Nie widzę tam żadnej sprzeczności. Przeczytaj jeszcze raz fragment Jak biegać, aby schudnąć? zaczynający się od akapitu:dawdaw860 pisze:To ja już nic nie rozumiem. Na tej samej stronie w jednym artykule " jak biegać by schudnąć" jest napisane że ma być 60-70 % HRmax, a w drugim że to mit. To tak po ludzku na chłopski rozum, mam biegać na razie w tym wolnym tempie, czy nie???
Z tego artykułu wynika że największe spalanie tłuszczu jest przy 40-50% Hrmax - dla mnie to nie możliwe bo musiałbym tylko chodzić - a nie wierze w to że chodząc spale więcej tłuszczu nic biegnąc.
Nie znaczy to jednak, że nie moglibyśmy spalić więcej tłuszczy w efekcie wykonania bardziej intensywnego treningu. Dlaczego? Bo jeśli wykonamy 30-to minutowy, bardziej intensywnego trening to:
Tempo, w którym procentowe wykorzystanie tłuszczu jest największe, przydaje się choćby w tym sensie, że pozwala biegać dłużej i częściej, co może zapewnić większy całkowity (w ujęciu, powiedzmy, tygodniowym) wydatek kaloryczny. Chodzi o to, żeby nie zwalniać za wszelką cenę, jeśli jedyną "korzyścią" ma być zmiana procentowego udziału jakiegoś źródła energii.