmichale doradctwa treningowy Lance Amstronga stosuje próbe 8 minut lub 5 km i średnie tęno ztej próby służy mu do policzenia stref treningowych do trenowania poszczegolnych przemina energetycznych dajuacych energie do trenowania. Nie wiem czy istnieja podabne sposoby w bieganiu ale podejrzewam ze tak. A tak wogle masz w internecie od zajechania pełno programów szacujacych strefy.
Tompoz
-
- Zaprawiony W Bojach
Pamietaj wspołczesne podejscie do treningu wytryzmałościowego jes tto trening przemina energetyczncyh daajćych energei do danego rodzaju wysiłku. I nie bój sie młody człówikeu trenowania strefy tlenowej jak by nawet stan twojego wytrenownaia kazał ci uprawiac marszobieg na tentioe 130
Tompoz
- Herbix
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
GG: 977722
-
- Ekspert/Fizjologia
- Kontakt:
Zamiast 95%, proponuję 92%, a reszta jak w zamieszczonym linku. (To z doświadczenia)
R.
R.
- mich81
- Wyga
Dobry artykul znanego biegacza - specjaliscy od zakwaszen (w ciagu roku postep z 8,12 trojke , na 13,20 na piatke) -Mariusa Bakkena- gorąco polecam by bardziej zrozumiec o co chodzi w bieganiu:)
http://www.mariusbakken.com/index.php?p ... groupid=16
tlyko kogo stac na przyrzad do pomiaru zakwaszenia:)
i jeszcze jeden artykulik: jak mozna sprobowac wyczuc lactate threshold bez badania zakwaszenia a jedynie obserwujac swoj organizm:)
http://sprojects.mmi.mcgill.ca/sports/E ... ntLact.htm
http://www.mariusbakken.com/index.php?p ... groupid=16
tlyko kogo stac na przyrzad do pomiaru zakwaszenia:)
i jeszcze jeden artykulik: jak mozna sprobowac wyczuc lactate threshold bez badania zakwaszenia a jedynie obserwujac swoj organizm:)
http://sprojects.mmi.mcgill.ca/sports/E ... ntLact.htm
biegnij Forrest !!!
-
- Zaprawiony W Bojach
Panie Ryszardzie Pan taki zwolennik wyznaczania progu mleczanowego bo bez niego trening to czarodziejstwo proponuje chłopakowi strefy treningowy wyznaczone 70-75% hrmac 75-85 % o jejku. Toż te strefy to czarodziejstwo.
Tompoz
-
- Rozgrzewający Się
To wcale mi się nie podoba , troche zamałe wartości jak dla mnie na pierwszym i drugim zakresie
.
Biegam od 5miesi. Zaczynałem od planu 10 tyg. , ale dopiero teraz kupiłem pulsometr SGMA PC15. I okazało się że biegam dużo za szybko 7km
. I zobaczyłem że spoczynkowe mam 91 (może się przetrenowałem ). Jak zaczynam truchtać to już mam 136. Dlatego opuściłem ten 1 zakres .Wizja marszu mnie przeraża po tych 5 miesi. Cięzkiego treningu. Biegam(drepcze 6km/h) przy tentnie 140-150. Co mam zrobić. W czwartym miesiącu zaczołem biegać już po 10km na trening co dawało mi w tygodniu 40km . Robiłem dwa treningi po 10 km w godzinę , i dwa treningi po 10km/ w 1h30' . A teraz jak mam pulsometr to wszystko bieże w łeb. Co mam zrobić .
Dodam że mam 31 lat ,178cm,77kg, ważyłem na początku 85kg (jestem drobnej kości). A HRmax po biegu na maksa wyszło 192.

Biegam od 5miesi. Zaczynałem od planu 10 tyg. , ale dopiero teraz kupiłem pulsometr SGMA PC15. I okazało się że biegam dużo za szybko 7km

Dodam że mam 31 lat ,178cm,77kg, ważyłem na początku 85kg (jestem drobnej kości). A HRmax po biegu na maksa wyszło 192.
- mich81
- Wyga
wyluzuj:) na razie odpusc sobie sporttester. biegaj na czucie, i zacznij robic wiecej sprawnosci( brzuszki grzbiety itp.), wprowadz do treningu siłe biegową.raz w tygodniu. a wybiegania biegaj z nogi na noge, bez patrzenia na tetno.
musisz poczuc luz bo jestes zarąbany. i przede wszystkim wzmocnij sie fizycznie- samo bieganie oslabia silę. w tym artykule mariusa bakkena masz troche o tym. że zbyt czeste bieganie na poziomie lactate threshold( czyli od 3-4mmoli zaleznie od zawodnika) powoduje przetrenowanie.dlatego wybiegania nalezy biegac troszke ponizej tych wartosci. bardziej wczuj sie w swoj organizm i nie rob niczego przeciwko niemu, biegaj razem ze swoim cialem
pozdrawiam
nic na siłe wszystko młotkiem:)
(Edited by mich81 at 11:29 am on Sep. 9, 2005)

pozdrawiam
nic na siłe wszystko młotkiem:)
(Edited by mich81 at 11:29 am on Sep. 9, 2005)
biegnij Forrest !!!
-
- Zaprawiony W Bojach
kolego aptaw i ty sie. wstydzisz marszu czy marszobiegu bo tkaiz akres wskazuje ci tkai trening. Ty jesteś po prostun tka słabo wytrenowany ze dla ciebie danych zakres tętna to włąsdnie marsz czy marszobieg. Poipatrz sobie na www.huzarski.pl tam jest pokazy trening jednego zlepszych polskich kolarzy zawodowych Bartka Huzarskiego. Zobac zBartek maśrednie ztreningów tętna nieraz po 130-140. A ty chłopczylu jesteś słabo wytrenowany dlatego na I zakresie w rmach trenowania zdolnosci tlenowych musisz stosowac marszobieg gaz marsz.
Tompoz
-
- Ekspert/Fizjologia
- Kontakt:
Tompoz,
jest mi trudno zrozumieć co chcesz przekazać w swoich postach. Albo jesteś dyslektykiem albo mało czytałeś lektur albo nie kończyłeś szkół.
Widzę, że wiesz wszystko na każdy temat.
Teraz jest mało pożarów, masz pewnie Neostradę w pracy i dużo czytasz.
Powiedz nam na forum kim jesteś, co robisz jakich zawodników trenujesz i skąd masz takie doświadczenie? Będzie łatwiej uwierzyć w to co piszesz.
Czy to prawda, że jesteś zawodowym strażakiem i trenujesz swoich kolegów w straży?
R.
jest mi trudno zrozumieć co chcesz przekazać w swoich postach. Albo jesteś dyslektykiem albo mało czytałeś lektur albo nie kończyłeś szkół.
Widzę, że wiesz wszystko na każdy temat.
Teraz jest mało pożarów, masz pewnie Neostradę w pracy i dużo czytasz.
Powiedz nam na forum kim jesteś, co robisz jakich zawodników trenujesz i skąd masz takie doświadczenie? Będzie łatwiej uwierzyć w to co piszesz.
Czy to prawda, że jesteś zawodowym strażakiem i trenujesz swoich kolegów w straży?
R.
- mich81
- Wyga
Kolego Tompoz porównywanie tetna doświadczonego kolarza do tetna początkującego biegacza jest bez sensu, to trochę inna praca trochę inne mięśnie pracują i przede wszystkim trochę inny stopień wytrenowania.
pozdrawiam
(Edited by mich81 at 8:50 pm on Sep. 11, 2005)
pozdrawiam
(Edited by mich81 at 8:50 pm on Sep. 11, 2005)
biegnij Forrest !!!
- vlad
- Wyga
mi taksamo sie wydaje jak atpaw ze biegam za szybko przezto teraz kupuje polara zeby trening odbywal sie ponizej progu mleczanowego,i mam rok na sprawdzenie jakie efekty mi to da,psychicznie trodno mi sie przestawic na wolniejsze bieganie ale wszystko sie zrobi w czasie tak jak mich pisze nic na sile 

-
- Zaprawiony W Bojach
Witam Pan aRyszarda.
1. Jak sie zapyta Pana Ryszarda o coś konkrętnego a zadałem tkaie pytanie bo pomagma młodemu chłópakowi 15 lat i on ma bardoz duże tętno maxymlane ze początkowo troche z alekko go trenowałem ustalając z anisko progi. Ale Pan Ryszard nie chciał odpowiedzieć, nie chciał pomóc mnie mniej doswiadczonemu.
2. Ale jak sie zaneguje co powie Pan Ryszard to Pan Ryszard zaraz sie obraża, jak to jakas strażaczyn ajka ja poprzez Neostrade ( a co to jest ) podważa autorytet Pana Ryszarda. Ja jestem tą strażączyna tym brzydalem feferefed.
3. A tak wracając do tematu chłopak co tu założył ten post jest niedotrenowany i dlatego musi po cześci realziować trening zdolnosci tlenowych poprzez marszobiegi badz trucht. I tyle. Zadnej filozofii w tym nie ma.
1. Jak sie zapyta Pana Ryszarda o coś konkrętnego a zadałem tkaie pytanie bo pomagma młodemu chłópakowi 15 lat i on ma bardoz duże tętno maxymlane ze początkowo troche z alekko go trenowałem ustalając z anisko progi. Ale Pan Ryszard nie chciał odpowiedzieć, nie chciał pomóc mnie mniej doswiadczonemu.
2. Ale jak sie zaneguje co powie Pan Ryszard to Pan Ryszard zaraz sie obraża, jak to jakas strażaczyn ajka ja poprzez Neostrade ( a co to jest ) podważa autorytet Pana Ryszarda. Ja jestem tą strażączyna tym brzydalem feferefed.
3. A tak wracając do tematu chłopak co tu założył ten post jest niedotrenowany i dlatego musi po cześci realziować trening zdolnosci tlenowych poprzez marszobiegi badz trucht. I tyle. Zadnej filozofii w tym nie ma.
Tompoz