Plecy
- Dido1988
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Hey mam pytanie czy w moim przypadku (mam bul kręgosłupa) powinienem dalej biegać czy zropbić sobie jakąś małą przerwe? Bul sie nasila przy przebieżkach ostatnio ledwo przeżyłem trening. Jak truchtam to czule lekki bul w plechach natomiast jak beigne w średnim tempie to bulu wogóle nieczuje. Niewiem czy wystarczająco dużo wam tu wiadomości napisałem. Mój problem polega na tym iż niewiem czy powinienem przerwać bieganie na jakiś okres albo zmniejszyć intensywność treningową?
dido
- outsider
- Zaprawiony W Bojach
Jak boli to się nie biega.
Moim zdaniem, można biegać do granicy bólu gdy się jest.... umówionym na wizytę u lekarza.
Nie wiem czy przesadzasz czy rzeczywiście "ledwo przeżyłeś trening" ale jeśli to jest aż tak dokuczliwe to felczer, jakiś RTG czy USG aby sprawdzić co jest przyczyną (albo coś z samym kręgosłupem albo sprawa mięśniowa- naderwany przyczep)
Jeśli przekoloryzowałeś to przerwa, w trakcie której zadbać o wzmocnienie mięśni wokół kręgosłupa.
Ćwiczenia tutaj
Jak nie pomogą to felczer.
Moim zdaniem, można biegać do granicy bólu gdy się jest.... umówionym na wizytę u lekarza.
Nie wiem czy przesadzasz czy rzeczywiście "ledwo przeżyłeś trening" ale jeśli to jest aż tak dokuczliwe to felczer, jakiś RTG czy USG aby sprawdzić co jest przyczyną (albo coś z samym kręgosłupem albo sprawa mięśniowa- naderwany przyczep)
Jeśli przekoloryzowałeś to przerwa, w trakcie której zadbać o wzmocnienie mięśni wokół kręgosłupa.
Ćwiczenia tutaj
Jak nie pomogą to felczer.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
- toommeekk
- Rozgrzewający Się
Ból jest oznaką tego , że coś nie jest w porządku i organizm w ten sposób się broni . Na pewno trzeba odpuścić i rozpoznać sprawę czyli odwiedzić lekarza najlepiej specjalistę . Gdy to zrobisz i nie będzie boleć koniecznie trzeba wprowadzić do treningu ćwiczenia siłowe wzmacniające mięśnie brzucha i grzbietu konieczne są też cwiczenia rozciągające które pozwolą na utrzymanie odpowiedniego zakresu ruchu stawów kręgosłupa . Ważne jest też odpowiednie dobranie butów chodzi tu o amortyzację i podłoże po którym biegamy nie może to być w 100 % nawierzchnia betonowa .Myślę , że takie postępowanie pozwoli Ci tak jak mnie zapomnieć o tych dolegliwościach
toommeekk
- Dido1988
- Rozgrzewający Się
Właśnie ja sam niewiem co jest grane ponieważ ćwicze brzuszki i pompki wogóle ogólnorozwojówkie od ponad roku :/ a dzisiaj byłęm u lakarze i doradził mi że mam zaprzestać treningów do czasu aż dolegliwości przejdą.
dido
- Masiulis
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
mozesz okreslic miejsce bolu?
miesniowy czy raczej ze stawow kregoslupa?
miesniowy czy raczej ze stawow kregoslupa?
[url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl]Grupa Trójmiasto[/url]
"Nie ma drogi do szczescia - szczescie jest droga"
- Dido1988
- Rozgrzewający Się
Boli mnie w krzyżu ale bul rozchodzi sie troche dalej wyżej tak aż pod łopadki ale najbardziej boli właśnie w krzyżu. Ból jest chyba mięśniowy np. podczas przebieżek najbardziej boli i podczas rozciągania grzbietu też bul głównie jest po prawej stronie jak podnosze prawą noge a lewą to mniejszy. Niewiem czy to czasem niejst związene z moją miednicą ponieważ gdy robie skip "B" to coś mi chrupocze w miednicy :/ Ale midnica mnie już nieboli tylko te okropne plecy!
dido
- Masiulis
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
nie wyglada to ciekawie
pytam bo ostanio takze mialem problemy z plecami i kilku lekarzy nie potrafilo mi pomoc ani powiedziec co sie stalo
napewno odpusc bieganie
troche dziwne jest to ze rozchodzi sie w obie strony - w strone lopatki i nogi
szukaj lekarza
pytam bo ostanio takze mialem problemy z plecami i kilku lekarzy nie potrafilo mi pomoc ani powiedziec co sie stalo
napewno odpusc bieganie
troche dziwne jest to ze rozchodzi sie w obie strony - w strone lopatki i nogi
szukaj lekarza
[url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl]Grupa Trójmiasto[/url]
- outsider
- Zaprawiony W Bojach
Jeśli problem z odcinkiem lędźwiowym to nie należy robić pełnych brzuszków ale tylko z pozycji leżącej do siedzącej (czyli do kąta 90 stopni) To nie mój wymysł ale człowieka, który miał z tym problem. Kliknij tutajQuote: from Dido1988 on 7:20 pm on June 8, 2005
Właśnie ja sam niewiem co jest grane ponieważ ćwicze brzuszki i pompki wogóle ogólnorozwojówkie od ponad roku :/ a dzisiaj byłęm u lakarze i doradził mi że mam zaprzestać treningów do czasu aż dolegliwości przejdą.
Ogólnorozwojówka ogólorozwojówką a ćwiczenia mające stworzyć gorset z mięśni wokół kręgosłupa ćwiczeniami itd.
Jak wcześniej wspomniałem nie każde ćwiczenie musi być pomocne, dodatkowo można jakieś niepoprawnie wykonywać.
Ten felczer u którego byłeś dał skierowanie na RTG:wrr: , bo to badanie jest podstawą, wykluczenia lub znalezienia jakiegoś problemu z samym kręgosłupem.
Na oko, poza garbem, to nie wiele schorzeń można bezbłędnie zdiagnozować.
Czasami problemy może stwarzać jakaś wada postawy, która nie musi rzucać się w oczy.
To, że ból rozchodzi się wyżej to najprawdopodobniej promieniuje. Chyba, że załatwiłeś to sobie jakimś ćwiczeniem zbyt intensywnie lub błędnie wykonywanym.
Problem z miednicą może być związany z kręgosłupem gdyby to były początki rwy kulszowej. To cholerstwo może łupać w bok lub w dół do kolana.
Ale również efekt jednak nieodpowiednio wyćwiczonych jakiś mięśni.(kilka lat temu pewien piłkarz Mięciel mu było, ciągle miał kontuzje mięśni brzucha-wysłano go do Niemiec, tam zbadano i okazało się, że nie ma wyrobionego odpowiednio jakiegoś mięśnia. Klub mu sprowadził specjalnie jakieś żelastwo na siłownię aby go sobie wyrobił)
Lub też felernymi butami. Niedawno ktoś skarżył się na problemy nimi spowodowane. O tutaj
Powtórzę to co wcześniej napisałem ćwiczyć i/lub(jak nie pomogą) felczer.
Dodam- po przerwie, zacząć od lekkiego rozruchu i obciążenia stopniowo zwiększać bo znowu się coś przyplącze.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
- Domel
- Dyskutant
prawdopodobnie masz ucisk na korzen grzbietowy moze ucisk ten powoduje jeden z dyskow kregoslupa moglo ci sie to stac podczas podnoszenia czegos ciezkiego to sa tak zwane korzonki jesli mowisz ze bol promieniuje to wteym upatrywal bym winy konsultacja z lekarzem i przeswietlenie konieczne nie sluchaj i zaprzestan treningi na pewnien czas bol to oznaka ze w organizimie dzieje sie cos nie tak nie lekcewaz jej
Bez głębokiego poznania biochemicznych aspektów pracy mięśniowej konkretnych jej form, nie ma prawdziwej wiedzy o istocie treningu i nie może być mowy o efektywnym sterowaniu treningiem dla osiągnięcia celu, jakim jest wyższy poziom specjalnej wydolności
- Dido1988
- Rozgrzewający Się
Jak robie skrent tułowia w lewno to czuje bul i ucisk z prawej strony coś lekko pod krzyżem po prawej stronie tak na wysokości jak sie zaczynajom pośladki dokładnie tego nieumiem określic ale jak robie skrent w lrawom to z lewej nic niebolii. niewiem z czym to jest związane.
dido
- Acid
- Zaprawiony W Bojach
Przy robieniu brzuszków postaraj się nie przytrzymywać tulowia w pozycji gornej, czyli jak oderwiesz już tułów od podłoza. Niektórzy zalecją brzuszki w taki sposób, można sie przy tym nabawic niezłego bólu pleców. Rób brzuszki dynamicznie.
Greg
- Dido1988
- Rozgrzewający Się
Dziś byłem u specjalisty w sumie u 2 lekarzy byłem i każdy z nich o mijoch plecahc powiedział mi to samo. Ze mam ćwiczyć i sie bulem nieprzejmować :/ i już sam niewiem co mam o tym mysleć? Wy mi piszecie że mam przestać aż bul przejdzie tak samo jak trener a specjeliści lekarze mówią że mam z bulem ćwiczyć? i co ja mam biedny porabiać?
dido
- outsider
- Zaprawiony W Bojach
Specjaliści to rozumiem ortopedzi?
RTG był robiony?
To podstawa przy zdiagnozowaniu problemów z kręgosłupem.
Ćwiczyć napewno to powinnieneś ćwiczenia na wzmocnienie mięśni wokół kręgosłupa i to codziennie.
Co do reszty to nikt o zdrowym umyśle nie napisze Tobie "biegaj jakoś to będzie" nie wiedząc co jest przyczyną tych dolegliwości.
RTG był robiony?
To podstawa przy zdiagnozowaniu problemów z kręgosłupem.
Ćwiczyć napewno to powinnieneś ćwiczenia na wzmocnienie mięśni wokół kręgosłupa i to codziennie.
Co do reszty to nikt o zdrowym umyśle nie napisze Tobie "biegaj jakoś to będzie" nie wiedząc co jest przyczyną tych dolegliwości.