Witam, proszę o pomoc w następującym temacie chciałbym we wrześniu wystartować na 10 km trenuje
10 km / 45 min / 4 x tydz/ M. Bartoszak, ale niestety albo stety lubię pograć w piłkę raz w tygodniu która wypada właśnie we wtorek, nie mogę zmienić tego terminu, czy dla mięśni jest dopuszczalny taki wysiłek? biegałem raz rano o 7, piłka o 20.30, i trochę z łydkami było kiepsko,łapały mnie skurcze czy z czasem będzie lepiej?, czy można by jakoś zmodyfikować plan treningowy?, proszę o radę z góry dzięki
plan treningowy a dodatkowe zajecia ruchowe
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Zależy od indywidualnych predyspozycji, poziomu. Jak miałem 20 lat to spokojnie mogłem robić te dwie rzeczy naraz. Teraz to zależy od indywidualnego czucia - jeśli czujesz, że to za dużo - to po prostu odpuść wtorkowy biegowy trening.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: to dla dziadków :P
Niekiedy lepiej jest na pewnym poziomie biegowym odpuścić jeden trening biegania na rzecz innego sportu np. w Twoim wypadku to jest "gała". Jest to pewna forma urozmaicenia : ) nic na siłę akurat w Twoim przypadku bd to dobre bo podczas grania robisz pewne przyspieszenia (przebieżki) chyba że jesteś bramkarzem to się nie na biegasz 

( :
-
- Zaprawiony W Bojach
Dokładnie.Santiago pisze:no to przełóż wtorkowy trening na poniedziałek wieczór
Zawsze w planie treningowym można coś pozamieniac.
To nie muszą byc te same ściśle określone dni.
Oczywiście np.2 mocne akcenty dzień po dniu nie wskazane.