Poważna kontuzja stóp. Domowe rehabilitacje?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
girl101
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Od pół roku mam kontuzję stóp. Zaczęło się wówczas gdy zaczęłam biegać po asfalcie( pół godziny biegu w tym ok. 6x 50 metrowe sprinty) podczas gdy wcześnie biegałam zawsze po parku. Zaczęło się od bólu zewnętrznej części rozcięgna podeszwowego. Robiłam dniowe a później kilkudniowe przerwy od biegania, ale na próżno. Następnie przestałam biegać. Ale po kilkugodzinnym chodzeniu po sklepach zaczęły boleć pięty. Z czasem całe rozcięgno podeszwowe i musiałam zdecydowanie ograniczyć chodzenie. Ale minęły gdzieś 2 tygodnie jak było lepiej i bóle prawie całkowicie ustąpiły. A przez tydzień nie bolały wcale. I wtedy podjęłam najgorszą decyzję, wyjechałam na ferie w góry.. Nie było bólów w trakcie chodzenie, wiec kilka godzin po górach zaliczyłam. Ale skutki tego takie, iż minęło kolejne 5 miesięcy z bólem w trakcie chodzenia i obecnie bóle są cały czas. Byłam w sumie u trzech ortopedów i dopiero ten trzeci zrobił mi badania i skierował na rehabilitacje. Jednak nie pomogły i zostałam skierowana na kolejne z tym że tym razem ok miesiąca muszę czekać na nie.

Więc nie chcę czekać na nie bezczynnie i mam pytanie: czy ktoś tu miał podobną kontuzję i robił sobie jakieś domowe rehabilitacje? Używał jakiś maści które nieco złagodziły bóle? Może robił sobie jakiś masaże czy okłady?
PKO
Awatar użytkownika
Aśka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 01:01:11

Nieprzeczytany post

Tej akurat kontuzji nie mialam, wiec nie wiem, czy moja rada dobra bedzie, ale w oczekiwaniu na wizyte u jakiegos rehab mozesz probowac ro rozluzniac, przetaczajac stopa pileczke tenisowa. Taki automasaz, ktorego intensywnosc katwo dozowac, im mocniej stanisz na pileczce, tym silniej dziala. Rzecz jasna, raczej nie powinno sie przegiac, ale ja pileczke, walek i automasaz rekami wlasnymi stosuje na wszelkie napiecia. Moja dolegliwoscia sa plecy, wiec mam utrudnione zadanie, ale i tak to chyba najlepsza rzecz swiata, ogolnie rzecz biorac :-)
Z masci najlepsza jest u mnue rozgrzewajaca, ale naprawde, a nie sztucznie i na chwile, czyli tygrysia ta czerwona. Ewentualnie termofory i inne cieple oklady. Nie wiem, jak do rozciegna to sie ma, ale sprobowac mozesz :-)
girl101
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki Aśka za rady, na pewno spróbuję czego tylko się da. Piłeczka do tenisa, maść tygrysia, masaże - mam nadzieję że i mi nieco pomogą. Termofory- pierwsze słyszę ,ale czemu nie spróbować.. No to biorę się wreszcie za domowe rehabilitacje!:)

Jeśli ktoś kto tego doświadczył i wyszedł z tego wstąpi tutaj, nie miałabym nic przeciwko gdyby dołączył się tu z poradami i podzielił się doświadczeniami :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ