buty meskie neutral 90kg
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam wszystkich:)
Przebieglem swoj pierwszy polmaraton w nike pegasus gtx 26, buty calkiem wygodne tylko bylo w nich strasznie goraco, do tej pory biegalem glownie wieczorami i nie odczuwalem tego az tak.
Prosze Was o porade w wyborze nowych butow, poniewaz chcialbym sie zaopatrzyc buty na wiosne, lato, jesien, a gtx'y zostawic na zime
Mialem okazje skorzystac z badania asics foot id i wyszlo ze mam stope neutralna
waze ok 90 kg wzrost 184cm.
biegam glownie po asfalcie i utwardzonych drogach (40 km tygodniowo)
mam przeznaczone na buty max 400 zl (im mniej tym lepiej no ale moge ewentualnie dozbierac jesli warto dolozyc kilka zl)
dosc istotna jest dla mnie wytrzymalosc (pegasusy mam juz kilka lat i caly czas spisuja sie dobrze)
pozdrawiam Maciej
Przebieglem swoj pierwszy polmaraton w nike pegasus gtx 26, buty calkiem wygodne tylko bylo w nich strasznie goraco, do tej pory biegalem glownie wieczorami i nie odczuwalem tego az tak.
Prosze Was o porade w wyborze nowych butow, poniewaz chcialbym sie zaopatrzyc buty na wiosne, lato, jesien, a gtx'y zostawic na zime
Mialem okazje skorzystac z badania asics foot id i wyszlo ze mam stope neutralna
waze ok 90 kg wzrost 184cm.
biegam glownie po asfalcie i utwardzonych drogach (40 km tygodniowo)
mam przeznaczone na buty max 400 zl (im mniej tym lepiej no ale moge ewentualnie dozbierac jesli warto dolozyc kilka zl)
dosc istotna jest dla mnie wytrzymalosc (pegasusy mam juz kilka lat i caly czas spisuja sie dobrze)
pozdrawiam Maciej
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
-
- Rozgrzewający Się
w sklepie powiedziano mi ze nowa edycja pegasusow nie poradzi sobie tak dobrze z moja waga dlatego szukam innego rozwiazania
nimbusy przymierzalem dzisiaj nawet fajna promocja jest w decathlon franowo w poznaniu 449 zl, ale mojego rozmiaru wg rozmiarowki asics 46,5 (29,5cm) nie bylo
w tej promocji moze bym sie skusil bo but lezal dobrze, ale ceena katalogowa to juz dla mnie za duzo;)
przymierzalem tez cumulusy nawet ok ale oczywiscie 46,5 nie bylo (cena w decathlonie z tego co pamietam 399zl)
a czy cos z oferty innych firm moglo by spelnic moje mysle ze nie az tak wygorowane oczekiwania?
nimbusy przymierzalem dzisiaj nawet fajna promocja jest w decathlon franowo w poznaniu 449 zl, ale mojego rozmiaru wg rozmiarowki asics 46,5 (29,5cm) nie bylo
w tej promocji moze bym sie skusil bo but lezal dobrze, ale ceena katalogowa to juz dla mnie za duzo;)
przymierzalem tez cumulusy nawet ok ale oczywiscie 46,5 nie bylo (cena w decathlonie z tego co pamietam 399zl)
a czy cos z oferty innych firm moglo by spelnic moje mysle ze nie az tak wygorowane oczekiwania?
- sebool
- Dyskutant
Jestem tylko ciekaw dlaczego nowa edycja Pegasusów nie ma dać rady przy biegaczu 90 kg. Ja sam biegam w Pegasusach 27 i jedyny dyskomfort jaki odczuwam to nie pięta gdzie jest poduszka Air tylko śródstopie. Może to być efekt prawie 1300 km, ale nie wydaje mi się żeby nowy model jakoś radykalnie się zmienił...
10 km - 52:51(2012) -> 50:22(2013) -> 50:47 (2014) -> 48:08 (2015)
- mihumor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:47
- Życiówka w maratonie: 2:48:13
New Balance M1080 albo M880
Najszybsza kupa złomu w galaktyce
Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: żenująca
Ja buty z GTX zakładam tylko w zimie i to głównie jak jest chlupa (czyli temperatura w granicach do +5 st. C), jak jest cieplej to można się w butach z membraną ugotować.
m_a_k_u butów spełniających twoje oczekiwania jest mnóstwo, przychylam się jednak do zdania kolegi wyżej, że skoro biega ci się dobrze w Pegasusach to kup sobie takie bez GTX.
Poza tym możesz wybrać się do Decathlonu gdzie powinni mieć buty Mizuno np. Mustang, które mają ciekawy system amortyzacji i są przeznaczone (Mustang) dla ciężkiego biegacza.
Z drugiej jednak strony możesz spróbować poszukać butów z mniejszą amortyzacją i bardziej elastyczną podeszwą takich jak NB M890 czy ew. Pumy Faas 500. Wybór jest naprawdę ogromniasty.
W starej edycji była inna poduszka typu Air, a w nowej jest typu zoom. Powinno być raczej lepiej a nie gorzej.
m_a_k_u butów spełniających twoje oczekiwania jest mnóstwo, przychylam się jednak do zdania kolegi wyżej, że skoro biega ci się dobrze w Pegasusach to kup sobie takie bez GTX.
Poza tym możesz wybrać się do Decathlonu gdzie powinni mieć buty Mizuno np. Mustang, które mają ciekawy system amortyzacji i są przeznaczone (Mustang) dla ciężkiego biegacza.
Z drugiej jednak strony możesz spróbować poszukać butów z mniejszą amortyzacją i bardziej elastyczną podeszwą takich jak NB M890 czy ew. Pumy Faas 500. Wybór jest naprawdę ogromniasty.
Też jestem ciekawysebool pisze:Jestem tylko ciekaw dlaczego nowa edycja Pegasusów nie ma dać rady przy biegaczu 90 kg.

Skoro odczuwasz dyskomfort to może przymierz się do Nike zoom Elite (obecnie chyba 4). One mają poduszkę pod piętą i pod śródstopiem. Poza tym są chyba lżejsze od Pegasusów ale nie jestem tego pewny.sebool pisze:Ja sam biegam w Pegasusach 27 i jedyny dyskomfort jaki odczuwam to nie pięta gdzie jest poduszka Air tylko śródstopie. Może to być efekt prawie 1300 km, ale nie wydaje mi się żeby nowy model jakoś radykalnie się zmienił...
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
-
- Rozgrzewający Się
dzieki za odpowiedzi
co do pegasus'ow to chetnie wyprobuje inne buty i przetestuje inna firme/system i ewentualnie przy kolejnych butach wroce do nike
a upalu w gtx nie odczuwalem do tej pory z racji tego ze biegam najczesciej miedzy 21, a 23;)
zdaje sobie sprawe ze butow pasujacych pod moje wymagania jest sporo, ale wlasnie zalezalo mi na subiektywnych opiniach osob ktore biegaja jak w praktyce sprawdzaja sie konkretne modele
bede musial przetestowac wspomniane new balance i mizuno
ciekawe wydaja sie rowniez saucony ride 4 ewentualnie triumph, jesli zlapie promocje;)
co do pegasus'ow to chetnie wyprobuje inne buty i przetestuje inna firme/system i ewentualnie przy kolejnych butach wroce do nike
a upalu w gtx nie odczuwalem do tej pory z racji tego ze biegam najczesciej miedzy 21, a 23;)
zdaje sobie sprawe ze butow pasujacych pod moje wymagania jest sporo, ale wlasnie zalezalo mi na subiektywnych opiniach osob ktore biegaja jak w praktyce sprawdzaja sie konkretne modele
bede musial przetestowac wspomniane new balance i mizuno
ciekawe wydaja sie rowniez saucony ride 4 ewentualnie triumph, jesli zlapie promocje;)
- sebool
- Dyskutant
Nike Zoom Elite mają poduszkę tylko pod śródstopiem. Vomero mają tu i tuzoltar7 pisze:Skoro odczuwasz dyskomfort to może przymierz się do Nike zoom Elite (obecnie chyba 4). One mają poduszkę pod piętą i pod śródstopiem. Poza tym są chyba lżejsze od Pegasusów ale nie jestem tego pewny.

Ze względu, że biegam głównie w terenie a nie po asfalcie dyskomfort nie jest na tyle denerwujący abym chciał zmieniać na razie buty.
Dzięki za radę

- mihumor
- Zaprawiony W Bojach
Zimą biegałem w Pegasusach GTX, nawet w nich Półmaraton Warszawski zrobiłem jeszcze, generalnie bardzo dobre buty, teraz biegam w New Balansach 1080, o których wspomniałem wyżej, myślałem też o Pegasusach zwykłych ale są dużo bardziej "gumowate" od 1080, podobnie Mizuno Wave Rider - podobne we wrażeniach do Nike czyli bardzo duża i dosyć miękka amortyzacja. New Balancy wydają się po prostu szybsze i bardziej mi siadły.
- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: żenująca
Nie jestem jakimś tam znawcą, ale wydaje mi się, że nie masz racji.sebool pisze: Nike Zoom Elite mają poduszkę tylko pod śródstopiem. Vomero mają tu i tu![]()
Vomero ma dwie poduszki pod piętą i pod palcami, a Elite ma poduszkę na całej długości od pięty po śródstopie.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
- sebool
- Dyskutant
Już wiem dlaczego powstało to zamieszanie 
Sugerowałem się modelem Zoom Elite 5. Model Zoom Elite 4 ma poduszkę pod całym. SKLEP
W najnowszym modelu Pegasusów jest napisane, że jest poduszka pod piętą i jakaś niby lepsza pianka Pemium Cushlon po całej długości. Dodatkowo wspominane jest o płytce pod śródstopiem.
Więc wydaje mi się, że zarzuty o niewłaściwym wsparciu cięższych biegaczy w wypadku Pegasusów są nieprawdziwe.

Sugerowałem się modelem Zoom Elite 5. Model Zoom Elite 4 ma poduszkę pod całym. SKLEP
W najnowszym modelu Pegasusów jest napisane, że jest poduszka pod piętą i jakaś niby lepsza pianka Pemium Cushlon po całej długości. Dodatkowo wspominane jest o płytce pod śródstopiem.
Więc wydaje mi się, że zarzuty o niewłaściwym wsparciu cięższych biegaczy w wypadku Pegasusów są nieprawdziwe.
-
- Rozgrzewający Się
tak zeby jeszcze utrudnic podjecie decyzji http://www.runningshoesguru.com/2012/06 ... 29-review/ zaczynaja pojawiac sie w ofertach sklepow 

-
- Rozgrzewający Się
witam;) po tygodniu przymierzania czytania i testowania wyrobilem sobie mniej wiecej poglad na dostepne na rynku modele
buty maja sluzyc do treningow i pokonania pazdziernikowego poznanskiego maratonu w przyzwoitym jak na debiutujacego amatora czasie:)
tak wiec wybralem trzy modele z malym subiektywnym komentarzem
new balance m1080SB2 (v2) (cena ok 440 - niby amortyacja premium ale generenralnie but dosc twardy podobnie jak moje pegasusy 26, nie pomaga nie utrudnia, dosc niska podeszwa no i lekki;)
adidas supernova glide 4m (cena katalogowa 499 ale teraz sa promocje.. wyzsze niz wspomniane m1080 no i bardziej wyczuwalne dzialanie licznych systemow;)
puma faas 800 (cena ok 300 , miekkie duzy komfort powiedzial bym ze idealne do chodzenia .. ale czy do biegania choc niektorzy polecaja)
tak wiec wybralem sobie 3 buty rozniace sie znacznie i w sumie nie wiem na co sie zdecydowac. Moze ktos stal przed podobnym wyborem i ma jakies swoje przemyslenia szczegolnei w kontekscie tych new balance M1080 SB2 (v2) o ktorych zbyt wielu opinii nie ma
buty maja sluzyc do treningow i pokonania pazdziernikowego poznanskiego maratonu w przyzwoitym jak na debiutujacego amatora czasie:)
tak wiec wybralem trzy modele z malym subiektywnym komentarzem
new balance m1080SB2 (v2) (cena ok 440 - niby amortyacja premium ale generenralnie but dosc twardy podobnie jak moje pegasusy 26, nie pomaga nie utrudnia, dosc niska podeszwa no i lekki;)
adidas supernova glide 4m (cena katalogowa 499 ale teraz sa promocje.. wyzsze niz wspomniane m1080 no i bardziej wyczuwalne dzialanie licznych systemow;)
puma faas 800 (cena ok 300 , miekkie duzy komfort powiedzial bym ze idealne do chodzenia .. ale czy do biegania choc niektorzy polecaja)
tak wiec wybralem sobie 3 buty rozniace sie znacznie i w sumie nie wiem na co sie zdecydowac. Moze ktos stal przed podobnym wyborem i ma jakies swoje przemyslenia szczegolnei w kontekscie tych new balance M1080 SB2 (v2) o ktorych zbyt wielu opinii nie ma
- mihumor
- Zaprawiony W Bojach
Wybierałem z tych samych modeli tylko Pumy Fass 500 rozpatrywałem, Pumy mi jakoś nie pasowały na stopę, dziwnie się w nich czułem a firmowy sklep tej marki odmówił możliwości przebieżki po korytarzu galerii nawet przy zostawionym zastawie pieniężnym
, Adi fajne niemniej nieco nie pasowała mi nierównowaga między bardzo mięsistą pietą a dosyć miękkim i cienkim przodem, do tego system rozciętej pięty podczas biegu po kamykach niechybnie akumuluje drobne kamyki a tego nie cierpię ( a mam sporo odcinków poza asfaltem gdzie są drobne kamyczki), do tego Adiki po kilku bieganiach będą wyglądać jakby miały ze 2 lata, ta śnieżna biel fajna ale na półce sklepowej. W NB M 1080 troszkę już nabiegałem, nawet interwałowy trening dosyć szybki w nich zrobiłem i szybkie, progowe 2x 6km w temperaturze +32 stopnie - złego słowa nie powiem o nich i pomimo, że to u mnie but treningowy do klepania objętości to spokojnie może robić też za szybką startówkę - zwłaszcza dla kogoś cięższego. Buty można wyrwać za -20%, trzeba się w jakąś promocję wstrzelić.

-
- Rozgrzewający Się
no wlasnie bardzo podoba mi sie idea nb m1080v2 ze wzgledu na ich lekkosc i obnizona podeszwe co powinno sprzyjacc bardziej naturalnemu bieganiu. natomiast supernova glide 4m daje takie subiektywne poczucie bezpieczenstwa , to ze sa biale az tak mi nie przeszkadza wkoncu to buty do biegania a nie ogladania
w sumie trudno zdecydowac bo podczas krotkiego testowania w sklepie obydwa buty zrobily dobre wrazenie
w sumie trudno zdecydowac bo podczas krotkiego testowania w sklepie obydwa buty zrobily dobre wrazenie