Zakres tętna na półmaraton

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
serafi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

Pozwólcie, że przedstawię sprawę której dotyczy moje pytanie. W najbliższą sobotę biegnę swój drugi półmaraton. Moje HRMax to 216, od kilku miesięcy biegam z pulsometrem robiąc treningi z drugiego zakresu (160-175 uderzeń) oraz długie 2-godzinne wybiegania (140-150 uderzeń). Swój pierwszy półmaraton, w kwietniu, w Poznaniu biegłem jeszcze bez pulsometru. Jaki wobec tego powinienem przyjąć zakres na najbliższy bieg? Biorę pod uwagę nadchodzące upały i związane z tym możliwe skoki pulsu. Chodzi mi jednak o teoretyczne wartości w których powinienem utrzymywać tempo.

Z pozdrowieniami,
Sebastian
PKO
Awatar użytkownika
Darek80
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Zerknij na to: https://www.box.com/shared/n0keplglpo

Znajdziesz tu rozpiskę zakresów tętna dla różnego rodzaju typów intensywności.
Potrzebne jest podanie hr max (pytanie czy masz je dobrze zmierzone?) i tętna spoczynkowego.

Przyjmując Twoje hr max na 216 i hr rest na 50 wychodzi że półmaraton powinieneś zacząć lekko ponad 180 a na finiszu mieć dobrze ponad 190.

Od razu napiszę, że u mnie się to nie sprawdza. Biegłem dwa półmaratony i na obu miałem wyższe tętno niż tam podane :oczko:
Ale to pewnie dlatego, że nie mam dobrze zmierzonego hr max a to podstawa w tego typu wyliczeniach.
Inna sprawa to stres startowy (szczególnie u początkujących)... czytałem gdzieś opracowanie, w którym było napisane że podczas wyścigu osiąga się wyższe tętna (o kilka bpm) niż podczas treningu przy takiej samej intensywności.

Dlatego osobiście tętno traktuję tylko pomocniczo :usmiech:
serafi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się, że tętno zmierzyłem właściwie. Były to zawody, bieg na 5 km, cały dystans poleciałem dosłownie "z wątroby", do utraty tchu. Dziękuję za plik!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ