szukam trenera metody pose w krakowie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
gregear
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

czesc

po pierwsze witam wszystkich z racji, iz jestem nowy na forum.

Po dluzszej przerwie spowodowanej miedzy innymi kontuzjami wrocilem do biegania. Jakies 2 - 3 tygodnie temu trafilem na temat biegania naturalnego i zaczalem poglebiac wiedze w tym zakresie. 2 tygodnie temu wystarowalem z bieganiem na bosaka na tartanie, w miedzy czasie przeczytalem i kupilem metode pose dr romanova, teraz jestem po dwoch bieganiach w nike free 3.0 V3 i poza bolem w lydkach jest super, bo pierwszy raz od bardzo dawna nie boli mnie kolano. Przygotowany jestem mentalnie na kilka miesiecy pracy w celu dopracowania techniki biegu, szukam takze kogos pod kogo okiem moglbym rozwijac umiejetnosci w tym zakresie. Czy jestescie w stanie kogos takiego polecic mi w Krakowie? podkreslam, nie szukam trenera ktory mi dopracuje plany treningowe pod katem ilosci pokonywanych km, tempa itp tylko pomoze mi wyszkolic sie z poprawnej techniki biegu w oparciu o pose, chi running czy jak to chce ktos nazywac.

Z gory serdecznie dziekuje za pomoc
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nie ma w Polsce trenerów "metody Pose" - kup sobie książkę jeśli chcesz biegać wg Pose, właśnie wyszła..
Awatar użytkownika
CryHavoC
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

gregear pisze:czesc

w miedzy czasie przeczytalem i kupilem metode pose dr romanova
w odpowiedzi na post adama :hej:
inna sprawa, że ma rację- nie ma u nas z tego co mi wiadomo żadnych trenerów Pose. Masz książkę- czytaj i staraj się robić wszystko na czuja- przy odrobinie szczęścia część zawartych w książce ćwiczeń uda ci się zrobić poprawnie :hej:
gregear
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

nie jestem jakos bardzo zwiazany emocjonalnie z metoda pose, chodzi mi ogolnie o bieganie naturalne i widzialem jakies warsztaty organizowane pod poznaniem. Myslalem ze jest szansa na trafienie w Krakowie na trenera ktory ogarnia temat biegania ze srodstopia
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To teraz kup sobie ksiazke o technice Chi a zglupniesz do reszty.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

gregear pisze:Myslalem ze jest szansa na trafienie w Krakowie na trenera ktory ogarnia temat biegania ze srodstopia
Trener Zbigniew Król ogarniał ten temat jeszcze zanim powstało Pose i jest z Krakowa, możesz spróbować do niego. :)
Tu masz z nim rozmowę sprzed jakiegoś czasu:
http://www.bieganie.pl/?cat=48&id=869&show=1
Rudaa
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

CryHavoC pisze:chodzi mi ogolnie o bieganie naturalne i widzialem jakies warsztaty organizowane pod poznaniem
Tak, organizujemy weekendowe obozy nastawione właśnie na naukę przede wszystkim koordynacji ruchowej i biegania w rytmie ze śródstopia, na bosaka. Zachęcam Cię do przejrzenia wpisów i artykułów dotyczących biegania naturalnego napisanych przez Yacoola na forum, sporo tego - zajrzyj też na poznański wątek forum: FORUM.
I zapraszam na kolejne warsztaty, w połowie sierpnia.
Czytanie i oglądanie to jedno, a możliwość poczucia to zupełnie co innego.
gregear
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dziekuje za wszystkie odpowiedzi... trener sie juz znalazl, planuje dolaczyc na warsztaty sierpniowe pod poznaniem, czekam na informacje o dokladnej dacie :-)
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gregear pisze:dziekuje za wszystkie odpowiedzi... trener sie juz znalazl, planuje dolaczyc na warsztaty sierpniowe pod poznaniem, czekam na informacje o dokladnej dacie :-)
Świetny wybór. Byłem na ostatnim obozie i chodzę na poznański BBL, więc mogę z czystym sercem powiedzieć, że yacool na pewno pomoże Ci poprawić technikę biegu i spojrzeć na bieganie z innej perspektywy, a rozciąganie z ATGO udowodni Ci że jest jeszcze nad czym pracować (i pokaże jak) :)
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Poprawa techniki biegu zależy od osoby zainteresowanej. Bez jej zaangażowania nie da się zrobić nic. Dosłownie. Nie istnieją gotowe schematy, metody egzekwowania ruchu czy przyciski sterujące człowiekiem. Liczy się obserwacja i dialog. Moja rola polega jedynie na zwracaniu uwagi na jakiś szczegół poruszania się i uwrażliwienie na to, co widzi ktoś patrzący na daną osobę z boku. Bo to że patrzymy na to samo, nie oznacza, że to samo widzimy. Z tym problemem muszą radzić sobie wszyscy sportowcy i ich trenerzy, którzy dążą do perfekcji.
Jesteśmy wzrokowcami i dlatego w pierwszej kolejności potrzebujemy bodźców wizualnych czyli wszelkich materiałów filmowych, analiz poklatkowych i wreszcie zestawień porównawczych. Takie są pierwsze kroki i każdy musi przez to przejść, by przekonać się, że sam wzrok to za mało. "Zaspokojone" oczy pozwalają dojść do świadomości uszom. Wsłuchiwanie się w swoje kroki daje możliwość kontrolowania schematu lądowania stopy na podłożu podczas biegu. To prowadzi już do rzeczy najważniejszej czyli czucia własnego ciała, jego chwilowej geometrii i rozluźnienia. Na samym końcu dopiero pojawia się poczucie rytmu czyli czegoś, co jest nie do opisania i nie do ogarnięcia bez przejścia poprzednich etapów. Liczy się więc cierpliwość, bo bardzo łatwo o irytację gdy na siłę próbuje się osiągnąć wzorowy bieg. Dobrze jest mieć wtedy kogoś, kto powie: wyluzuj stary bo ci żyłka pęknie i ajfona krew zaleje.
gregear
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

no nie mam ajfona tylko samsunga solid wiec krew moze go zalewac ;-) a tak serio to bardzo ladnie opisane, mam podobne odczucia, poki pracuje sam staram sie sluchac swojego ciala, tego jak sie rozkladaja napiecia i co boli dnia nastepnego, gdzie jest wieksze zmeczenie. Nie widze tego jak biegne, ale slucham krokow, prawy jest wyraznie ciezszy... probujac biegac ze srodstopia duzo mocniej poczulem asymetrie swojego ciala i mam swiadomosc ze trzeba bedzie nad tym mocno popracowac, ale mysle ze warto wiec nastawiam sie na pot i lzy, majac nadzieje ze efekty po kilku miesiacach beda zadowalajace
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ