Komentarz do artykułu Reebook Realflex Transiton – test
- Bogil
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: wstyd się przyznać
- Życiówka w maratonie: brak
O to chyba te buty co dziś w TV widziałem! W wiadomościach na nogach jakiegoś "kibica" w warszawie
Chyba słabe bo potem leżał. Widocznie nie dodają 80% energii mięśni :P.

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
zoltar7 pisze:Święte słowa kangoor5, wszak nie ma twardych dowodów, że zupełny brak amortyzacji w butach biegowych w jakiś sposób odciąży biedne kolanaKangoor5 pisze:Nikt nigdy tego nie potwierdził, ale maszyna marketingowa nieźle wyprała nam mózgi.Anja. pisze:..., ze niby im wiecej zelazka tym lepiej dla moich biednych kolan, ale zle mi sie wnich biega i koniec. Probuje troche ze srodstopia,...![]()
![]()
Oprócz wyników badań są też liczne przykłady biegaczy amatorów, którzy zrzucili dużo amortyzacji i dobrze im to zrobiło na kolana. Łącznie z moją skromną osobą. Czy z drugiej strony znajdziesz kogoś, kto zamiast "zupełnego braku amortyzacji" (twoje słowa, bo nikt o tym wcześniej nie wspominał) zaczął biegać w "żelazkach" i okazało się to rozwiązaniem na jego problemy z kolanami? Jeśli nie, to nie rozwijaj proszę w kolejnym wątku swoich teorii odnośnie spisku marketingowego tego czy innego producenta butów minimalistycznych.strasb pisze:The effect of running shoes on lower extremity joint torques. http://www.nmtmidwest.com/Running_shoes_vs_barefoot.pdf
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
- Zaprawiony W Bojach
zoltar7, nie przykrzy się Tobie tak wciąż obrywać? 

- pulchniak
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39,29
- Życiówka w maratonie: 3,33,58
Chłopaki a może ktoś napisze co się dzieje z achillesami jak się zaczyna biegać naturalnie.
Tak dla równowagi.
Tak dla równowagi.
-
- Zaprawiony W Bojach
wzmacniają się i przestają boleć. trzeba ino o nie dboć.
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
pracują mocniejpulchniak pisze:Chłopaki a może ktoś napisze co się dzieje z achillesami jak się zaczyna biegać naturalnie.
między ciężką pracą i dostawaniem za nic po d..pie jest zasadnicza różnica
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
- pulchniak
- Zaprawiony W Bojach
Tutaj jest ciekawy artykuł na ten temat. Polecam wszystkim wyznawcom minimalizmu. Przy okazji sam stosuję bieganie naturalne ale raczej jako podbudowę treningu biegowego.
Bieganie w butach z amortyzacją nie spowodowało u mnie urazów kolan, za to przejście na bieganie boso w zeszłym roku (możliwe że zbyt szybkie) wyeliminowało mnie z biegania na 6 tygodni. Pozdrawiam.
Bieganie w butach z amortyzacją nie spowodowało u mnie urazów kolan, za to przejście na bieganie boso w zeszłym roku (możliwe że zbyt szybkie) wyeliminowało mnie z biegania na 6 tygodni. Pozdrawiam.
- pulchniak
- Zaprawiony W Bojach
I o to chodzi. Polecam rozsądek i kierowanie się własnymi odczuciami a nie modą.
Nie zawsze to co dobre dla jednego jest dobre dla wszystkich.
Nie zawsze to co dobre dla jednego jest dobre dla wszystkich.
-
- Zaprawiony W Bojach
przyczyną kontuzji nie jest ani but ani jego brak tylko nieprawidłowa technika.
jeżeli ktoś biega z nieprawidłową techniką na boso/w butach mini, to uprawia minimalizm intelektualny.
buty tradycyjne pomagają psuć technikę.
buty mini nie.
jeżeli ktoś biega z nieprawidłową techniką na boso/w butach mini, to uprawia minimalizm intelektualny.
buty tradycyjne pomagają psuć technikę.
buty mini nie.
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
w pełni się z Qba zgadzam- nawet gdybyś miał buta z 50 systemami to jak będziesz biegał zgięty jak chiński § , robił 7 milowe kroki , walił piętą o ziemię niczym kowal młotem to i tak złapiesz kontuzje. Taka sama sytuacją jest z butem minimalistycznym
- pulchniak
- Zaprawiony W Bojach
Czyli w przypadku butów amortyzowanych przyczyną kontuzji jest but a w przypadku minimalistycznych technika biegacza?
Hahaha.
Określenie wyznawcy biegania naturalnego nie wydaje mi się przesadzone.
Hahaha.
Określenie wyznawcy biegania naturalnego nie wydaje mi się przesadzone.
-
- Zaprawiony W Bojach
pulchniak, umiesz czytać ze zrozumieniem?
Qba Krause pisze:przyczyną kontuzji nie jest ani but ani jego brak tylko nieprawidłowa technika
- robbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:44
jego brakpulchniak pisze:Czyli w przypadku butów amortyzowanych przyczyną kontuzji jest but a w przypadku minimalistycznych ...

- pulchniak
- Zaprawiony W Bojach
Qba jeżeli masz wątpliwości to po co ta rozmowa.
Myślę że jest to temat bardziej złożony niż tylko stwierdzenie że buty tradycyjne sprzyjają kontuzją a minimalistyczne nie.
Należało by zacząć od tego jaki but uważamy za tradycyjny a jaki minimalistyczny, potem zastanowić się nad tym jaki odsetek biegających bez żadnego przygotowania czyli nie posiadających żadnej techniki biegowej wybiera buty minimalistyczne a jaki "tradycyjne" i czy przypadkiem większość kontuzji niezależnie od mini czy nie minimalizmu buta wynika z nieodpowiedniej techniki biegu i z braku ćwiczeń stabilizujących. Potem przyjrzeć się czy nie ma osób którym nie pasuje bieganie naturalne tak jak bieganie "z pięty". Może wreszcie są tacy którzy biegając tradycyjnie nie mają żadnych kontuzji. I tak dalej.
Jeszcze raz zachęcam do tego żebyś Qbo zwracając mi uwagę o czytanie bez zrozumienia zerknął kilka linijek wyżej i sam zrozumiał co napisałem.
Nie ma jednej ideologii (nawet biegowej) dobrej dla wszystkich. Dlatego rozsądniejszym wydaje mi się kierowanie się własnymi odczuciami które daje nam organizm niż aktualną modą.
Myślę że jest to temat bardziej złożony niż tylko stwierdzenie że buty tradycyjne sprzyjają kontuzją a minimalistyczne nie.
Należało by zacząć od tego jaki but uważamy za tradycyjny a jaki minimalistyczny, potem zastanowić się nad tym jaki odsetek biegających bez żadnego przygotowania czyli nie posiadających żadnej techniki biegowej wybiera buty minimalistyczne a jaki "tradycyjne" i czy przypadkiem większość kontuzji niezależnie od mini czy nie minimalizmu buta wynika z nieodpowiedniej techniki biegu i z braku ćwiczeń stabilizujących. Potem przyjrzeć się czy nie ma osób którym nie pasuje bieganie naturalne tak jak bieganie "z pięty". Może wreszcie są tacy którzy biegając tradycyjnie nie mają żadnych kontuzji. I tak dalej.
Jeszcze raz zachęcam do tego żebyś Qbo zwracając mi uwagę o czytanie bez zrozumienia zerknął kilka linijek wyżej i sam zrozumiał co napisałem.
Nie ma jednej ideologii (nawet biegowej) dobrej dla wszystkich. Dlatego rozsądniejszym wydaje mi się kierowanie się własnymi odczuciami które daje nam organizm niż aktualną modą.