tętna u 15 latka

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam pomagać młodemu chłopakowi kolarz górski startujacy w maratonach. Ma 15 lat, największe tętno jakie zanotował na soim pulsometrze gdy z kolewgą starał sie wyjechadź n amaxa to było 205 i czuł że by jeszcze to poszło do góry . Zrobił tęż 1,5 godzina jazdę wyjechał sie dosc solidnie i miał średnie tętno aż 184. Wydaje mi sie ż ejego hr max jest duzó większy niż te 205. Bo te 184 to 90 % tętna maxymlanego 205. I on by jechał na tętnie 90 % przez 1,5 godziny niemożliwe. Wieć wydaje mi sie że jego hr max jest duzo wiekszy. Czy możliwe że majać 15 lat ma jeszcze mnijesze serce i mozę wieć bardoz duzę tętna maxymlane naewt 210 czy wiecej. Prosił bym Pana Ryszarda o wypowiedzenie sie w tym temacie. Ja wstępnie pod wartosc hr max 205 zaleciłem mu budowanie wytryzamłości ogólnej -zdolnosci tlenowych treningi w tygodniu 1,5 h tętna 140-160  w  weekemdy gdy ma wiecej czasu treningi 2,5- 3 godizny tętna 140-160. Ale wydaje mi sie że to mozę być za mał aintensywnosc ze ten jego hr max jest bardoz wysoko. Oczywisćxie planuje mu zrobić z ajkis czas testy w terenie kolarskie podajaće wprzyblizeniu próg mleczanowy i od wartosci tego progu ustalić strefy ale chce skorzystac zwiedzy Pana Ryszarda czy jes tmozliwe ze on ma 15 lat i stąd tka duz hr max bo tętno z 1,5 f\godzinnej jazdy miał 184 i to nie był max do końca.  Z góry dzikeuje za odpwoiedz
Tompoz
PKO
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Oczywiscie inni forumowicze tez sa proszeni os woje sugestje i rady.
Tompoz
Tompoz
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

halo jest tu ktoś. O progu mleczanowym to dyskutuja 2 lata i 100 chłópa a jak jes tproblerm z życia wziety to dupa.
Tompoz
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Halo Panie Ryszardzie
Tompoz
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zrób mu test terenowy CTS.
Trenuj go narazie wg tego tętna(205) na pewno nie zaszkodzi. Wolniejsze jazdy bardziej poprawią potencjal tlenowy.
Mateusz
Dare for more!
Wojtonos
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Quote: from tompoz on 8:48 am on Aug. 11, 2005
Czy możliwe że majać 15 lat ma jeszcze mnijesze serce i mozę wieć bardoz duzę tętna maxymlane naewt 210 czy wiecej.
Możliwe - ja w wieku 16 lat miałem około 220.

Zrób mu test na maxa 1500m biegu, będzie miał mniejszą blokadę - strach przed upadkiem.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ