Cooper 2450 w 12 minut jak to polepszyć?
-
- Dyskutant
teraz biegam 5 razy wt i pt robie sobie wolne, ale w dalszym ciagu mimo wielu twoich podpowiedzi nie mam ustabilizowanego programu treningowego kazdego dnia tzn jak sie lepiej czuje to biegam 8km a jak slabiej to np 5km, ale zawsze sie staram zrobic kilka przebiezek 30 sek na maksa
-
- Dyskutant
wlasnie wrocilem i od razu pisze o moich dzisiejszych dokonaniach
:
- Rozgrzewka, 2km, 14 minut truchtu za nic nie moglem osiagnac wyzszego tetna tylko caly czas 120 125
- 2 km 10 sprintow 30 sekundowych max tetno 151 (ale chyba z raz, a tak to zawsze 147) przeplatanych marszem do osiagniecia tetna 125
- 2,5 km truchtu na koniec
No i co?

- Rozgrzewka, 2km, 14 minut truchtu za nic nie moglem osiagnac wyzszego tetna tylko caly czas 120 125
- 2 km 10 sprintow 30 sekundowych max tetno 151 (ale chyba z raz, a tak to zawsze 147) przeplatanych marszem do osiagniecia tetna 125
- 2,5 km truchtu na koniec
No i co?
- Masiulis
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
no i dobrze 
ja bym radzil tak - robic takie treningi jak robisz - ok. 8km i do tego dodac zawsze przebiezki 5-10 50-150m, jeden z takich treningow zastapic krosem czyli biegiem w urozmaiconym terenie
raz w tygodniu zrobic trening z dluzszymi odcinkami np. 300m bieganymi w czasie troche lepszym niz aktualny czas na Cooperze
ulozyl bym to tak
1)owb1 + przebiezki
2)kros
3)owb1 + rytm
4)owb1 + przebiezki

ja bym radzil tak - robic takie treningi jak robisz - ok. 8km i do tego dodac zawsze przebiezki 5-10 50-150m, jeden z takich treningow zastapic krosem czyli biegiem w urozmaiconym terenie
raz w tygodniu zrobic trening z dluzszymi odcinkami np. 300m bieganymi w czasie troche lepszym niz aktualny czas na Cooperze
ulozyl bym to tak
1)owb1 + przebiezki
2)kros
3)owb1 + rytm
4)owb1 + przebiezki
[url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl]Grupa Trójmiasto[/url]
"Nie ma drogi do szczescia - szczescie jest droga"
-
- Dyskutant
Bardzo ci dziekuje za pomoc. Co to jest RYTM? Napisales mi plan na 4 dni, a ja bym chcial biegac tez piaty dzien. A czy kros mam biegac w jakims tempie?i o co chodzi z tym aktualnym czasem na Cooperze. Od feralnego dnia nie bieglem Coopera.
(Edited by hubkubas at 4:35 pm on May 1, 2005)
(Edited by hubkubas at 4:35 pm on May 1, 2005)
- Masiulis
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
aktualny czas na Coperze i rytmy - chodzi o to zebys biegal odcinki dluzsze niz przebiezki, np. 300m w tempie troche lepszym niz aktualny czas na tym dystansie/czas ktory chcesz osiagnac
(jesli chcesz na Cooperze zrobic 2,8km musisz biec tempem 4min17s/km czyli 1min 17s na 300m)
i w takim czasie masz pokonywac te odcinki na treningach
przyklad 5x300m przerwa 2 -2,5min
kros
poczytaj tutaj http://biegajznami.pl/pokaz.php?id=427
na poczatek nie szalej, po prostu znajdz trase z gorka zbiegiem itp. i pobiegnij troszcze szybciej niz podczas normalnego rozbiegania
(jesli chcesz na Cooperze zrobic 2,8km musisz biec tempem 4min17s/km czyli 1min 17s na 300m)
i w takim czasie masz pokonywac te odcinki na treningach
przyklad 5x300m przerwa 2 -2,5min
kros
poczytaj tutaj http://biegajznami.pl/pokaz.php?id=427
na poczatek nie szalej, po prostu znajdz trase z gorka zbiegiem itp. i pobiegnij troszcze szybciej niz podczas normalnego rozbiegania
-
- Dyskutant
Jak zwykle (czyli trzecia sobote) przebieglem dystans 8 km i coz, znowu pobilem swoj rekord tym razem udalo mi sie w 56 minut(tydzien temu 59, a dwa 1h 06) az sie boje co bedzie za tydzien. Srednie tetno treningu to 141 okolo 75% HRmax. Czy to cos znaczy? 

- Masiulis
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
kierunek jest dobry
ten sam wysilek wykonujesz mniejszym kosztem "fizjologicznym"
ten sam wysilek wykonujesz mniejszym kosztem "fizjologicznym"
-
- Dyskutant
1. Wlasnie przebieglem 10 km w sloncu deszczu i gradzie
.Bieglem metoda marszobiegowa tzn 9 min biegu 1 min marszu. Dystans pokonalem w 1h 16 min. Bieglem w zakresie 125-135 srednie tetno to 132. Wiem ze to nie rekord swiata ale dla mnie OK.W Lodzi 29 maja jest maraton mBanku. Zastanawiam sie czy nie pobiec ta metoda polmaratonu. Co z tego ze zajmie mi to 2h 40min (albo nawet wiecej) jesli uda mi sie ukonczyc?
2. Cały czas mialem kolke po prawej stronie na wysokosci dolnej linii zeber. To chyba watroba. Na poczatku nie miewalem tej kolki moze cos zlego jem?
(Edited by hubkubas at 7:09 pm on May 9, 2005)

2. Cały czas mialem kolke po prawej stronie na wysokosci dolnej linii zeber. To chyba watroba. Na poczatku nie miewalem tej kolki moze cos zlego jem?
(Edited by hubkubas at 7:09 pm on May 9, 2005)
- Masiulis
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
jsli to jednorazowa sprawa to nie ma sie czym martwic
polmaraton? hmm jesli sie nie podpalisz i faktycznie bedziesz sie poruszal marszobiegiem to mysle ze mozesz sprobowac
a moze znajdziesz w okolicy jakis bieg na 10km?
polmaraton? hmm jesli sie nie podpalisz i faktycznie bedziesz sie poruszal marszobiegiem to mysle ze mozesz sprobowac
a moze znajdziesz w okolicy jakis bieg na 10km?
-
- Dyskutant
Witam. Wlasnie przebieglem 16 km, zajęło mi to 1h38 minut z tetnem srednim 133,metoda marszobiegowa 9 min biegu 1 min marszu. Gdybym mial jeszcze przebiec 5 km dalbym rade. Tak mam zamiar przebiec polmaraton za 2 tyg w Łodzi w ramach maratonu mBanku. Ciekawe jest to ze najwiekszy kryzys to mam zawsze na pierwszym kilometrze 
(Edited by hubkubas at 2:22 pm on May 15, 2005)

(Edited by hubkubas at 2:22 pm on May 15, 2005)
- Masiulis
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
mam coraz wieksza pewnosc ze z checi zaliczenia Coopera wyjdzie prawdziwa chec do dalszego biegania
i to mnie bardzo cieszy
ten kryzys na poczatku to po prostu deficyt tlenu, jego dlugosc jest zalezna m.in od intensywnosci ale sr. 3-5 min trwa zanim pobor tlenu pokryje zapotrzebowanie
i to mnie bardzo cieszy

ten kryzys na poczatku to po prostu deficyt tlenu, jego dlugosc jest zalezna m.in od intensywnosci ale sr. 3-5 min trwa zanim pobor tlenu pokryje zapotrzebowanie
-
- Dyskutant
Możecie powitać w waszym gronie nowego półmaratończyka. Masiulis - dziękuję ci bardzo za wszysko bo to też dzięki tobie ten mój mały sukces. Cośbyło nie tak z tetnem bo to chyba przez podniecenie od razu na dzień dobry miałem 130, więc moje ustawienie 125-135 było do bani.Średnie tetno z maratonu to ....159.Najwyższego niestety nie mam bo sciagnęło mi się od innego biegacza. Co robić dalej i jak trenować do tego słynnego Coopera - 25 czerwca egzamin. Bardzo proszę o rady od wtorku lubśrody chciałbym zacząć intensywny trening. A jeśli zdam Coopera (a po zdanym Cooperze, hmm Warszawa pełny maraton?!?!, zobaczymy)
- Masiulis
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
emocje maja duzy wplyw na HR
temperatura otoczenia takze
co dalej? trzeba by troche szybkosc "zlapac"
w tym tygodniu nie szalej - tylko owb1 + przebiezki (jeden dzien zrob troche dluzsze (np.200m), ale spokojne tempo)
a pozniej bym proponowal
1) kros (lepsza byla by sila biegowa ale nie jestem pewien czy jestes do tego przygotowany, no i ktos musialby Ci pokazac bo to troche techniki wymaga)
2) bieg w drugim zakresie - trucht ok 15min, troche cw. i akcent - np.2x2-3km
3)wolne
4) owb1 + przebiezki
5) patrz nizej
6)owb1 krotsze np. 30min + ok 10 x 200-300m w tempie Coopera
7)wolne
ad.5 zastanawiam sie nad tym jednym dniem - 5 dni bieganie to moze byc za duzo - pamietajmy ze biegasz od niedawna, ale szkoda zostawiac taki calkiem wolny dzien
moze rower? a najlepiej basen
temperatura otoczenia takze
co dalej? trzeba by troche szybkosc "zlapac"
w tym tygodniu nie szalej - tylko owb1 + przebiezki (jeden dzien zrob troche dluzsze (np.200m), ale spokojne tempo)
a pozniej bym proponowal
1) kros (lepsza byla by sila biegowa ale nie jestem pewien czy jestes do tego przygotowany, no i ktos musialby Ci pokazac bo to troche techniki wymaga)
2) bieg w drugim zakresie - trucht ok 15min, troche cw. i akcent - np.2x2-3km
3)wolne
4) owb1 + przebiezki
5) patrz nizej
6)owb1 krotsze np. 30min + ok 10 x 200-300m w tempie Coopera
7)wolne
ad.5 zastanawiam sie nad tym jednym dniem - 5 dni bieganie to moze byc za duzo - pamietajmy ze biegasz od niedawna, ale szkoda zostawiac taki calkiem wolny dzien

- Rutkowski
- Rozgrzewający Się
Witam!
Własnie wrócilem ze szkoly - mielismy test coopera. W 12 minut udało mi się przebiec 2460 m. Jestem z siebie bardzo zadowolony
Mam 13 lat i ważę ok. 45 KG - czy jak na mnie to dobrze ? Mogę być z siebie zadowolony ?
Ostatnio (jakiś tydzień temu) miałem 2300. Nie stosowałem żadnych treningów. Myślę, że następnym razem dam z siebie jeszcze więcej
Dzisiaj po prostu bardziej się starałem, miałem silniejszą wolę, no i nie zatrzymywałem się. Co mogę zrobić, aby się jeszcze poprawić ? Na ocenę bardzo dobrą, potrzeba 2610m. Jedno okrążenie ma 70 m. Pozdrawiam.
Własnie wrócilem ze szkoly - mielismy test coopera. W 12 minut udało mi się przebiec 2460 m. Jestem z siebie bardzo zadowolony

Ostatnio (jakiś tydzień temu) miałem 2300. Nie stosowałem żadnych treningów. Myślę, że następnym razem dam z siebie jeszcze więcej

:)