Cooper 2450 w 12 minut jak to polepszyć?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
hubkubas
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam,
przebiegłem właśnie 2450 w 12 minut test Coopera. Chce być sedzią piłkarskim minimum jest 2700 mam 34 lata jestem urzednikiem waże 75 kilo. Za miesiąc mam poprawkę proszę was bardzo o podpowiedź i pomoc Co zrobić, żeby osiągnąć ten wynik jak trenować, jaki trening co jeść itd. Jeśli ktoś poświęciłby mi kilka minut i opisał co mam robić będę bardzo wdzięczny.Hubert
PKO
Awatar użytkownika
zanzibar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegaj, biegaj i jeszcze raz biegaj! Najlepiej co 2 dni, w weekendy przerwa. Nie zapomnij o diecie - węglowodany, owoce, woda, byle nie tuż przed treningiem. A kiedy pod koniec odcinka będziesz umierał, wspomnij sobie dzisiejszą porażkę - aby jej nie powtórzyć, wyciśniesz z siebie siódme poty. Powodzenia.
Awatar użytkownika
chodziarz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Proponuje przykladowy plan tygodniowy:
PON- 4-5 km biegu dla ciebie 6.15-6.45
WT- 2km biegu6.50 + 4x150m przebiezek na 90%
ŚR-wolny bieg 1km rozciaganie 10min + 4x800m 4.10 przerwy 4 min
PT to co we wtorek
SOB- 1km na rozgrzewke 15 min rozciągania i 3-4km w tempie 5,30-5,45
czw i nd-wolne
Let's win!
hubkubas
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dzieki za podpowiedzi tylko mam pytanie co to znaczy np: 6.15-6.45, albo 90%.Pytam bo nie wiem.Hubert
Awatar użytkownika
chodziarz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Te cyfry np. 6.15 oznaczają tempo biegu w minutach na 1 kilometr,tzn. 6 minut i 15 sekund. Jedynie w środę okreslają one czas na 800m.(4.10)   90% oznacza na ile twoich maxymalnych możliwość(100%) masz pobiec, czyli w tym przypadku powinieneś czuć lekką rezerwę .Przxerwy miedzy przebieżkami powinny wynosić ok.1min  
Let's win!
hubkubas
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Znajomy polecił mi jeszcze taki trening
1 dzień 10x1min biegu do osiagniecia tetna 160 gdy spadnie do 120 to od nowa do 160 i tak 10 razy
2 dzień to samo tylko 20x0,5 minuty
3 dzien bieg ciagly 3-4 km
trening co drugi dzien

Kupilem polar s120 jak moglbym go wykorzystac do osiagniecia mojego celu?

Hubert
Awatar użytkownika
Masiulis
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

przedewszystkim  podawanie wartosci bezwzglednych HR nie ma sensu
160sk/min to co innego dla mnie, co innego dla Ciebie

jesli wszesniej nie biegales nie mozesz rozpoczac treningu od bieganie takiej ilosci przebiezek czy interwalow

gdybym byl na Twoim miejscu robilbym 3/4 treningi w tyg. - mniej wiecej tak jak napisal chodziarz z tym ze darowalbym sobie na razie trening "srodowy"
a w treningu "sobotnim" kierowalbym sie tetnem (masz pulsometr)
[url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl]Grupa Trójmiasto[/url]
"Nie ma drogi do szczescia - szczescie jest droga"
hubkubas
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jestem właśnie po pierwszym treningu z polarem. Nie wiem jeszcze jak sie nim posługiwać dokładnie, ale chcialem sprobowac bieg na ustalenie maxymalnego tetna tzn 1200 m i finish na maxa około 200metrów. Otóż zrobiłem tak właśnie przebiegłem okolo 120o metrów i POLAR pokazal mi maksymalne tetno ... 167 a srednie z biegu 157.Jak to możliwe, zrobiłem tak jak bylo napisane wydaje mi sie ze dałem z siebie wszystko.
Jak mam kierować się tetnem w treningu sobotnim?
Awatar użytkownika
chodziarz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Po pewnym czasie możesz znów zrobić sobie tenże test na tętno maxymalne. Na razie wolne treningi takie jak np. PON,WT,PT biegaj na tętnie 60-70% HR MAX,  w sobote na 80-85%  HR MAX , a środowe interwały jeśli je będziesz robił( może rzeczywiście pierwszy tydzień za szybko ale w przyszłym możesz spróbować takiego treningu)  na tętnie 90-95%. Przerwa powinna być tak długa aby tętno wróciło do ok.70% HR MAX
Let's win!
hubkubas
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dzieki za podpowiedzi, ale jakie mam przyjac HRmax to teoretyczne 186 (220-wiek) czy to wczorajsze 167?
Awatar użytkownika
octan
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A jakie masz spoczynkowe ?
Dla zwolenników jednomandatowych okręgów wyborczych:
www.jow.pl   www.popieramjow.pl
hubkubas
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Kochani, było tak, ustawilem sobie POLAR tak jak radziliscie na 60-70% HRmax czyli wyliczylem ze to bedzie 111-130 uderzeń na sekunde (34 lata 220-34= 186)
Przebiegłem 4km zajęło mi to dokładnie 34:02, biegłem bardzo wolnym truchtem, nawet powiem ze gdybym chcial to pewnie szybciej bym maszerował. Moje średnie tetno wynioslo 127. Miałem takie momenty, ze czasem przekraczalem 130 ale zaraz zwalniałem (sic) i przestawało mi pikac :) Gdyby nie to ze jeszcze troche bola mnie nogi (ale ten bol jest do zniesienia) to moglbym przebiec maraton ;)Zadnych problemow z oddychaniem zadyszka i takich tam. I co wy na to? Czy mam dalej isc ta droga czy moze cos innego?
Awatar użytkownika
Masiulis
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

zdecydowanie isc ta droga
szybko na takim samym tetnie bedziesz w stanie biec szybciej

tylko z drugiej strony nie patrz ciagle na wyswietlacz i nie zwalniaj za bardzo jesli pojawi sie 130 czy nawet 135

(Edited by Masiulis at 9:13 pm on April 20, 2005)
hubkubas
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Wiem ze to jest śmieszne, ale ja się miotam i bardzo  chciałbym za te 4 tygodnie zdać tego Coopera. Znajomy poradził mi takie coś: około 45 minut biegać na tętnie 130-135 i raz na 10 minut 100 metrów na maxa i tak przez dwa tygodnie, a za dwa tygodnie przejść na bardziej intensywne bieganie. Co wy na to?

(Edited by hubkubas at 2:54 pm on April 21, 2005)
Awatar użytkownika
Masiulis
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jesli bedziesz przez te 4 tygodnie codziennie wymyslal inny plan to nie masz szans na powodzenie:)

moim zdaniem najlepiej zrobisz jesli 3,4 razy w tyg. wyjdziesz na 30-45 min biegania w zakresie 130-140 po tym zrobisz 5-10 przebiezek (nie ma 100% mozliwosci) i wrocisz truchtem (ok 1km) do domu

raz w tyg. zrob ok. 30 min biegania i np. 7-8 dluzszych przebiezek (200m) i tak samo na koniec trucht

mozna sie oczywiscie poprawic przez 4 tyg. w jakims tam zakresie ale trzeba tez uwazac zeby sobie nie zaszkodzic
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ