Witam !
Z racji wakacji jestem w stanie trochę więcej przyłożyć się do biegania, niż w roku szkolnym.
Z doświadczenia po obozach ( letnich i zimowych ) wiem, że po treningach interwałowych, szybkich, crossach, popołudniowy trening jest wskazany jako forma szybszej regeneracji dla organizmu ( zazwyczaj do 30minut wybiegania + rytmy + rozciąganie)
I tu nasuwa mi się pytanie :
1. Czy po wybieganiu 80min. oraz przyspieszeniami w trakcie biegu ( 10x 20'' ) należy wykonać też 2 trening w celu szybszej regeneracji ??? Czy to coś pomoże ???
Jeszcze jedno doświadczenie z obozu zimowego : po wycieczce biegowej trwającej ponad 2.5h popołudnie mieliśmy wolne od treningu. Wiem, że to nie jest porównywalne do 80' biegu, ale forma ta sama - wolny bieg, w celu zwiększania wytrzymałości.
A przy okazji, chciałbym zapytać:
2. Czy ktoś spotkał się z pewnego rodzaju ciągnieciem w (prawym) barku po około 60minutach rozbiegania, dłuższego treningu trwającego ponad 1h ??? Czuję ból można powiedzieć "pod obojczykiem" i uczucie jakby ściągało mi rękę w dół. Może jakieś specjalne ćwiczenia warto wykonać ???
Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie sugestie
Regeneracja po długim wybieganiu.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Akurat ten typ treningu raczej powoduje kontuzje, niż im zapobiega. To jest dobry trening, ale nawet prawidłowo wykonany mocno obciąża, źle wykonany grozi kontuzją.Santiago pisze:na zapobieganie kontuzjom wskazany jest trening pliometryczny