Krótsza noga - jakie zdjęcia RTG przed wizytą u ortopedy

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
kobe720
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć

Jako dziecko ortopeda zdiagnozował u mnie krótszą lewą nogę. Pamiętam, że miałem nosić wkładkę na piętę ale od kilku lat jej nie noszę bo nie czułem, że jest mi potrzebna. Od niedawna zacząłem biegać i prawa noga jest dużo bardziej obciążona niż lewa postanowiłem, że czas coś z tym zrobić. Zamierzam iść do ortopedy prawdopodobnie na prywatnie. Ale najpierw chcę pójść do lekarza ogólnego aby wypisał mi skierowanie na rentgen. Pytanie do was, o jaki rentgen mam poprosić aby ortopeda miał pełen obraz sytuacji i mógł postawić diagnozę na pierwszej wizycie?
PKO
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

pytanie anonimowych forumowiczów o to jakie skierowanie ma wypisać jeden lekarz drugiemu to nie jest najlepszy pomysł.

idź prosto do ortopedy.
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
kobe720
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki naprawdę mi pomogłeś, posty sobie nabijasz?.

Zapisałem się na 27 sierpnia na wizytę z NFZ u podobno dobrego specjalisty. Pójdę tam i co? I tak bez rentgena przynajmniej miednicy nic mi konkretnego nie powie i znów miesiąc czekania. Dlatego chcę mieć już potrzebne zdjęcie/ zdjęcia. Tak trudno to zrozumieć.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

kobe720 pisze: I tak bez rentgena przynajmniej miednicy nic mi konkretnego nie powie
jeśli jesteś pewien że potrzeba rtg miednicy, a nie np. usg biodra, to sobie go rób, a nie urządzasz internetowe plebiscyty.
i pamiętaj by wyjaśnić tą przydatność ortopedzie na wizycie
kobe720 pisze:u podobno dobrego specjalisty. Pójdę tam i co?
przede wszystkim cię obejrzy
kobe720 pisze: posty sobie nabijasz?.
ba! tylko tym żyję
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
kobe720
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Człowieku skończ. Założyłem normalny temat, regulaminu nie złamałem. To, że chcę porady i nie mam czasu latać po lekarzach oraz zamierzam się przygotować do wizyty aby oszczędzić sobie i lekarzowi czasu nie powinno być piętnowane. Od nikogo nie chcę aby zastąpił mi lekarza i postawił diagnozę. To tak samo jak chciałbym założyć aparat na zęby i przyszedł na pierwsza wizytę u ortodonty bez zdjęcia panoramicznego można ale po co. Więc proszę przestań już pisać nic nie wnosząc do tematu.
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Badanie porównawcze obu kończyn na stojąco. Kiedyś robiło się na jednej kliszy, w tej chwili w dobie RTG cyfrowego, nie trzeba tego zaznaczać. Takie badanie robione jest w niewielu ośrodkach. W WArszawie w Spółdzielni rentgenologów i chyba jeszcze w dwóch miejscach
http://www.ortoreh.pl
"Droga jest celem"
kobe720
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ok, czy to o czym mówisz nazywa się fachowo "zdjęciem skalometrycznym kończyn dolnych" ?
wiesniak84
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzień dobry wszystkim.

Mam mały(?) problem, stąd moja rejestracja.
Problem polega na tym, że również mam krótszą lewą nogę. Od małego noszę ortopedyczną wkładkę niwelującą tą różnicę (jakieś 1,5-2cm). Nigdy nie miałem z tym jakichś większych problemów. Biegam głównie dla przyjemności - średnio jakieś 10-20 km tygodniowo, dużo więcej chodzę (lubię spacerki). Do tej pory używałem butów, które nosiłem na co dzień - stricte do koszykówki, inne sportowe ale postanowiłem zaopatrzyć się w buty typowe do biegania i tu pojawił się problem. Są one wiadomo dobrze dopasowane do nogi i np. ostatnio w trakcie spaceru po przejściu jakichś 10 km zaczęła mnie boleć lewa stopa (mniej więcej w miejscu czerwonego kółeczka - http://i47.tinypic.com/2gxef5w.jpg). Trochę pobolało i przeszło. 2 dni później poszedłem pobiegać ok. 4km + 1km marszu. Po tym dokładnie ta sama noga w tym samym miejscu bolała już dużo mocniej - ogólnie niezdatna do użytku. Teraz po dwóch dniach nie-chodzenia powoli przechodzi. Zdaję sobie sprawę, że spowodowane jest to budową buta i wkładki (skórzano-drewniana) i akurat uciska mnie ona w miejscu gdzie pojawił się ból.
Wiem, że istnieją jakieś żelowe wkładki, problem w tym, że nie wiem czy dadzą one radę zastąpić wkładkę ortopedyczną. Biegać bez wkładki nie mam zamiaru, gdyż z tego co słyszałem może to znowu powodować bóle kręgosłupa.
Czy mógłby ktoś ewentualnie polecić wkładki, które nie tylko amortyzowałyby stopę ale i były tej około dwucentymetrowej szerokości???
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wkładki ortopedyczne do butów sportowych (robione na miarę) mają zwykle szkielet z żywicy a na zewnątrz piankę, są dość sztywne, ale nie twarde, biega się wygodnie.
wiesniak84
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No właśnie, mi potrzebna by była taka z grubością taką jak ta moja + żeby dopasowała się do buta i nie było ucisków bo ta moja wkładka to relikt przeszłości sprzed około 10 lat aczkolwiek w butach innych niż te stricte do biegania nigdy nie miałem takich problemów ale to pewnie ze względu na rodzaj buta.
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To poszukaj w swojej okolicy podiatry robiącego wkładki na zamówienie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ