Nowy prosi o radę w sprawie butów

cza7rna
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Sylw3g pisze:
A ja wręcz odwrotnie. Sądzę, że to własnie minimalistyczne, a raczej nieumiejętność biegania w nich + nadwaga, sprawią, że nabawisz się kontuzji.
A ja wręcz odwrotnie. Biegałem w żelazkach dystanse max 6-8 km i musiałem robić sobie tygodniowe przerwy z powodu bólu piszczeli. Kupiłem buty minimalistyczne i nawet się nie zastanawiałem zbytnio nad zmianą techniki biegu. Buty "kazały" mi biegać ze śródstopia. Ból piszczeli ustąpił, zacząłem biegać dystanse do 20km. Łydki bolały może przez 1 dzień, ale ból był inny niż ból piszczeli. Jak piszczele bolały to nie dałem rady chodzić, a ból łydek to raczej wrażenie ich ciągłego napięcia. Jak wskoczyłem w minimale to ważyłem ok 100kg przy 186cm wzrostu. Teraz jest 88 kg więc wg bmi mam jeszcze ze 3 kg nadwagi :P Dlatego najlepiej :
Svolken pisze: Każdy musi sobie sam zrobić własną ścieżkę, a nie wskakiwać w obce buty :taktak:
PKO
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

strasb, proszę Cię...

to było odnośnie tego:
a malkontentami się nie przejmuj, najczęściej są to ludzie, którzy nigdy w takich butach nie biegali, bądź robili to bezrefleksyjnie, bez pracy nad techniką i sprawnością.

Poza tym nie traktuj tego zbyt poważnie :oczko:

Weźcie mnie od razu ukamienujcie :hej: Kolejny temat zostanie zaśmiecony jakimiś wypaczonymi dyskusjami nt butów mini i chwytanie za słówka kogoś z odmiennym zdaniem... Tak samo jak było to z pulchniakiem.
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak nie chcemy kamienowania czy innych wojen religijnych, to warto odstapic od argumentow w stylu, ze inna opcja swiatopogladowa to zaraz bezrefleksyjni fundamentalisci. :lalala: Ja preferuje minimalizn w obuwiu, ale nie w mysleniu. :oczko:

Fakt, nie czytalam teraz ponownie calego watku w tym zacytowanego strzala na podobnym poziomie z drugiej strony "barykady".

Ale zdanie, ze do przesiadki w buty mini to nie staz jest wazny, jak najbardziej utrzymuje.
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

Staż kolega już ma. Biega 40km tygodniowo w "normalnych" butach. A co za tym idzie prawdopodobnie nie biega z śródstopia. Nagłe przejście z żelazka na tekturę może owocować w niespodzianki.

I tak, ja też uważam, że bieganie ze śródstopia jest lepsze, ale NIE DLA KAŻDEGO I NIE W KAŻDYM PRZYPADKU.

Edit: Ja może jeszcze dodam, że nie tyle bieganie ze śródstopia, bo takowe można uprawiać nawet w żelazkach, ale chodzi mi tutaj o przeskok z obuwia "normalnego" na "mini".
Ostatnio zmieniony 12 lip 2012, 00:17 przez Sylw3g, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
cza7rna
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

strasb pisze:

Ale zdanie, ze do przesiadki w buty mini to nie staz jest wazny, jak najbardziej utrzymuje.
Ja uważam tak samo, ale wychodzę z założenia, że nie należy ślepo wierzyć opiniom zasłyszanym w internecie tylko testować na sobie, słuchać organizmu i jak zaczyna się dziać coś złego to odpowiednio reagować :) Nikogo nie namawiam na minimale, ale namawiam do eksperymentowania :)
U mnie chyba nawet nie można mówić o "stażu biegowym" :P Zacząłem w styczniu i przebiegłem 38km, w lutym 24 w marcu 59km. W połowie kwietnia kupiłem buty minimalistyczne i zamknąłem miesiąc ze 103 km w nogach. Maj 163, czerwiec 180, w lipcu na razie koło 100. Gdybym ślepo kierował się wyłącznie radami udzielanymi początkującym to chyba nigdy bym nie wyszedł biegać :) Biegam w 90% po asfalcie, pozostałe 10% to chodnik. Teoretycznie wszystko robię źle, ale organizm chyba dobrze to znosi skoro czuję się dobrze i z każdym dniem mam coraz większą ochotę na bieganie :)
cza7rna
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Sylw3g pisze:
I tak, ja też uważam, że bieganie ze śródstopia jest lepsze, ale NIE DLA KAŻDEGO I NIE W KAŻDYM PRZYPADKU.
Prawda. Ale żeby się przekonać trzeba spróbować ;)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

strasb pisze: Fakt, nie czytalam teraz ponownie calego watku w tym zacytowanego strzala na podobnym poziomie z drugiej strony "barykady".
strasb, w forum wczytuję się dośc uwaznie i moja uwaga nie ma charakteru strzała ale statystyki - naprawdę najczęściej buty mini są krytykowane przez osoby, które nigdy ich nie próbowały bądź przez takie, które robiły to bezrefleksyjnie.

jeżeli ktoś spróbował, pracował, mu=yślał i kombinował, i nie zadziałało, ok. więcej, może ktoś powiedzieć: mnie to nie interesuje, lubię moje żelazka. pełna zgoda. tym niemniej nie podoba mi się jak ktoś kategorycznie wyrokuje za kogoś innego.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mnie również to ostatnie się to nie podoba.

Ale moim zdaniem obecny klimat większości dyskusji o butach mini zdecydowanie nie działa na korzyść tychże. Coś co jest samo w sobie prawdziwe można napisać na różne sposoby. Fakt, że czasami w obliczu bardzo kategorycznych acz ogólnikowych wypowiedzi osób, które w temacie mają doświadczenie zerowe, trudno zimną krew zachować, ale myślę, że warto, by temat zaczął być traktowany poważniej.
Awatar użytkownika
eXf
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Niektóre wypowiedzi Fanów mini przypominają mi wypowiedzi ludzi z kościoła audiofilskiego. :)
Choć u tych pierwszych poziom fundamentalizmu zazwyczaj jest niższy.

Acha, żeby nie było - mówi to żelazkowiec :D
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

masz rację, postaram się :) dzięki.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Svolken pisze:Kup najładniejsze :oczko: pobiegaj sezon i sam dojdziesz do wniosku co i jak. Każdy musi sobie sam zrobić własną ścieżkę, a nie wskakiwać w obce buty :taktak:
Sympatyzuję z tym podejściem, a mając stosunkowo duży budżet (400 zł) możesz nawet kupić dwie pary różnych butów i empirycznie przekonać się o wyższości jednych nad drugimi :hej: Z drugiej strony, jeśli jesteś zadowolony ze starych butów, to może po prostu kupić ten samo model lub podobny?
Awatar użytkownika
Krzysieq
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witajcie. I ja mam dość podobne pytanie:

Ale od początku: biegam ok. 30-40km/tydzień, waga 94 przy 179cm, supinacja wyraźna, głównie asfalt.
Do tej pory biegałem w Crivitach z Lidla (pianka), które bardzo dobrze mi się sprawują. Chciałbym sobie kupić już coś o półkę wyżej. W sklepie Olimp w Olsztynie pan sprzedawca (pozdrawiam, bardzo fachowa i sympatyczna obsługa) poradził mi Asics Blackhawk 5 - zaznaczyłem, że mam do wydania coś ~200zł. I teraz przechodzę do pytania:

Ostatnio widziałem nowe Asics Virage 4 i 5 w cenie właśnie ok. 200zł. Czy bardziej 'opłaca' się kupić starszy model lepszego (?) rodzaju (Asics Virage), czy nowy tego z niższej półki?

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedź. :)
Pozdrawiam, Krzysieq.
Obrazek
_________
Nic się nie zmienia, patrzę spod tych samych powiek.
Awatar użytkownika
siodziu
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 51,24 (trening)

Nieprzeczytany post

w internetowym sklepie http://www.sklepbiegacza.pl jest duży wybór wyprzedaży. Wystarczy znać rozmiar stopy.
Ostatnio zmieniony 14 lip 2012, 09:55 przez siodziu, łącznie zmieniany 1 raz.
MS

14.10.2012 - Maraton - Poznań
otoczak
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

pilkasklep.pl to oszusci. Bylo juz o tym tutaj
poppi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a polecam bardzo fajną stronę z butkami sportowymi. Są tańsze i bardzo wygodne. Zreszta są fajne nie tylko do biegania, ale też normalnie do chodzenia, bo są orginalne i urokliwe, przynajmniej dla mnie :)
www.kissmykicks.pl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ