Egzamin na 1000 metrów i 10x10

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Christo 19
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie.
Szukałem interesującego mnie tematu, jednak takiego rozwiązujacego mój problem nie dostrzegłem, dlatego zakładam nowy.
Mianowicie, za dokładnie rok, czyli w lipcu 2006 roku mam egzamin na WSOLąd między innymi z biegu na 1000 metrów oraz 10x10 metrów.
Moje dane:
czas na 1 kilometr - 4:08
czas na 10x10 - 34 sekundy
doświadczenie : od 5 lat uprawiam różne sporty, jednak moim mankamentem zawsze byłą kondycja, wiecznie słaba. Na egzaminach, które oblałem kilka dni temu właśnie z powodu biegu miałem powyższe czasy, za rok muszę osiągnąć wyniki :
na 1km - 3 minuty,
10x10 - 28 sekund.
Mam rok, aby zrealizować ten plan. Oprócz tego 2-3 razy w tygodniu pływam (to również bede miał na egzaminach, jednak wiem jak się przygotowywać) i tyle samo razy chodzę na siłownię (hobby oraz w ramach przygotowania do podciągania sie na drążku). Biegać zamierzam 3-4 razy w tygodniu.

Jaki plan treningowy polecacie, jestem zdeterminowany, zamierzenie osiagnięcia powyższych czasów są dla mnie sprawą priorytetową.
Zero Hour : lipiec 2006
PKO
danekpl
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witaj.

Napisze Ci krotko.
Aby biegac musisz miec sile, aby dobiec do mety w okreslonym czasie (3'.00'') szybkosc, aby przebyc dystans 1 km - wytrzymalosc. Dodam jeszcze, ze jako zdrowy mlody czlowiek przydalaby sie ogolna sprawnosc, ale taka chyba posiadasz.
Z tego co napisalem wyzej masz juz rozplanowanie jak masz biegac w ciagu tygodnia (3 -4 treningi).
Nie ma sensu rozpisywac ile powinienes biegac, bo nie znam Cie i nie wiem jakie masz mozliwosci w tej chwili.
Ale krotki zarys moge przedstawic:

1. Trening silowy:

Caly trening okolo 40' - 50' (6-7 km).
20' - rozgrzewka - wolny trucht
10'-15' - cwiczenia (skip A, wieloskok, zabki itp. na dystansie okolo 50m)
10'-15' -trucht, rozciaganie

2.Trening szybkosciowy

Caly trening okolo 50'-1h (6-7km)
20' rozgrzewka - wolny trucht
20' bieganie szybkich odcinkow - 100m, 200m - po kazdym odcinku przerwa okolo 1' - w sumie powinno wyjsc okolo 1,5km przyspieszen
10'-20' - trucht, rozciaganie

3. Trening wytrzymalosciowy

Calosc okolo 1h
Bieg ciagly, po 20' rozciaganie.

Moze wyda sie to dziwne, ale powtarzajac ten cykl przez okolo 6 miesiecy jestes w stanie zejsc do 3'.15''-3'.10''.

PAMIETEJ JEDNAK - NAJWAZNIEJSZA JEST SYSTEMATYCZNOSC !!!!

Powodzenia
Christo 19
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki bardzo za powyższy rozkład, plan wydaje się bardzo atrakcyjny.

Możesz napisać więcej informacji na temat tego treningu, albo przekierować mnie na odpowiednią stronę? Zależy mi na tym, aby plan był dograny w 100%, ponieważ będę mu musiał zaufać na cały rok w efekcie zdając egzamin.

Czy nikt inny nie ma nic do powiedzenia?  ;)
Awatar użytkownika
vlad
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

cze christo masz gdzies morze linka z czasami jakie nalezy miec i jakie sa konkurencje na egzaminach sprawnosciowych do tej szkoly??morzesz mi podac  jakie tam jest kryterium wieku kandydatow??bo bylem na stronie rekrutacji i niepisalo nic odnosnie konkurencji i czasow.i ilu w tym roku bylo kandydatow i ilu przyjmuja

przez ten rok bez problemu powinienes zrobic te czasy,
Awatar użytkownika
vlad
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

znalazlem wreszcie te kryteria sprawnosciowek
                    max       min        
1000m-czas 3'           3'47"
drazek 20                   5  
plywanie 50m-32"      60"
10x10-28"                  30,8"

najgorszy jest ten silowy drazek moim zdaniem bo zalezy na kogo sie trafi i jak on se bedzie ocenial i jeszcze to ze niemozna robic dodatkowych ruchow cialem,,a ile razy sie podciagles??
Awatar użytkownika
vlad
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

[quote]Quote: from Christo 19 on 1:34 am on July 10, 2005

Zależy mi na tym, aby plan był dograny w 100%, ponieważ będę mu musiał zaufać na cały rok w efekcie zdając egzamin.

Czy nikt inny nie ma nic do powiedzenia?  ;)

---------------------------------------------------------------
tak sobie mysle i przeciez niemozesz przez caly rok stosowac ten jeden plan bo w miare wzrostu twojej sprawnosci fizycznej powinines zmieniac obciazenia treningowe,
Awatar użytkownika
natalijka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jedno jest pewne, tym samym planem nie możesz jechać przez cały rok! Nawet te 6 miesiecy, które sugeruje danekpl to stanowczo za długo jeśli nic wcześniej nie biegałeś i chcesz sie poprawić w rok o ponad minute to najperw zacznij budowac wytrzymałość, poprostu sie rozbiegaj, a dopiero po paru miesiacach siegaj po jakieś trudniejsze metody treningowe i bardziej ukierunkowane (np. na ten plan)
Christo 19
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

natalijka - biegam od dłuższego czasu , ale mocno nieregularnie i z dużymi przerwami. Zdarzały się tygodnie, w których biegałem codziennie, ale i takie gdzie nie biegałem ani razu.

vlad - ja podciągnąłem się 16 razy i wszystkie mi zaliczono. Wielu podciągało sie 12-13, a zaliczano im 6-7, ponieważ ćwiczenie wykonywali nieprawidłowo np. nie prostowali rąk czy korzystali ze sprężystości drążka. Wszystkie informacje na temat tegorocznych kryteriów egzaminacyjnych masz na www.wso.wroc.pl w dziale Rekruatacja (na dole są załączniki). W kwestii przyjmowania kandydatów to albo masz mocne plecy (w ten sposób dostao sie około 40 osób na 90 miejsc), albo być znakomicie przygotowany.

Pozdro.

Znacie może jakieś stronki w necie mające pomóc mi rozwiać wątpliwosci albo sami macie jakieś propozycje? :)
Awatar użytkownika
vlad
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

[quote]Quote: from Christo 19 on 12:53 pm on July 10, 2005
W kwestii przyjmowania kandydatów to albo masz mocne plecy (w ten sposób dostao sie około 40 osób na 90 miejsc), albo być znakomicie przygotowany.

----------------------------------------------------------------------
znalazlem juz ta stronke z kryteriami moja kumpela zdawala tez w tym roku ale na macie padla i za rok znow probuje,,pamietaj o regularnosci w bieganiu bo to podstawa jesli chcesz isc na dobre wyniki bo po tygodniu niebiegania schodzi lekko to co wypracowales (oczywiscie jesli idizesz na wynik a nie biegasz se dla przyjemnosci)3-4x na tydzien powinienies biegac bo wtedy forma idize w gore ,,,,a co do plecow to ja zdawalem w tym roku do cspsp i to niejest tak ze 40 osob weszlo plecami tylko tak sobie mysle ze okolo 80 ,jak uczestniczylem w rozmowach to do cspsp od biskopow ,poslow ,wojewodow ,ze sztabow generalnych,z komend wojewodzkich chlopcy wchodzili i tam liczy sie tylko plecy a to jest zwykla aspirancka wiec do twojej oficerskiej (taki plk mi to tlumaczyl) prawie 80% idzie z poparciem i pozniej zalezy jak silnego masz protektora to wtedy wchodzisz i tam to juz ida szychy,,w tym roku na cspsp odmuwiono chlopakowi od szefa wojewodzkiego sztabu wojskowego bo poprostu byli silniejsi!!!i to na fakcie w tym roku to pomysl sobie kto tam wprowadza ludzi??i
Christo 19
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Swoją drogą to jest żałosne, do WSOLąd dostali się w tym roku ludzie, których na egzaminie z w-fu np. wyciągano z wody, bo się topili na egzaminie z pływania , mieli marne czasy w innych konkurencjach, beznadziejnie zdali pozostałe egzaminy itd. Powinno się to jakoś równoważyć, ludzi którzy dostają się ponieważ sie naprawdę nadają i tych z plecami. Bo patrząc ma tych lolków którzy dostali się na rozmowy kwalifikacyjne wiele osób wracających do domu ogarniał śmiech patrząc na tych nieudaczników.

Przez ten rok będę ciężko pracował na to, aby stać się studentem tej "elitarnej" szkoły, mam nadzieję że zakończy się to sukcesem.
Awatar użytkownika
vlad
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

christo to tak samo jak w cspsp jak widze niektorych tych kadetow to plakac mi sie chce bo tacy zalosni niektorzy sa,a jak sobie pomysle ze ci zalosni maj takie plecy ze tam weszli to odechciewa mi sie uczyc i mysle tylko do kogo dotrzec zeby sie tam dostac!!i to niejest tak ze biora same plecaki bo (dokladnie niewiadomo ilu) parunastu biora bardzo dobrych w sporcie i w nauce zeby podnosili poziom ale nie wiecej jak 15moze 20 a reszta wchodzi plecami,,i jeszcze wchodza terz tacy spoza list ktorzy niebrali udzialu w niczym,,znajomy ktorego mama tam robila w kadrach mowi prosto podstawa jest sprawnosciowy do zdania bo im sie niechce pozniej list na nowo przepisywac a pisemne to juz se punkty dodaja tyle ile trzeba i tym co  trzeba,,ale biora im sie powoli za dupy bo w cspsp wytoczono 5spraw rok temu i cos ze prokurator sie tam wziol i tak samo w krakowie ,,musisz sobie tez przez ten rok postarac do kogos dotrzec zeby pomogl cie tam wprowadzic bo trening i nauka nic nieda jesli niebedziesz na odpowiedniej liscie

(Edited by vlad at 10:56 pm on July 11, 2005)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ