Jak schudnac?
-
- Rozgrzewający Się
Zaczelam biegac w polowie stycznia z zalozeniem poprawy swojej kondycji, szczegolnie ze cale dnie spedzam siedzac przed komputerem. Poczatki byly tragiczne, ledwo dawalam rade przebiec 5 minut, potem przechodzilam do marszu ale na szczescie znalazlam klub i dolaczylam do grupy ktora dala mi duzo wsparcia i motywacji. Trenuje z grupa 2 razy w tygodniu po ok.1,5h i dodatkowo staram sie biegac sama 3-4 razy w tygodniu po ok.40minut. Z 5 do 40, postep prawda?
Jestem naprawde dumna z siebie szczegolnie ze widze z jaka latwoscia teraz biegam. Ale mam maly problem bo chcialabym dodatkowo schudnac a za nic nie moge. Oczywiscie ograniczylam jedzenie do lunchu i obiadu, dodatkowo jestem wegetarianka ale waga stoi w miejscu a momentami mam wrecz wrazenie ze tyje... Co robie zle, ze nie moge schudnac? Macie jakies pomysly i pomocne rady?

- MIJA
- Rozgrzewający Się
Aby schudnac musisz w swoim organizmie wypracowac przemiany tluszczowe czasami trwa to nawet dwa lata ale warto bo potem nie zadnych problemow ze zrzucaniem. Pozatym musisz zakupic pulsometr bo tylko na odpowiedniej intensywnosci doskonalisz te przemiany i spalasz tluszcz.To ze nie chudniesz wynika prawdopodobnie z tego ze za szybko biegasz i wysokie stezenie mleczanu w twoim organizmie blokuje przemiany tluszczowe co wlasnie czasem prowadzi do utycia. Proponuje ci wiec kupic pulsometr np na allegro(najtansze sa po 40zl)i biegac z intensywnoscia 50-60% twojego maksymalnego tetna. Aby obliczyc swoje maxymalne tetno musisz od 230 odjac swoj wiek a potem obliczyc procent i nie przekraczac tej intensywnosci tetna np 20 latka 230 - 20 =210. 210 o tentno maxymalne czyli ze 50 % to 105 uderzen na minute a 65% to 136 uderzen na minute. WYnika z tego ze powinnas zaczynac trenig na 105 i nie przekraczac 136 uderzen czasami moze sie okazac ze jest to marsz. No i oczywiscie wysilek powinnen trwac co najmniej 30 minut. Powodzenia i prosze mi wierzeyc ze to dziala
Kim dla ciebie jest JEZUS???????????
-
- Rozgrzewający Się
A zawsze wydawalo mi sie, ze bieganie jest takie proste. Ot, biegniesz, pocisz sie i tyle, a tu prosze, nad wszystkim trzeba pracowac. Ale jak sie powiedzialo "a" to trzeba i powiedziec "b". Wiec rozejrze sie na pewno za pulsomierzem bo skoro piszesz, ze to dziala a ja potrzebuje takiego dzialania to nie pozostaje mi nic innego. Obiecalam sobie, ze musze schudnac chocby nie wiem co
A swoja droga to fascynuje mnie to jak to mozliwe ze zbyt szybki bieg moze powodowac tycie? Zawsze siedzialo mi w glowie ze im szybciej biegniesz tym wiecej energii zuzywasz i spalasz kalorie. Mysle, ze ja zbyt szybko nie biegam, w ciagu tych 40 minut przebiegam ok.6km.
A co do mego wzrostu, wagi, etc. to mierze 175cm i waze....ups! 84kg. Moje posilki opieraja sie glownie na soi i zoltym serze, salacie, pomidorach i ogorkach i duzej ilosci pomaranczy a takze jablek. Jem tez chyba zbyt duzo ziemniakow i na ogol jest to pure ze szpinakiem lub czerwona kapusta. Raz w tygodniu jem makaron. Pije 2-3 kawy bezkofeinowe dziennie, wode niegazowana, czarna i zielona herbate. Na slodycze raczej sobie nie pozwalam, chyba ze mam ciezkie dni
Tak to generalnie wyglada. Codziennie tez jezdze na rowerze co moze tez ma jakis wplyw bo gdzies mi sie o uszy obilo ze wtedy pracuja inne miesnie i nie bardzo jest to wskazane przy bieganiu.
Czekam z niecierpliwoscia na dalsze wskazowki.
Pozdrawiam!

A co do mego wzrostu, wagi, etc. to mierze 175cm i waze....ups! 84kg. Moje posilki opieraja sie glownie na soi i zoltym serze, salacie, pomidorach i ogorkach i duzej ilosci pomaranczy a takze jablek. Jem tez chyba zbyt duzo ziemniakow i na ogol jest to pure ze szpinakiem lub czerwona kapusta. Raz w tygodniu jem makaron. Pije 2-3 kawy bezkofeinowe dziennie, wode niegazowana, czarna i zielona herbate. Na slodycze raczej sobie nie pozwalam, chyba ze mam ciezkie dni

Czekam z niecierpliwoscia na dalsze wskazowki.
Pozdrawiam!
- ArturR
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
No to myślę, że musisz zmienić swoją dietę. Choć być może jest wiele dróg do schudnięcia, ale w moim przypadku sprawdziła się tylko jedna - dieta Montegniaca. Ja, dzięki zastosowaniu tej diety schudłem 12 kg i teraz mieszczę się w przyzwoitych warunkach. Bieganie w moim przypadku nie wiele pomogło, a biegam już ponad 20 lat i w takim tempie maratońskim.
O diecie Montegniaca jest bardzo dużo literatury i stron internetowych, ale polecam kupić książkę i przeczytać. Zasada diety polega na spożywaniu węglowodanów z niskim indeksem IQ (są tam tablice z tym indeksem). Węglowodany z wysokim IQ tak bardzo podnoszą pozióm cukru we krwi, że organizm zaczyna go magazynować i przetwarzać na tkankę tłuszczową. Może w bardzo prosty i nie profesjonalny sposób to opisałem, ale dokładniej przeczytasz w literaturze. Myślę, ze z tym sobie poradzisz i szybko schudniesz. A z tego co piszesz - ziemniaki mają bardzo wysoki IQ!!! Ostatniego ziemniaka zjadłem chyba 2 lata temu. Nie zalecane są również słodkie owoce, makaron.
Tak na pocieszenie, mój teść miał ogromną nadwagę i po kilku latach dał się namówić i zastosował dietę - schudł w ciągu 6 miesięcy około 35 kg i nikt go nie poznaje - tak się zmienił.
Jak będzie już czym pochwalić się, to się pochwal.
Pozdrawiam
O diecie Montegniaca jest bardzo dużo literatury i stron internetowych, ale polecam kupić książkę i przeczytać. Zasada diety polega na spożywaniu węglowodanów z niskim indeksem IQ (są tam tablice z tym indeksem). Węglowodany z wysokim IQ tak bardzo podnoszą pozióm cukru we krwi, że organizm zaczyna go magazynować i przetwarzać na tkankę tłuszczową. Może w bardzo prosty i nie profesjonalny sposób to opisałem, ale dokładniej przeczytasz w literaturze. Myślę, ze z tym sobie poradzisz i szybko schudniesz. A z tego co piszesz - ziemniaki mają bardzo wysoki IQ!!! Ostatniego ziemniaka zjadłem chyba 2 lata temu. Nie zalecane są również słodkie owoce, makaron.
Tak na pocieszenie, mój teść miał ogromną nadwagę i po kilku latach dał się namówić i zastosował dietę - schudł w ciągu 6 miesięcy około 35 kg i nikt go nie poznaje - tak się zmienił.
Jak będzie już czym pochwalić się, to się pochwal.
Pozdrawiam
ArturR
- Masiulis
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
roznica polega na zrodle tej energiiQuote: from missjogging on 3:17 pm on May 6, 2005
A zawsze wydawalo mi sie, ze bieganie jest takie proste. Ot, biegniesz, pocisz sie i tyle, a tu prosze, nad wszystkim trzeba pracowac. Zawsze siedzialo mi w glowie ze im szybciej biegniesz tym wiecej energii zuzywasz i spalasz kalorie.
w Twoim przypadku celem powinno byc doskonalenie przemian tluszczowych
a mozna to zrobic wykonujac wysilek fiz. o niskiej intensywnosci
(mozna ja kontrolowac tetnem, nie koniecznie odrazu kupowac pulsometr, mozna zaczac od metody palpacyjnej)
(Edited by Masiulis at 10:49 pm on May 6, 2005)
[url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl]Grupa Trójmiasto[/url]
"Nie ma drogi do szczescia - szczescie jest droga"
-
- Rozgrzewający Się
Masiulis, a moglbys napisac cos wiecej o tej metodzie palpacyjnej, na czym ona dokladnie polega.
- Masiulis
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
na przylozeniu dwoch palcow do tetnicy i liczeniu
pulsometr to wydatek min. 200zl, jest bardzo przydatny szczegolnie gdy zaczyna sie biegac ale ja bym nie zaczynal biegania od zakupu pulsometru
okresli intensywnosc mozna na podstawie tetna
a mierzenie tetna mozna zaczac od wlasnie tej metody, zwlaszcza ze Twoim celem nie jest bicie rekordow
pulsometr to wydatek min. 200zl, jest bardzo przydatny szczegolnie gdy zaczyna sie biegac ale ja bym nie zaczynal biegania od zakupu pulsometru
okresli intensywnosc mozna na podstawie tetna
a mierzenie tetna mozna zaczac od wlasnie tej metody, zwlaszcza ze Twoim celem nie jest bicie rekordow
[url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl]Grupa Trójmiasto[/url]
- vlad
- Wyga
cze mam pytanie odnosnie schudniecia podczas biegu.biegam od stycznia 2004r wtedy mialem wage 96kg przy wzroscie 183cm z dniem dzisiejszym mam wage 73kg i robie srednio 10km w 50min na 26uderzen/10sekund,,i chcialbym schudnac do 68,65kg do 25czerwca czy branie preparatu vasopro z cofeina(75mg efedryny i 600mg cofeiny na dzien rozlozone 3x )pomorze bardziej mi w schudnieciu czy spowoduje rozregulowanie tetna,,i czy czy pomoglo by mi takie cos w szybszym bieganiu??czy raczej niebrac tego??
-
- Zaprawiony W Bojach
Łączyć możesz tylko unikaj kontroli antydopingowej 
A całkiem poważnie to nie widzę sensu stosowania takich dodatków w czasie treningu biegowego.Poza tym możesz mieć mało ciekawe efekty uboczne....

A całkiem poważnie to nie widzę sensu stosowania takich dodatków w czasie treningu biegowego.Poza tym możesz mieć mało ciekawe efekty uboczne....
- MIJA
- Rozgrzewający Się
A props metody palpacyjnej to wydaje mi sie ze lepiej zinwestowac 40 zl w sredniej klasy pulsometr niz stawac co chwile i merzyc tetno metoda palpacyjna. Chyba ze ktos jest ewidentnie biedny i nie ma tyle zeby kupic to sie zgadzam. A wiec DO PRZODU!!
LUDZIE NIE UWSTECZNIAJMY SIE!!!!!!!!
LUDZIE NIE UWSTECZNIAJMY SIE!!!!!!!!
Kim dla ciebie jest JEZUS???????????
- vlad
- Wyga
i czy warto wziasc efedryne podczas zawodow biegowych na krotkie dystanse??1000m ,100m,,chodzi mi najbardziej o to czy ona pozwoli poprawic czas o choc pare sekund czy czasem tetno niebedzie za wysokie??