Cooper 2450 w 12 minut jak to polepszyć?
-
- Dyskutant
Dziękuje bardzo za rady. Od jutra dostosuje się do twoich rad. Ale dzisiaj zrobiłem tak: Przebiegłem 8 km zajelo mi to 1:06 min, biegłem bez przerwy tetno mialem 130-133 raz na 10 min biegłem na maxa około 30-40 sekund tetno jakie uzyskiwalem bylo 155 wiecej nie moglem uzyskac. Dzieku waszym radom i POLAROWI po raz pierwszy w życiu biegłem ponad godzine nonstop. Nie bola mnie juz miesnie nóg w ogóle ale niestety pod koniec tego biegu zaczęło mnie boleć lewe kolano.
-
- Dyskutant
Martwi mnie to kolano, zauważyłem , że zaczęło mnie pobolewać tak po około 45 minutach biegu, a ja glupi już z bolącym kolanem biegłem dalej i jeszcze te 40 sekund na maxa wycisnalem z siebie. W nocy ciągle się budziłem przy każdym przekręceniu kolano bolało niemiłosiernie. teraz troche je rozchodziłem, ale chyba dzisiaj z biegania nici?
- Masiulis
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
ano widzisz, tak to jest jak sie chce cos przyspieszyc
po jakiej nawierzchni biegasz? w dobrych butach?
zdecydowanie dzisiaj odpusc
po jakiej nawierzchni biegasz? w dobrych butach?
zdecydowanie dzisiaj odpusc
[url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl]Grupa Trójmiasto[/url]
"Nie ma drogi do szczescia - szczescie jest droga"
-
- Dyskutant
Wczoraj akurat przebiegłem te 8km po asfalcie i troche po trawie. Mieszkam za Łodzią 2 km w takiej podmiejskiej "wsi".Mam kilka takich różnorodnych tras i po lesie i po polach dużo w górę dużo w dół mało płaskiego. Ale co zrobić z tym pobolewającym kolanem: smarować czymś,brać jakieś witaminy, bandaż elastyczny użyć?Buty chyba mam dobre NEWBALANCE 725M.
(Edited by hubkubas at 9:55 am on April 22, 2005)
(Edited by hubkubas at 9:55 am on April 22, 2005)
- outsider
- Zaprawiony W Bojach
-Zacznę od dobrej wiadomości- nie musisz iść do psychiatry- nie jesteś głupi, te 40s na maksa, nie jest powodem problemów z kolanem.
Teraz niestety będą gorsze.
Nie tylko dzisiaj nici z biegania, chyba że chcesz wziąć udział w teście kamikadze
Co zrobić?
Przerwa
Smarować kolano jakąś maśtygą przeciwzaplną
Schładzać lodem co 2-3godz, owiniętym jakąś szmatką aby nie podrażniać skóry, na 10-15min.
Wzmocnić mięśnie czworogłowe stabilizujące staw kolanowy. Kliknij tutaj
Ile to zajmie czasu, aż będzie OK? Nie wiem.
Co do przyczyn:
Najprawdopodobniej brak gimnastyki siłowej.
Niewykluczone, że zbyt duże obciążenia. Nie krytykuję rad danych wyżej, one są w porządku, ale być może, że akurat Twój organizm tak zareagował. Nie wiem jak intensywnie trenowałeś wcześniej.
Butki o ile nie masz jakiejś nadmiernej pronacji, na te dystanse (8km) powinny być w miarę wystarczające, o ile nie są już zajechane.
Jak będziesz kupował nowe, a zwłaszcza jak byś miał zamiar systematyczniej i zarazem więcej biegać to kliknij tutaj
Ps. Nie można tej poprawki zdać nieco później?
Teraz niestety będą gorsze.
Nie tylko dzisiaj nici z biegania, chyba że chcesz wziąć udział w teście kamikadze
Co zrobić?
Przerwa
Smarować kolano jakąś maśtygą przeciwzaplną
Schładzać lodem co 2-3godz, owiniętym jakąś szmatką aby nie podrażniać skóry, na 10-15min.
Wzmocnić mięśnie czworogłowe stabilizujące staw kolanowy. Kliknij tutaj
Ile to zajmie czasu, aż będzie OK? Nie wiem.

Co do przyczyn:
Najprawdopodobniej brak gimnastyki siłowej.
Niewykluczone, że zbyt duże obciążenia. Nie krytykuję rad danych wyżej, one są w porządku, ale być może, że akurat Twój organizm tak zareagował. Nie wiem jak intensywnie trenowałeś wcześniej.
Butki o ile nie masz jakiejś nadmiernej pronacji, na te dystanse (8km) powinny być w miarę wystarczające, o ile nie są już zajechane.
Jak będziesz kupował nowe, a zwłaszcza jak byś miał zamiar systematyczniej i zarazem więcej biegać to kliknij tutaj
Ps. Nie można tej poprawki zdać nieco później?
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
-
- Dyskutant
Co robic? Kolano przestało mnie boleć (jeden dzień nie biegałem) wczoraj wieczorem jeszcze mnie ćmiło, ale teraz już jest jak nowe:). Pobiegać trochę dzisiaj, czy może jeszcze się wstrzymać do jutra. Poranną serię tych ćwiczeń kolanowych mam już za sobą.Biegać nie biegać - to run or not to run - o to jest pyatnie?
- Masiulis
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
na to pytanie nikt Ci nie powinien odpowiadac
sam wiesz najlepiej jak sie czujesz
a moze dzisiaj zamiast biegania rower? albo plywanie?
sam wiesz najlepiej jak sie czujesz
a moze dzisiaj zamiast biegania rower? albo plywanie?
-
- Dyskutant
Wczoraj po 2 dniach bez biegania,postanowiłem pobiec, przebiegłem 4 km i kolano mnie nie boli w ogóle (pewnie je przeciążyłem tzn. raz na jakiś czas przechodzi mi przez to byłe bolace miejsce taki prad jakby i tyle, może to nerwobol jaiś
Powracając do mojego Coopera bedzie pod koniec maja, więc mam jeszcze troche czasu. Tak z ciekawości pytam: W jaki sposób będę musił go biec tzn na jakim tetnie?Wiem daleka śpiewka, ale tak z ciekawości pytam 

- Masiulis
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
ja bym nie zwracal uwagi na tetno - to tylko 12 min
oczywiscie nie zaczynaj orazu biec na pelnych obrotach, zlap swoje tempo i tak biegnij
oczywiscie nie zaczynaj orazu biec na pelnych obrotach, zlap swoje tempo i tak biegnij
-
- Dyskutant
Witam po kilku dniach niepisania ale biegania
. Okazuje sie, ze Coopera bede mial najpewniej okolo 20 czerwca, wiec czasu jeszcze duzo, moze to i lepiej. Jestem po dwoch tygodniach biegania z Polarem do tej pory tzn do dzisiaj biegalem w przedziale 125-135 (67 - 73% HRmax) Dzisiaj postanowilem to troche zmienic tzn przebieglem dystans 8km w 59 min - nastepujaco 5 min w tempie 90-135 (bo mnie wkurza pikanie nim osiagne min pulap nastepnie 49 minut w 135-148 co oznacza 73% 80% HRmax i na koniec 5 minut 125 -135. Moje srednie tetno wynioslo 142 HRmax najwyzsze 149. Te 142 to okolo 76,3 HRmax. ....aaaa 10 dni temu, w czwartek, ten sam dystans tylko ze w przedziale 125-135 przebieglem w 1h6min (czyli dziasiaj o 7 minut lepiej - przelamalem godzine na 8km, niezle co? 
(Edited by hubkubas at 6:18 pm on April 30, 2005)
(Edited by hubkubas at 6:20 pm on April 30, 2005)

(Edited by hubkubas at 6:18 pm on April 30, 2005)
(Edited by hubkubas at 6:20 pm on April 30, 2005)
- Masiulis
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
oby tak dalej
proponowal bym wlaczyc do treningu troche krotszych odcinkow
1)ok.15-20 min spokojnie na rozgrzewke
2)troche cwiczen dogrzewajacych
3)czesc glowna - odcinki 100-400m z przerwami wypoczynkowymi
4) trucht 1-2km
proponowal bym wlaczyc do treningu troche krotszych odcinkow
1)ok.15-20 min spokojnie na rozgrzewke
2)troche cwiczen dogrzewajacych
3)czesc glowna - odcinki 100-400m z przerwami wypoczynkowymi
4) trucht 1-2km
-
- Dyskutant
...i jeszcze jedno
. Czy powinienem brać jakieś vitaminy czy coś w tym rodzaju. Kupilem sobie LIFE ENERGGY (www.trec.com.pl) guarana i 3 rodzaje zenszenia, ale mnie po tym boli po prawej stronie (chyba watroba), oprocz tego kiedy zaczely mnie bolec te kolana to kupilem sobie ARTREUM - glukozamina500 i jem 3 razy dziennie no i VIT C 1000 i kompleks vitamin tez rozpuszczalne, oprocz tego pije po biegu 0.5 litra plynu MAXIM (ale mi sie konczy i chyba przerzuce sie na ISOSTAR, i caly czas sacze wode z miodem i z cytryna - boze ile tego jest
, ale czy to dobrze czy moze czegos wiecej a czegos mniej?
(Edited by hubkubas at 10:46 am on May 1, 2005)

(Edited by hubkubas at 10:46 am on May 1, 2005)
- Masiulis
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
wydaje mi sie ze za duzo lykasz roznych preparatow
wystarczy jakas witaminka
napoje izotoniczne jak najbardziej
miod i cytryna jescze lepiej, mi szczegolnie smakuje rano
rozruch - czesto stosowany w dniu zawodow lub na obozie, lekkie bieganko i cwiczenia - takie "rozruszanie" org.
rozbieganie - bieg w pierwszym zakresie int.
przed treningiem w ktorym mamy jakis mocniejszy akcent musimy zrobic rozgrzewke - przewaznie ok.20-30 min biegu + cwiczenia - tu praktycznie kazdy ma swoj zestaw - krazenia, wymachy, lekkie rozciaganie itp
ile razy w tyg. teraz biegasz?
wystarczy jakas witaminka
napoje izotoniczne jak najbardziej
miod i cytryna jescze lepiej, mi szczegolnie smakuje rano
rozruch - czesto stosowany w dniu zawodow lub na obozie, lekkie bieganko i cwiczenia - takie "rozruszanie" org.
rozbieganie - bieg w pierwszym zakresie int.
przed treningiem w ktorym mamy jakis mocniejszy akcent musimy zrobic rozgrzewke - przewaznie ok.20-30 min biegu + cwiczenia - tu praktycznie kazdy ma swoj zestaw - krazenia, wymachy, lekkie rozciaganie itp
ile razy w tyg. teraz biegasz?