Komentarz do artykułu Zmiana warty ?
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł Zmiana warty ?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Na wstępie trzeba podać ( zresztą za artykułem Bieganie.pl), że niekoniecznie Haile ma 39 l., może być ciut starszy ( nawet na takiego wygląda). Tym bardziej jego obecna forma to przejaw geniuszu. Co do jego nienagannej techniki, to naprawdę szczyt marzeń wielu biegaczy. Mimo niewielkiego wzrostu jego krok wydawał się być najdłuższy i najbardziej miękki. I tak przez cały bieg. Piękna faza lotu, bieg niemal "skipowy". Zresztą ci najwspanialsi, którzy bili rekordy świata, też biegali nie tylko nienagannie, ale wręcz perfekcyjnie. Pamiętacie Saida Auitę, Wilsona Kipketera, Kenenisę, obecnie Rudisha i wielu innych. Tak, tak moi drodzy biegacze, bez nienagannej techniki chyba niewiele da się zdziałać. Ona bowiem zapewne ma duży wpływ na ekonomikę biegu. Kiedyś myślałem, że Etiopczycy tylko "tyrają" setki kilometrów, do czasu gdy obejrzałem kilka filmów w internecie jak pracują nad koordynacją ruchową. Pokłon im za to. Kiedyś mój ulubiony komentator, Włodzimierz Szaranowicz, opowiadał ile czasu na streching poświęca Michael Johnson - około 2 godzin. Tak, tak moi drodzy sprinterzy - nie można ograniczać się tylko do kilkunastominutowych wymachów i skłonów. Pomyślałem też o objawieniu wśród białych długodystansowców Glennie Ruppie - jego technika biegowa też jest naprawdę wysokiej klasy. Czy zatem można matematycznie stwierdzić: wysoka technika=bardzo dobre czasy. Myślę, że w dużym uproszczeniu tak. Pozdrawiam.
RobsonP
RobsonP
-
- Zaprawiony W Bojach
- Majaa
- Rozgrzewający Się
ciekawa jestem jego wyników na olimpiadzie, niby są mocniejsi zawodnicy ale być może nam czymś zaskoczy, ja jestem większą optymistką niż autor artykułu, który daje mu małe szanse na zwycięstwo.. 

Bieganie po pływaniu- najlepszy sport 

-
- Zaprawiony W Bojach
trudno przyznać szanse na zwycięstwo zawodnikowi, który nie startuje w zawodach...
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Mi się wydaje, że szanse ma raczej żadne bo po prostu chyba nie jedzie.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
No zgadza się, Jacek się pomylił.
-
- Wyga
Oczywiście, że to Auita złamał jako pierwszy 13 min., a nie Haile. Dokładnie to było 12:58 i jakieś setne sekund, ale na pewno to był Auita. Zresztą kolejny geniusz biegania...
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
No cóż, miłość do Hailego przesłoniła autorowi statystykę. 

-
- Zaprawiony W Bojach
Dał bym sobie głowę obciąć, że to się inaczej nazywa,...Adam Klein pisze:No cóż, miłość do Hailego przesłoniła autorowi statystykę.

- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Widzę, że Fredzio pozwolił sobie na małą modyfikację poniższego fragmentu, ale zupełnie niepotrzebnie.
Pierwotnie w artykule było:Fredzio pisze:Jako pierwszy złamał zarówno granicę 12:50 na 5000 metrów i 26:50 na 10000 metrów (...).
Rzeczywiście można odnieść wrażenie, że Hailemu przypisałem niesłuszne pierwszeństwa. Wszystko jednak według mojej wiedzy jest w jak najlepszym porządku, gdyż mam na myśli pierwszeństwo, a nie poszczególne pierwszeństwa. Zwrócenie uwagi na wyraz - zarówno, powinno wyjaśnić jakie pierwszeństwo mam na myśli. Niemniej bardzo dziękuję za czujność.yacool pisze:Jako pierwszy złamał zarówno granicę 13 minut na 5000 metrów i 27 minut na 10000 metrów (...).