Co powiecie o takiej rozgrzewce?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
mikus1987
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 50:20
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, co powiecie o takiej rozgrzewce?
Ja osobiście widzę wiele błędów, które popełnia prezentujący. Chociażby "dociąganie" i mocne rozciąganie mięśni przed bieganiem. Czy to jest dobre?

http://www.youtube.com/watch?v=d-0ErCyAiK0

Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
LAY
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Jak dla mnie w porządku.
Sam wykonuje mniej więcej zbliżone "ćwiczenia". Mi osobiście brakuje na początek jakiegoś kilku minutowego truchtu, i ja ewentualnie wykonuje kilka skipów, w międzyczasie, ale na spokojnie wszystko. :)

pozdrawiam /T.
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Trochę niechlujnie wykonanie tych ćwiczeń ale są ok
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak dla mnie koleś ma pojęcie o rozciąganiu. Wkradło sie kilka drobnych potknięć ale postawił bym mu solidne 4+ i nic nie zastąpi solidnej rozgrzewki biegowej, żaden pajacyk. Pajacyki możemy zrobić zimą przed wyjściem w teren.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

Wedlug mnie troche kontuzjogenne takie rozciaganie przed treningiem.
Awatar użytkownika
szymania
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 52

Nieprzeczytany post

Zgodze sie z przedmowca, to rozciagnie w rozkroku az sie prosi o nadciagniecie i kontuzje tylu kolan.. tak okragle plecy przy sklonie do przodu to tez nic dobrego, sklon powinno sie robic z bioder. Ogolnie niechlujnie.
Obrazek
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

zaprezentowane pełne krążenia głową są ćwiczeniem wysokiego ryzyka (można sobie zrobić kuku); abstrahując od filmiku - wiele popularnych (zwłaszcza dawniej) ćwiczeń może zaszkodzić;
pzdr
gl
mikus1987
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 50:20

Nieprzeczytany post

Ja jeszcze wychwyciłem błąd w rozciąganiu łydki. Koleś rozciąga łydkę na zgiętym kolanie, z tego co wiem, i jest to raczej logiczne. łydkę rozciągamy na maksymalnie prostej nodze w kolanie "wbijając" piętę w podłoże, natomiast robiąc to samo z ugiętym kolanem rozciągamy achillesa a nie łydkę. Dobrze mówię?
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mikus1987 pisze:Ja jeszcze wychwyciłem błąd w rozciąganiu łydki. Koleś rozciąga łydkę na zgiętym kolanie, z tego co wiem, i jest to raczej logiczne. łydkę rozciągamy na maksymalnie prostej nodze w kolanie "wbijając" piętę w podłoże, natomiast robiąc to samo z ugiętym kolanem rozciągamy achillesa a nie łydkę. Dobrze mówię?
No ja bym sie przychylil do tej opinii.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Santiago pisze:
gl pisze:zaprezentowane pełne krążenia głową są ćwiczeniem wysokiego ryzyka (można sobie zrobić kuku); abstrahując od filmiku - wiele popularnych (zwłaszcza dawniej) ćwiczeń może zaszkodzić;
dokładnie, źle pokręcimy, za szybko itp... to możemy już nie biegać do końca życia
No bez przesadyzmu ale bolesna kontuzja na kilkanascie dni moze sie faktycznie przydarzyc.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dla mnie same ćwiczenia są o.k chociaż technika kuleje, ale z pewnością warto wpleść je w nasz trening
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

zaprezentowane pełne krążenia głową są ćwiczeniem wysokiego ryzyka (można sobie zrobić kuku); abstrahując od filmiku - wiele popularnych (zwłaszcza dawniej) ćwiczeń może zaszkodzić;
ćwiczenie z kręceniem stawu skokowego też może się przykro zakończyć
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ