Cz już czas zmienić buty?

ochus
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47,58
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.

Zacząłem biegać ok. roku temu.
Na liczniku jakieś 700 kilometrów.
Obecne buty to Kelenji Ekiden 75.

Generalnie jestem z nich zadowolony lecz podczas dłuższych biegów (półmaratony) zaczynam odczuwać parzenie w śródstopiu.
Podeszwa jest już też już zdarta typowo dla lekkiego supinatora (zewnętrzne tylne części pięt).

Czy może to mieć wpływ na ekonomikę biegu i ewentualną poprawę rezultatu?
Czy już przyszła pora na nowe i co o tym decyduje?

Pozdrawiam.
PKO
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

O tym czy czas wymienić "stare" buty na nowe decyduje wyłącznie Twoje odczucie.
Jeżeli nie czujesz się już komfortowo biegając w swoich aktualnym obuwiu to chyba faktycznie czas na zmianę :)
Awatar użytkownika
pil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:42:40
Życiówka w maratonie: 03:29:57
Kontakt:

Nieprzeczytany post

parzenie w śródstopiu może spowodowane jest przez skarpetki, a nie buty?

jeśli nic cię w nich nie boli to chyba nie ma sensu zmieniać, ale tak w ogóle to warto mieć dwie pary w zapasie :)
Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/pil00
ochus
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam.

Kupiłem wczoraj nowe buciki Asics Flashfire w wyprzedaży w InterXXXXXXX za 150 złotych wraz z badanie stopy.

Może ta informacja się komuś przyda że w w tym sklepie w Starym Browarze jest przecena większości butów o minimum 20 %.

Jestem zaskoczonym róznicą w jakości biegania.

Bucik idealnie leży ,lekki z dobrą amortyzacją (przedtem nie wiedziałem własciwie co to jest :) )

I teraz nie wiem czy sama zmiana butów to spowodowała ale wczorajszy trening poszedł mi tempem które wcześniej było dla mnie nieosiągalne (poprawa o ponad pół minuty na kilometrze przy podobnych odczuciach zmęczenia).

Mysle więc że warto było zrobić kolejny krok tzn.kupić lepsze buty do biegania.

Pozdrawiam.
yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

To bylyby cud zeby buty poprawily wynik o 30s na km.
ochus
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Musiałem się jednak bardziej przyłożyć.
Korzystam ze Sports Trackera który pewnie też swoje dołożył:)
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

A ja myślę że wszystko jest możliwe - szczególnie psychika pomaga - w nowych butach inne odczucia - starych "obtarć" nie czuć a nowe jeszcze się nie zrobiły - wiec biegnie się bardzo lekko i przyjemnie. Ja pamiętam że na wiosnę już po wielu wiosennych treningach nie byłem w stanie pobiec szybciej, oscylowałem już wokół pewnej wartości - ale pierwszy bieg z pulsometrem - gdzie starałem się biec na puls a nie odczucia - przebiegłem 1,5 min szybciej na odcinku 5,5km -czyli średnio 16s/km lepiej niż jak sądziłem wcześniej jest mój obecny poziom wytrenowania - co oczywiście wydało mi się niewiarygodne. 16s/km różnicy to może i nie 30s - ale pewnie przy długich wybieganiach 30s jest też całkowicie możliwe.

BTW - Kolejne treningi już bez pulsometru też mi już lepiej poszły niż wcześniejsze - ale widać psychika dała nowy impuls do przełamania pewnej bariery i okazało się ze te wyższe tempo nie było barierą nie do pokonania.
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

ochus pisze:Korzystam ze Sports Trackera który pewnie też swoje dołożył:)
To jest często powtarzany mit, że Sports Tracker coś "dokłada". To jest bardzo dojrzała aplikacja, lepsza niż te syfiaste społecznościowe coś na E, a w sensie technologii można tylko podziwiać. Sports Tracker, moim zdaniem, mierzy dystans bardzo dobrze, a mam porównanie z innymi aplikacjami i mogę przedstawić twarde dowody :hej:

Poza tym nagle Sports Tracker po zmianie butów zaczął Ci "dokładać", a kiedy biegałeś w starych butach to nie "dokładał" ??
pozdro. krunner
ochus
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Sports Tracker w moim przypadku gubi łączność z satelitą szczególnie gdy biegam wśród drzew i wtedy dzieją sie różne rzeczy.
Tam gdzie ta długa prosta rosną właśnie drzewa.

http://www.sports-tracker.com/#/workout ... tsfnhkh8on

To jest moje jedyne zastrzeżenie do tej aplikacji.
Poza tym - rewelka.
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

krunner pisze:Sports Tracker w moim przypadku gubi łączność z satelitą szczególnie gdy biegam wśród drzew i wtedy dzieją sie różne rzeczy.
To nie Sports Tracker gubi łączność, tylko hardware nawala, czyli moduł GPS w telefonie lub zewnętrzny moduł GPS jeśli używasz zewnętrznego. Sports Tracker będzie działał jak otrzyma dane z modułu GPS.
Przebiegłem ze ST ponad 1000 km, używam zewnętrznego modułu i nigdy nie miałem problemów, czasami przy naprawdę katastrofalnej pogodzie coś tam przekłamał, ale to zdarzyło się tylko zimą, a biegam w naprawdę gęstym lesie.
krunner
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ