Sylw3g - sweet komcie... :P
Moderator: infernal
-
- Zaprawiony W Bojach
W zależności od tego ile i czy przed czy po, ma różną rolę. Generalnie 1g na 10 kg wagi. Zażywane "przed" opóźnia odczuwalność procesu zmęczenia, "po" ma działalnie ochronne/regeneracyjne. Kiedyś pofatygowałem się na konferencję dot. suplementacji. Jeden z paneli, poświęcony był roli BCCA. powiedziano za to wyraźnie,....z BCCA, nie biega się szybciej. Wykład wskazywał też, że jeden z aminokwasów maszczególne znaczenie. Nie pamiętam który ale wydaje mi się, że Leucyna,...
Asiu, przeświadczenie, że osoba biegająca kilkaset km miesięcznie, może się suplementować w sposób naturalny, jest teorią dla ubogich. Nawet jeżeli bilans jest "mniej-więcej", to jest to bardzie przypadek niż wyrozumowane działanie. Ja rozumiem, że każdy biegacz zna się na wszystkim, w tej materii jednak, po za zawodowo przygotowanymi osobami, pozostali to ignoranci.
Trudno mówić o zbilansowanej diecie w sytuacji gdy ktoś nie kontroluje obrazu krwi. Przykład, Sylwek który już sygnalizuje, niedobory magnezu, potasu, prawdopodobnie witamin A+E.
Asiu, przeświadczenie, że osoba biegająca kilkaset km miesięcznie, może się suplementować w sposób naturalny, jest teorią dla ubogich. Nawet jeżeli bilans jest "mniej-więcej", to jest to bardzie przypadek niż wyrozumowane działanie. Ja rozumiem, że każdy biegacz zna się na wszystkim, w tej materii jednak, po za zawodowo przygotowanymi osobami, pozostali to ignoranci.
Trudno mówić o zbilansowanej diecie w sytuacji gdy ktoś nie kontroluje obrazu krwi. Przykład, Sylwek który już sygnalizuje, niedobory magnezu, potasu, prawdopodobnie witamin A+E.
- Sylw3g
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:56
- Życiówka w maratonie: 2:57:46
To po trosze jak z zębami. Nie chodzisz do dentysty co 3miesiące na sprawdzenie, ale dopiero wtedy kiedy pojawia się problem (Oczywiście są ludzie na tyle uporządkowani, że to robią ). Nie robimy badań, bo nie chcemy dopuszczać do siebie myśli, że może z nami być coś nie tak.
- ioannahh
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:46
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
pewnie masz racjeRyszard N. pisze:W zależności od tego ile i czy przed czy po, ma różną rolę. Generalnie 1g na 10 kg wagi. Zażywane "przed" opóźnia odczuwalność procesu zmęczenia, "po" ma działalnie ochronne/regeneracyjne. Kiedyś pofatygowałem się na konferencję dot. suplementacji. Jeden z paneli, poświęcony był roli BCCA. powiedziano za to wyraźnie,....z BCCA, nie biega się szybciej. Wykład wskazywał też, że jeden z aminokwasów maszczególne znaczenie. Nie pamiętam który ale wydaje mi się, że Leucyna,...
ja to bcaa sobie zafundowalam glownie z racji tego, ze nie jem miesa, a to sa aminokwasy, ktore 'miesozerni' łapią właśnie stąd.
coz, nie zgodze sieAsiu, przeświadczenie, że osoba biegająca kilkaset km miesięcznie, może się suplementować w sposób naturalny, jest teorią dla ubogich. Nawet jeżeli bilans jest "mniej-więcej", to jest to bardzie przypadek niż wyrozumowane działanie. Ja rozumiem, że każdy biegacz zna się na wszystkim, w tej materii jednak, po za zawodowo przygotowanymi osobami, pozostali to ignoranci.
jesli bilansujesz sobie diete, forma rośnie a wyniki badań są OK - to po co jeszcze się sztucznie suplować?
-
- Zaprawiony W Bojach
No tak, Asiu tylko, że mówimy o dwóch przypadkach. Ja o przypadku gdzie występuje niedobór lub prewencyjnie stosujemy suplementacje, Ty o przypadko gdzie komuś coś rośnie. Zastanawiam się nad tym czy urosło by bardziej gdyby kontrolował organizm i odpowiednio go wspomagał,...
Ostatnio miałem okazję rozmawiać z pewną wegetarianką,... Taką śliczną, miłującą każdą muszkę, każdego robaczka. Jakoż kątem oka zauważyłem, że ma gustowną torebkę i mokasynki Polliniego z cielęcej skórki. Zostałem jednak pouczony, że się czepiam i to jedno z drugim nie ma nic wspólnego,...
Sylwek, musisz mieć świadomość, że Twój zawadiacki stosunek do swojego zdrowia, może się skończyć skurczami,...tylko nie rano, jak się będziesz przeciągał lecz np. na 35 km maratonu i wówczas dojdziesz do wniosku, że kilka miesięcy pracy poszło się walić,...
Ostatnio miałem okazję rozmawiać z pewną wegetarianką,... Taką śliczną, miłującą każdą muszkę, każdego robaczka. Jakoż kątem oka zauważyłem, że ma gustowną torebkę i mokasynki Polliniego z cielęcej skórki. Zostałem jednak pouczony, że się czepiam i to jedno z drugim nie ma nic wspólnego,...
Sylwek, musisz mieć świadomość, że Twój zawadiacki stosunek do swojego zdrowia, może się skończyć skurczami,...tylko nie rano, jak się będziesz przeciągał lecz np. na 35 km maratonu i wówczas dojdziesz do wniosku, że kilka miesięcy pracy poszło się walić,...
- ioannahh
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
niebardzo rozumiem, co chcesz w ten sposob udowodnic?Ryszard N. pisze: Ostatnio miałem okazję rozmawiać z pewną wegetarianką,... Taką śliczną, miłującą każdą muszkę, każdego robaczka. Jakoż kątem oka zauważyłem, że ma gustowną torebkę i mokasynki Polliniego z cielęcej skórki. Zostałem jednak pouczony, że się czepiam i to jedno z drugim nie ma nic wspólnego,...
- Sylw3g
- Zaprawiony W Bojach
Że akcesoria z cielęcej skóry są powszechnie cenione wśród ludzi.
Wybadam rynek badań, ale żeby to miało jakikolwiek sens, to trzeba przynajmniej dwóch badań. Załóżmy, że w takim badaniu wychodzi niedobór witaminy X, żeby sprawdzić czy suplementacja przyniosła rezultaty, to trzeba zrobić kolejne badanie. Koszta się podwajają . Zobaczymy. Od poniedziałku będę robić jako cieć na jednym z osiedli, także troszkę odżyję i na pewno zainwestuję część w bieganie
Wybadam rynek badań, ale żeby to miało jakikolwiek sens, to trzeba przynajmniej dwóch badań. Załóżmy, że w takim badaniu wychodzi niedobór witaminy X, żeby sprawdzić czy suplementacja przyniosła rezultaty, to trzeba zrobić kolejne badanie. Koszta się podwajają . Zobaczymy. Od poniedziałku będę robić jako cieć na jednym z osiedli, także troszkę odżyję i na pewno zainwestuję część w bieganie
-
- Zaprawiony W Bojach
Sylwek, może masz klienta na gustownego Polara ,...?
- Sylw3g
- Zaprawiony W Bojach
Jakoś nie chce mi się wierzyć, że nikt go nie chce kupić. Skoro 1200zł kosztuje jako nowy, a jest jeszcze na gwarancji, to powinieneś go i za 800złociszy sprzedać szybko. Wsadzałeś go na alledrogo? 500zł to żadna kwota jak za takie cacko.
-
- Zaprawiony W Bojach
Asiu, zupełnie nic. Skojarzyłem jeden z Twoich akapitów z moją znajomą i jej wegetarianizmem. Obserwowałem dosyć żałosną niekonsekwencje,... Jej torebki firmy Furla to na mój gust tak śr. 2 tys/szt. W sumie, ładne,...ioannahh pisze:niebardzo rozumiem, co chcesz w ten sposob udowodnic?Ryszard N. pisze: Ostatnio miałem okazję rozmawiać z pewną wegetarianką,... Taką śliczną, miłującą każdą muszkę, każdego robaczka. Jakoż kątem oka zauważyłem, że ma gustowną torebkę i mokasynki Polliniego z cielęcej skórki. Zostałem jednak pouczony, że się czepiam i to jedno z drugim nie ma nic wspólnego,...
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie mam konta ale ubiorę w temat sąsiada,...
- Sylw3g
- Zaprawiony W Bojach
Jak nie dasz rady, to się odezwij. Może ja od Ciebie go odkupie i sobie na nim zarobię (O ile masz wszystkie papiery itp)
- ioannahh
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
urocza historia, tylko co z tego?Ryszard N. pisze: Asiu, zupełnie nic. Skojarzyłem jeden z Twoich akapitów z moją znajomą i jej wegetarianizmem. Obserwowałem dosyć żałosną niekonsekwencje,... Jej torebki firmy Furla to na mój gust tak śr. 2 tys/szt. W sumie, ładne,...
rozumiem, ze w oparciu o to spotkanie wyrobiles sobie zdanie na temat ogolu wegetarian?
równie dobrze można by stwierdzić, że Żydzi kłamią i oszukują (na pewno jakiś by się znalazł, gdyby poszukać), Niemcy nadal wielbią Hitlera (wystarczy trafić na jakiegoś nacjonalistycznego spaczeńca), że Amerykanie są grubi i leniwi (stosunkowo nietrudno byłoby taką 'probkę' znaleźć - ale czy to znaczy, że WSZYSCY są tacy?).
nie szufladkujmy, przecież sami nie chcemy być szufladkowani...
zresztą.. o tym spotkaniu z w/w wegetarianką pisałeś na forum już kilka razy (zaiste to spotkanie musiało być dla Ciebie znamienne, aż dziw bierze), za każdym razem jakoś trochę poza kontekstem..
jedyne co mi przychodzi do głowy w odpowiedzi, to powiedzenie (tak akurat przy niedzieli ), ze 'widzisz zdzblo w czyims oku, a w swoim belki nie widzisz'.
jasne, jest niespójność w tym, ze wegetarianin nosi buty ze skory.
tylko.. czy przez to jest gorszy (mniej etyczny, mniej pomaga zwierzakom) niz 'wszystkożerca'?
ano nie.
wielu wegetarian (w tym ja) ma kilka par butow z naturalnej skory. wcale nie jestem tym faktem zachwycona - jesli mam wybor, preferuje buty ze skory sztucznej/z materialow nieskorzanych. ale na przyklad w przypadku butow na zime takiej alternatywy nie mam. i co? uwazasz, ze powinnam wobec tego rzucic w cholere caly swoj wegetarianizm i uznac, ze i tak jestem niemoralnym potworem, więc czas iść na hamburgera?
nikt w pojedynkę świata nie naprawi, ale każdy może dorzucić swoją cegiełkę. moja jest taka, że nie jem mięsa.
-
- Zaprawiony W Bojach
Oy, zwykła, denta obłuda.
Amen.
Amen.
- ioannahh
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ryszard N. pisze:Oy, zwykła, denta obłuda.
Amen.
tak serio, to mam nadzieję i ufam, że po prostu się zgrywasz.
jeśli nie, to jesteś trochę, ekhm, nadenty.
-
- Zaprawiony W Bojach
Jeżeli masz w sobie systematyczność i masz zamiar pić miód z cytryną regularnie, to zalewaj to wieczorem a pij na drugi dzień,...po treningu. Miód zalewaj wodą a cytryną dodaj tuż przed wypiciem. Może to są czary mary ale podobno z miodu coś się "uwalnia" w czasie,...