Czy robię coś źle czy poprostu trzeba czekać

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
ptomek69
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Biegam od 1 stycznia 2012.
W tym cza sie zrobiłem > 400 km (mam wszystko zapisane)
- styczeń 58 km
- luty 51 km
- marzec 72 km
- kwiecień 88 km
- maj 76 km (+ dodatkow ok. 100 km rower)
- czerwiec 54 km (do dzisiaj)
Moje parametry styczeń: 175 cm; 96 kg (nadawałem się już do sprzedania)
Teraz waga ok. 90 kg (ale spadek w pierwszych 3 miesiącach) od ok. 3 miesięcy się utrzymuje (znaczy spada ale baaardzo wolno)
Biegam w tempie ok. 8,3 min/km (ostatnie 3 miesiące) - wiem trochę wolno ale szybciej się nie daje.
Ostanie biegi to ok. 1h 5 min (8 km)
Jak próbuje szybciej to nie daję rady biec przez 1h - odmawia oddech - wiem że jakby spadła waga to dało by się przyspierzyć.
Najbardziej schudły mi nogi i zauważam przyrost mięśni (chyba wcześniej ich nie miałem)

Co mi proponujecie - robić tak dalej i czekać na efekty czy coś zmieniać (może organizm się już przystosował)

Tomek.
PKO
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

ptomek69 pisze:Witam,

- styczeń 58 km
- luty 51 km
- marzec 72 km
- kwiecień 88 km
Teraz waga ok. 90 kg (ale spadek w pierwszych 3 miesiącach) od ok. 3 miesięcy się utrzymuje (znaczy spada ale baaardzo wolno)
Biegam w tempie ok. 8,3 min/km (ostatnie 3 miesiące) - wiem trochę wolno ale szybciej się nie daje.
Jak próbuje szybciej to nie daję rady biec przez 1h - odmawia oddech - wiem że jakby spadła waga to dało by się przyspierzyć.
Najbardziej schudły mi nogi i zauważam przyrost mięśni (chyba wcześniej ich nie miałem)

Co mi proponujecie - robić tak dalej i czekać na efekty czy coś zmieniać (może organizm się już przystosował)

Tomek.
Istotnie troche malo, 2 kg na miesiac to byloby OK. A jak stoisz z odzywianiem ?
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ptomek69 pisze:Witam,

- styczeń 58 km
- luty 51 km
- marzec 72 km
- kwiecień 88 km

Tomek.
gdzie mieszkasz kolego ?
Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

a może:
- wyłączyć słodycze
- jadać częściej i mniej
- próbować biegać więcej (ale na razie nie szybciej), bo mam wrażenie ze biegasz rzadziej niż co 2 dni
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po prostu musisz mniej jeśc lub więcej biegac(a najlepiej jedno i drugie)
A biegaj w tempie w jakim czujesz się komfortowo.
Z czasem będzie lepiej.
zachar
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:40:30
Życiówka w maratonie: 03:38:58

Nieprzeczytany post

Koledzy 70-80 kilometrów tygodniowo to nie jest wcale mało jak na początkującego biegacza. Rozumiem, że im więcej tym lepiej, ale chyba nie w tym przypadku.
W życiu piękne są tylko chwile ~Ryszard Riedel
Obrazek
PiotrSw
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

zachar pisze:Koledzy 70-80 kilometrów tygodniowo to nie jest wcale mało jak na początkującego biegacza. Rozumiem, że im więcej tym lepiej, ale chyba nie w tym przypadku.
miesiecznie, a to to już prawie nic
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja myślę ze problem jest dieta - u mnie np po długim wybieganiu to mam taki apetyt że po prostu szok - mogę wciągać wszystko jak odkurzacz. A spokojnie biegnąc spala się coś koło 600kcal/h - czyli mniej niż 10 dkg tłuszczu - dużo mniej niż później jednym obfitym posiłkiem można nadrobić - tu bym szukał problemu. A samo bieganie przydatne żeby przemiana materii nie zwolniła.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

axell pisze:Ja myślę ze problem jest dieta - u mnie np po długim wybieganiu to mam taki apetyt że po prostu szok - mogę wciągać wszystko jak odkurzacz. A spokojnie biegnąc spala się coś koło 600kcal/h - czyli mniej niż 10 dkg tłuszczu - dużo mniej niż później jednym obfitym posiłkiem można nadrobić - tu bym szukał problemu. A samo bieganie przydatne żeby przemiana materii nie zwolniła.
jesteś po długim wybieganiu głodny bo nie dostarczasz w trakcie długiego treningu węgli organizmowi, rodzaj lekkiego niedocukrzenia sportowego wysiłkowego objawiajacy sie wilczym głodem

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

polecam zamiast zapisywania np http://run-log.com/
za malo km biegasz w miesiacu nie powinno byc mniej niż 100 km i faktycznie bieg co 2i dzień
8 min na kilometr no cóż najpierw trzeba zbic wage biegaj bardzo długie dystanse min 20 km i jedz jak najmniej ale przy takim bieganiu musisz miec cukier we krwi w trakcie biegu bo sobie zaszkodzisz
jeżeli masz problemy z odechem to trzeba wprowadzic treningi na wydolnośc tlenową czyli interwały lub moje ulubione :) bieganie po schodach polecam o kolana sie nie bój bardziej meczą kolana długie biegi niż krótkie podbiegi
jezeli masz nadwage to potrzebujesz silnych nóg może siłownia na nogi
i oczywiście trening zróznicowany tj bieg długi interwał rytmówka tempówka i np schody :) biegi górskie

pozdr
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
zachar
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:40:30
Życiówka w maratonie: 03:38:58

Nieprzeczytany post

zachar pisze:Koledzy 70-80 kilometrów tygodniowo to nie jest wcale mało jak na początkującego biegacza. Rozumiem, że im więcej tym lepiej, ale chyba nie w tym przypadku.
Sorry, wprowadziłem małe zamieszanie, kolega biega 70-80 miesięcznie, a nie tygodniowo, a to faktycznie nie jest dużo.
W życiu piękne są tylko chwile ~Ryszard Riedel
Obrazek
Bart28
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43.57

Nieprzeczytany post

Oprócz tego co pisali poprzednicy poleciłbym wykonywanie dodatkowych ćwiczeń, może jakąś siłownie, albo basen.
Obrazek

Bieganie filozofią.
Awatar użytkownika
ptomek69
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki wszystkim za porady i odpowiedzi,

Mieszkam w Garwolinie.

Odżywianie:
- słodyczy prawie zero
- ograniczony chleb i produkty mączne
- chyba powinienem jadać częściej i mniej (z tym mam problem)

Bieganie
- staram się biegać co 2-3 dni.
- biegam z kolegą i staramy się tak biec żeby od czasu do czasu dało się coś powiedzieć.
- po bieganiu 1 godzinnym piję izotonic (0,5 l) może to jest problem bo uzupełniam za dużo kalorii - może powinienem pić tylko wodę ?

Tempo
- na razie szybciej się nie da
- tylko raz pobiegłem 9,2 km w 1 h, ale potem przez 5 dni nie mogłem się zmusić do biegania.

Dzięki za wszystkie porady,

Tomek.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ