Komentarz do artykułu Polar RCX 5 - TEST

dzimaj
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 52
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
dzimaj pisze:w kwestii dokładności to na Go-run w wawie 12go maja dystans miał być 5 km po górce szczęśliwickiej, mi pokazało 4,3 km,
do biegania po dużych wzniesienia do się nie nadaje specjalnie jeśli chodzi o pomiar dystansu
:)

dzimaj - tam nie było 5 km, było właśnie gdzieś około 4,3 - 4,5.
Wielu osobom wychodziło 4,3.

no tak to by się zgadzało w takim razie ,
ale chyba gdzieś dokładność gps w takich warunkach się kończy, powiedzmy że można się piąć po drabinie prawie pionowo w górę powiedzmy 100 metrów a gps pokaże wtedy jakiś mały kawałek , tak na chłopski rozum, trójkąt a my biegniemy po przeciwprostokątnej, gps pokazuje długość przyprostokątnej,

czy coś kręcę?
Obrazek
PKO
bartoszpat
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 39:10
Życiówka w maratonie: 3:23:14

Nieprzeczytany post

Witam
Właśnie zakupiłem RCX5.

1) Próbuję ustawić swoje strefy tętna inne niż predefiniowane i udaje mi się to w zegarku, jednak po synchronizacji z polarpersonaltrainer i ściągnięciu treningu, zegarek automatycznie wraca do predefiniowanych stref tętna ( czyli 50-60%, 60-70%, 70-80%, 80-90%, 90-100% ) i nie mogę tego zmienić, ponieważ należy skasować zaplanowane treningi żeby to zrobić. A potem po wgraniu nowego treningu znowu to samo...

2) co należy zrobić jeżeli ma się ochotę pobiec dłużej niż w zaplanowanym treningu, jest opcja w zegarku przejścia do kolejnej fazy treningu, ale czy jest jakaś opcja przedłużenia aktualnej fazy terningu ?

Czy ktoś mógłby mi pomóc i poradzić co zrobić ? Z góry dziękuję.

Bartek
dzimaj
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

jak masz ustawiony program, albo wpisujesz trening na stronie polara i synchronizujesz to strefy tętna masz ustalone z góry na podstawie wartości HR max

jeśli chcesz mieć swoje strefy i ustalony trening to musisz ustalić te zakresy w samym treningu, np faza I treningu 5 km HR od 120 do 135 ,

strefy ustalone przez stronę polara są dyskusyjne , ja przynajmniej nie potrafiłem się w nich zmieścić, albo za wysokie albo za niskie
Obrazek
dzimaj
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

przedłużenia treningu producent nie przewidział
trzeba rozpocząć następny trening
Obrazek
bartoszpat
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki dzimaj

Dziwi mnie to, że tak poważna firma jak polar, w tak zaawansowanym zegarku, nie uwzględniła tego, że spora część użytkowników robi testy wydolnościowe i chce ustawiać strefy na podstawie progu LT, a predefiniowane strefy są jak pisałeś za niskie lub za wysokie.
dzimaj
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

chyba nie ma idealnych zegarków, w tym polarze mam czasami wrażenie że projektant siedzi tylko za biurkiem i nigdy nie używał tego zegarka
tak czy inaczej nadal podtrzymuję swoją opinię pozytywną , zegarek jest dokładny i raczej nie zmienię go w najbliższym czasie, bo zwyczajnie wystarcza mi do mojego poziomu zaawansowania
Obrazek
Caesare
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 46:30

Nieprzeczytany post

Czy rzeczywiście nie ma takiej opcji w rcx5, w której można sprawdzić sobie HR bez rozpoczynania treningu, albo po jego zakończeniu bez uruchomienia nowego? Zdarłame już dwa inne polary (ostatnio accurex plus) i tam mogłem zakończyć trening, a puls sobie "leciał" dalej. Dlatego uważam, że to nie jest brak wiedzy u producenta, bo to juz robili!
dzimaj
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

do Caesare

serio serio nie ma takiej opcji, jet to przedziwne
nie ma też możliwości sprawdzenia , która jest godzina, powiedzmy, że są zawody , start jest o 12:00, włączam okno w którym zegarek łapie sensory, a przecież trzeba to zrobić bo głupio by było gdyby po starcie biegu okazało się że coś nie łączy albo nie łapie gpsa (jeszcze się nie zdarzyło ale nigdy nie wiadomo kiedy się zdarzy), gdybym po złapaniu sensorów chciałbym zobaczyć ile zostało do 12 tej to trzeba się wycofać do okna głównego z zegarem i jeszcze raz złapać sensory,
niby niewielka rzecz ale mogłaby być

można to obejść w taki dziwny sposób , że włączyć rejestracje treningu już przed startem biegu, a przejście przez linię startu zaznaczyć złapaniem lapa i ustawić sobie na którymś oknie treningowym "Lap time", wtedy czasem netto będzie "LAP 2", gorzej jeśli ktoś łapie międzyczasy na zawodach , wtedy chyba czas biegu jest nie do policzenia w trakcie

warto zaznaczyć , bo dopiero zauważyłem to po paru tygodniach ,że łapać międzyczasy można przez przybliżenie zegarka do sensora na klatce piersiowej
Obrazek
Caesare
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 46:30

Nieprzeczytany post

Do dzimaj
Masz rację z tym bieżącym czasem! Oczywiście start możesz oznaczyć jako lapa, ale potem sumaryczny czas Twojego biegu, to będzie efekt Twoich przeliczeń w domu. Ktoś tu przed chwila sugerował skasowanie "niechcianego" lapa ( np. tego przed startem), ale wtedy przeliczają Ci się średnie prędkości lapów z całego biegu i wychodzą jakieś głupoty. Śmieszy mnie także i taki drobiazg... Mam sprawdzić tętno spoczynkowe tuż po obudzeniu (oczywiście profesjonalnie z paskiem na klacie). Na leżąco w zegarku muszę ustawić dyscyplinę którą właśnie zamierzać trenować :) A tam nie ma leżenia bykiem! Jeśli chwilę zostanę na np. biegu, to daje mi znać, że mam problem z sensorem s3, bo go nie łapie! :wrrwrr:
Awatar użytkownika
Stary Koń
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 53,16

Nieprzeczytany post

Jak najbardziej można zmierzyć HR max po zakończonym treningu. otóż- po zrealizowaniu programu zapisanego wcześniej treningu pojawia się na ekranie stosowna informacja, np" trenning (wprowadzona nazwa treningu) completed". potem pojawia się na ekranie wizerunek flagi z szachownicą oraz aktualny puls. I w tym czasie zegarek nadal zbiera dane o aktualnympulsie, tempie biegu itp. Można więc przeprowadzać dowolne testy, schładzać się itp. Sprawdziłem- podczas biegu na 6 kilometrów wprowadziłem dystans, który miałem przebiec- czyli sześć km. Kilomerty, z powodu złego wykalibrowania FP, "wyszły" na około 300 metrów przed metą (dystans też ostatecznie okazał się większy niż 6 km). Po formalnym zakończeniu biegu/treningu zaczął się więc dopiero ostry finisz. Wtedy osiągnąłem HR 202. Zegarek kończy zapis dopiero po wciśnieciu wiadomego przycisku (2x)- 1xpauza/2xstop.
dzimaj
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Caesare pisze:Do dzimaj
Masz rację z tym bieżącym czasem! Oczywiście start możesz oznaczyć jako lapa, ale potem sumaryczny czas Twojego biegu, to będzie efekt Twoich przeliczeń w domu. Ktoś tu przed chwila sugerował skasowanie "niechcianego" lapa ( np. tego przed startem), ale wtedy przeliczają Ci się średnie prędkości lapów z całego biegu i wychodzą jakieś głupoty. Śmieszy mnie także i taki drobiazg... Mam sprawdzić tętno spoczynkowe tuż po obudzeniu (oczywiście profesjonalnie z paskiem na klacie). Na leżąco w zegarku muszę ustawić dyscyplinę którą właśnie zamierzać trenować :) A tam nie ma leżenia bykiem! Jeśli chwilę zostanę na np. biegu, to daje mi znać, że mam problem z sensorem s3, bo go nie łapie! :wrrwrr:
chyba ja sugerowałem że można usunąć niechciany lap, ale rzeczywiście do końca tego nie przemyślałem , bo usuwają się tylko parametry tego lapa, ale na śladzie gps ten lap zostaje , czyli sposób nieużyteczny
generalnie nie da się zatrzymać w czasie treningu , kupić sobie np napój w sklepiku po drodze i jednocześnie wiedzieć która godzina i jaki jest puls czy ile się przebiegło, zatrzymanie rejestracji (pause) biegu odcina od możliwości sprawdzenia czegokolwiek chyba że godzimy się na zakończenie treningu i rozpoczęcie nowego

żeby była jakaś możliwość łączenia później tych treningów na stronie PPT, byłoby po problemie
Obrazek
dzimaj
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

gdzieś ktoś narzekał na małe cyfry w tym zegarku, tzn kiedy widać 4 wskazania to przy słabym wzroku i biegu ciężko odczytać wskazania

ja wykorzystuję funkcję powiększenia liczb przez pozostawienie dwóch wskazań na okno treningowe a przełączanie się pomiędzy oknami mam ustawione za pomocą sensora na klatce, czyli jeśli chcę jakieś inne wskazania niż dystans i widełki prędkości to jeden ruch ręką i jestem w następnym oknie, wygodna i przydatna rzecz
Obrazek
himek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Caesare pisze:Mam sprawdzić tętno spoczynkowe tuż po obudzeniu (oczywiście profesjonalnie z paskiem na klacie). Na leżąco w zegarku muszę ustawić dyscyplinę którą właśnie zamierzać trenować :) A tam nie ma leżenia bykiem! Jeśli chwilę zostanę na np. biegu, to daje mi znać, że mam problem z sensorem s3, bo go nie łapie! :wrrwrr:
Aby sprawdzic tetno spoczynkowe uruchamiasz "Fit Test".

Faktem jest, że uruchomienie i obsługa niektórych funkcji są dziwaczne - to tylko kwestie softwar-u więc jakaś aktualizacja może to załatwić więc pozostaje lobbowanie na stronie polara :)
Run Forrest, run!!!
Awatar użytkownika
robin_ldz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 47.11
Życiówka w maratonie: 3.50.19

Nieprzeczytany post

himek pisze:Faktem jest, że uruchomienie i obsługa niektórych funkcji są dziwaczne - to tylko kwestie softwar-u więc jakaś aktualizacja może to załatwić więc pozostaje lobbowanie na stronie polara :)
Nie łudź się, że ktoś w Polarze weźmie to pod uwagę. Może przy tworzeniu nowego modelu zegarka.
Przed erą Garminów miałem kilka modeli Polar i nie potrafię zrozumieć czym kierują się twórcy w tej firmie.
Kiedyś nawet najprostszy model (rs200) miał funkcję HeartTouch, wtedy pojawił się topowy model rs800, który został pozbawiony tego przydatnego bajeru. Teraz pojawia się rcx5, który ponownie ma tę funkcję.
Piszę o tym, bo byłem jednym z wielu piszących do Polara w tej sprawie, gdy byłem posiadaczem osiemsetki.
Takich "kwiatków" na przestrzeni lat pojawiało się wiele. W dziwnym kierunku zmierza firma Polar...
In this Religion, there are no holidays
bartoszpat
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

też właśnie nie wiem, kto testuje te zegarki i przekazuje swoje opinie do producenta, chyba jakieś panienki z sali kardio w siłowni...

W RS300x miałem opcję pomiaru tętna bez rejestracji treningu, opcję "freemode" którą można było włączyć w każdej chwili treningu ( co pozwalało przedłużyć dowolnie trening ), oraz własne strefy tętna... a w tym wyższym modelu z tego zrezygnowano. bo ktoś stwierdził że to jest nieprzydatne...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ