Przygoda z bieganiem

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Lucjab
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
po dwu miesięcznej przerwie ruszyłam w trasę, na początku tylko 35 minut gdzie udało mi się pokonać 6 km tempem 5:56, w planach mam żeby w ciągu dnia wykonać 2x trening poranny i przed południowy oczywiście przed pracą 3xtygodniowo a co drugi dzień siłownia. Jestem dobrej myśli,że uda mi się osiągnąć to co sobie postanowiłam.
Łucja
PKO
Lucjab
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

hmmm właśnie jestem po treningu przed południowym, nie wiem dlaczego ale było ciężko, może dlatego że rano pobiegłam tempem 5:56 a teraz moje tempo wyniosło 6:25, ale tak szczerze chyba wolę rano treningi i na spokojnie, ale tak mi się wydaję ze jeżeli chciałabym podkręcić wydajność organizmu to chyba dobrze zaczęłam?
Awatar użytkownika
jack73
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

odpoczynek równie ważny jak trening, jak nie dasz szansy organizmowi odpocząć to nie będzie postępu
Lucjab
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja rozumie, ze odpoczynek równiez jest wazny, nie mam sie zamiaru katować sport ma być przyjemnością a nie obowiązkiem :-)
Lucjab
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Do treningu biegowego wstrzyknełam dwa dni treningu siłowego, a trzeci dzień totalnej laby
pozdrawiam wszystkich i do usłyszenia :-).
kas0ka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja zaczynam biegać, jestem jednak bardzo początkująca. Polecicie mi jakieś dobre źródło informacji jak-biegac ? Chodzi mi o jakieś plany treniongowe, jakie buty. Czy biegać ano. czy wieczorem. Dodam ze mam 29 lat, i 2 dzieci.
Lucjab
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

witaj
To nic,że masz dwójkę dzieci,jeśli masz dzieci w wieku szkolnym to rownież możesz ich zachęcić do biegania, dla początkującej osoby proponowała bym ci dwa razy w tygodniu po 20 minut, a jeżeli chodzi o buty nie musisz kupować za 4 czy 5 stówek teraz są tak fajne przeceny że kupisz nawet za 200 zł ale trzeba pochodzic po sklepach, a jeśli brakuje ci czasu możesz wstąpić do C.H. Plaza na pierwszym piętrze jest sklep sportowy i bardzo fajna ekipa sama korzystam z ich usług i jestem bardzo zadowolona umią doradzić, albo w exit sport w auchmanie k/krasnego.
Lucjab
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a możesz byś spróbowała biegać w grupie? spotykają się ludzie z różnym doświadczeniem początkujący amatorzy i z doświadczeniem, jeśli masz ochotę na taką przygodę spotykamy się w soboty o 9.30 na stadionie resovii.
Lucjab
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja osobiście mam takie pytanie,jeśli mam dzień który przeznaczyłam na odpoczynek i zamiast leżeć do "góry brzuchem" to wychodzę i zaczynam biegać, nie biegam z musu tylko coś mnie ciągnie,czy w takiej sytuacji mogę zamienić to na marsz lub rower? czy zrobić dzień SPA tzn sauna gorące kąpiele itp?
Właśnie jestem po porannym i przed południowym treningu,i zauważyłam że trening przed południowy wychodzi troszkę gorzej niż poranny jest o wiele cięższy,ale jestem ciekawa jakie bym miała wyniki ustawiając ten sam czas co na treningu porannym i przedpołudniowym, nic innego nie zostaje jak sprawdzenie.
kas0ka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzieki za odpowiedzi. Probowalam namówić koleżanki do biegania, ale wstydzą sie że po kilku minutach nie będą miały sił. Sama doczytałam na jak-biegac pl o jakimś treningu dla początkujących - spróbuję. Jutro rano mąż zostaje z dziećmi, więc mam chwile dla siebie
Lucjab
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie ma czego się wstydzić :-)
Lucjab
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

witam
Mam pytanie i licze na odpowiedz
Dzisiaj miałam trening popołudniowy na biezni, oczywiście nie miałam rewelacyjnego wyniku w czasie 40 minut tempem 8:10 przebiegłam 4,91 km spaliłam jedynie 360 kal, natomiast biegając na zewnatrz 40 minut tempem 4:05 pokonałam dystans 8,33 km a kalorie 709. Od czego zależą takie wysokie różnice? i gdzie lepiej biegać na siłowni czy na zewnatrz?
Awatar użytkownika
jack73
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

z tego co wiem to większość przyrządów mierzących kcal działa na zasadzie pomiaru pulsu
biegłaś dwa razy szybciej prawie ... większy puls większe zużycie kcal :)
pomijam ustawienia bazowe (wiek, masa, płeć) ale zakładam, że przyrząd masz ten sam
w obu przypadkach
lipiec/sierpień i bieganie na siłowni :szok: ??
Lucjab
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegając na bierzni "chyba" nie moge ustawić wagi wzrostu jeszcze nie próbowalam ale podczas biegania na zewnątrz ustawiłam sobie w aipodzie (sorry za pisownie) wzrost i wage wiec chyba liczy troszkę dokładniej. Tak lubię biegac więc dla mnie to nie ma żadnego problemu, biegam sama ale mam nadzieje,że wypalą moje plany i w końcu zjawie się w niedziele nad wisłokiem, lubie dostać w kość wtedy wiem że żyję i wiem że zrobiłam dobrą robotę, chociaż gdy sama trenuję biegnę sobie swoim tempem :-), nie umie biegać szybko, jakoś mi to nie wychodzi nawet w pływaniu nigdy się nie ścigałam.
robin
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:41
Życiówka w maratonie: 2:58:53

Nieprzeczytany post

Lucjab pisze:w czasie 40 minut tempem 8:10 przebiegłam 4,91 km spaliłam jedynie 360 kal, natomiast biegając na zewnatrz 40 minut tempem 4:05 pokonałam dystans 8,33 km a kalorie 709. Od czego zależą takie wysokie różnice?
Bo przebiegłaś prawie dwa razy więcej. Kalorie zależą przede wszystkim od pokonanego dystansu. Dlatego przy chudnięciu zaleca się bieganie wolne - bo biegając wolno możesz biegać dłużej zanim organizm odmówi posłuszeństwa.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ