Mam 17 lat, chciałbym zacząć biegać, jednak mam problem z wyborem dystansu, któremu mógłbym się poświęcić. Jeśli chodzi o moją aktywność fizyczną, to intensywnie trenowałem kolarstwo przez ok. 1,5 roku, zaprzestałem jakieś 2 miesiące temu, ponieważ trening pochłaniał olbrzymie ilości czasu.
Wiem, że to forum wypełnione jest osobami biegającymi długie/średnie dystanse, jednak na pewno posiadacie większą wiedzę ode mnie i możecie mnie nakierować na coś konkretnego. Najważniejsze jest dla mnie, aby zacząć biegać taki dystans, w którym miałbym jeszcze szansę zostać dobrym zawodnikiem. Myślałem np. o 800 lub 1500m, jednak 10km jest również kuszące. Jeśli chodzi o sprinty - nie wiem czy taki wiek jest odpowiedni i z tego co wiem potrzebne są tam jednak predyspozycje.
Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam,
pro177.
edit: W ogóle czy wiek 17/18 lat nie jest zbyt późny na osiągnięcie czegoś w bieganiu? Rozumiem, że samo przebiegnięcie np. maratonu jest samo w sobie sporym wyzwaniem, jednak chodzi mi o jakieś dobre pozycje (obojętnie na jakim dyst.)