mniej a częściej?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Szeregowiec Ryan
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

to jest tak dokladnie czytalem  na ile chcecie biegac tylko z tego co  widze z treningu to nie za bardzo wyglada jak dlamnie zebys sie na 1000 przygotowywal :]
"Kto nie dąży do rzeczy niemozliwych nigdy ich nie osiagnie"
PKO
Awatar użytkownika
natalijka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja mam pytanie co do tego twojego plany od kejt. Chodzi mi o dzien z siła biegową, nie rozumiem tego:
"3x [skip A, skip B, skip C, wieloskoki, zabki, prawa noga, lewa noga] po 20m
20, 30, 40, 50, 60, 70, 60, 50, 40, 30, 20m - przerwy 45-60s. "

Czy to znaczy że np. robie skip A w taki sposób:
1 seria - 20, 30, 40, 50, 60, 70, 60, 50, 40, 30, 20m
2 serii - jw
3 seria - jw.
Dopiero potem przechodze do skipu B i robie tak jak wczesniej? Chyba cos źle kapuje bo jedna seria jednego ćw to już 470m. A robiąc trzy serie mamy 1410m JEDNEGO ćw. Pomnózmy to przez ilość ćw. (7) wychodzi nam w sumi 9870m. Czyli jednak źe to rozumiem. jakto ma wyglądać?
Szeregowiec Ryan
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Natalijka  wiec ja ci nie pomoge bo nie kumam :/ wogule  tego co ona napisala a po 2 to żabki odrazu odstaw na bok chyba ze chcesz miec załatwione kolana ;] i chcesz zakonczyc  zabawe nie tylko z bieganiem :)
Awatar użytkownika
natalijka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

O żabki to ja sie nie boje, ponieważ robiłam juz troche tyg. cykli na jumpa gdzie żabki sa jednym z podstawowych ćwiczeń ale na kolana mi jeszcze one nigdy nie padły. Pozatym te ćwierćskoki (bo to chyba tak sie nazywa fachowo?) są czesto wymieniane jako jeden z elementów treningowych w profesjonalnych planach treningowych. Bywaja zalecane przez sportowców jako jedne z najlepszych ćwiczeń które zawsze daje dobre rezultaty i dużego powera w nogach. Oczywiście trzeba zadbac o technike, ale jesli ktos ją opanuje a pozatym ćwiczy w odpowiednik obuwiu oraz z odpowiednia intensywnościa to nie ma sie czego bać!
Oczywiscie pisałam to jaka zwykła amatorka, czerpiaca wiedzę z własnych doświadczeń a nie jakichs profesjonalnych badań.
Szeregowiec Ryan
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Natalijka żabki a cwiercskoki to sa 2 bardzo rozniace sie rzeczy :) a ze zabki juz robilas to twoj blad jesli nie wiesz to  zostaly one zakazane jako cwiczenie poniewaz bardzo niszcza staw kolanowy a niechce zeby cos Ci sie stalo a i mozesz odp. na mojego meila??
Awatar użytkownika
vlad
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

natalko wlasnie mysle nad planem Kejt,,i troszke ci zaduzo tej sily wyszlo.potem napisze moje rozmyslenia :)
Awatar użytkownika
vlad
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

>>Ja mam pytanie co do tego twojego plany od kejt. Chodzi mi o dzien z siła biegową, nie rozumiem tego:
"3x [skip A, skip B, skip C, wieloskoki, zabki, prawa noga, lewa noga] po 20m
20, 30, 40, 50, 60, 70, 60, 50, 40, 30, 20m - przerwy 45-60s. "

<<<<<

natalko chodzi o to ze 3x20m  (skip A, skip B, skip C, wieloskoki, zabki, prawa noga, lewa noga)razem 420m
a pozniej sie biega odcinki 20, 30, 40, 50, 60, 70, 60, 50, 40, 30, 20m - przerwy 45-60s. (i te odcinki chyba na maxa bo niepisze tetna a ze krotkie to niema co truchtac :)

(Edited by vlad at 5:49 pm on Aug. 1, 2005)
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czy te elementy robicie pod kontrola trenerska ?

Jesli nie to polecam nagranie sie na video . Wczesne bledy w technice latwiej wytepic w zarodku
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
natalijka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja przez rok robiłam pod kontrolą trenerską więc technike chyba mam opanowaną ;) Może jeszcze nagram i zapodam linka na forum żebyscie mogli ocenic
Awatar użytkownika
vlad
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ja nierobie tego pod zadna kontrola trenerska :( a dokladniej to o jak technike chodzi??inatalka biegalas w klubie??
Szeregowiec Ryan
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

chodzi o to czy robisz dokladnie tak jak powinno byc zeby sobie krzywdy nie zrobic i  zeby byly lepsze efekty :-)
Awatar użytkownika
natalijka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tak, tak. Biegałam rok w klubie ale juz napewno do niego nie wróce. Trenerka szkoda gadać, znała sie tylko na sprincie (sama kiedys była całkiem niezłą sprinterką) a jej sprinterki były bardzo dobre. skolei na średnich dystansach to nie znała sie wcale i z tego względu, moje treningi były na siłe podpinane pod 400m (bo mam wytrzymałość, a jeszcze wytrenuje szybkość to bedzie git - to jej słowa). jedynie co mi ten rok pod jej opieką dał to : 3ms kontuzji, troszke szybkości i dynamiki, znaczna poprawe techniki biegu, poprawne skipy, ogromna strata wytrzymałości.
Teraz sama staram sie ten rok nadrobic ;)
Awatar użytkownika
vlad
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Boze chron nas przed takimi trenerami i miej nas w swojej opiece przed nimi amen :)
Szeregowiec Ryan
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Bog na nie uchroni bo takich trenerow jest niestety zbyt duzo na tym swiecie:P
Awatar użytkownika
natalijka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Serio? A ja myślałam że to rzadko zdażaja sie tacy dziwni trenerzy! Z tego wniosek, że albo trzeba iść do speca od danego dystansu, albo samemy zabierać sie za edukacje z tej dzidziny.
Szeregowiec - miałeś mi odpisac na majla co myslisz o tym treningu!!!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ