Chciałem zapytać czy ktoś wie-spotkał się z opcją "testuj buty zanim kupisz" ?
Dlaczego pytam - otóż wiadomo że wybór butów to mocno kluczowa sprawa. Mamy te wszystkie videoanalizy, specjalistów, dobór, odczucia. Tylko że te 30 minut - nawet więcej - w sklepie - nie oddadzą tego co potem będziemy mieli podczas treningów czy startów. Może się okazać że "przesiadka" z jednego buta na drugi spowoduje kontuzję, może się okazać że dotychczasowe to pomyłka a nowe to raj...
Pytam również dlatego że mam podejrzenie że tak jest właśnie u mnie - jestem pronatorem chociaż ślad na kartce papieru na mokro pozostawiam jak normals. Pierwsze buty miałem ze wsparciem - przebiegałem cały rok aż się "zjechały" - w nich bolała mnie wen. strona nogi na odcinku piszczelowym. Zmieniłem buty -też oczywiście na takie dla pronatorów - ta zmiana z kolei odbyła się właśnie za pomocą analizy, sprawdzania 4ch rodzajów par butów itd. Wybrałem takie które na filmie pokazywały największą stabilizację stopy - tak aby nie "leciała" do środka. Buty sztywne od strony wewn. - duży łuk - mocne.
Na dzisiaj mam podejrzenie (ale nie mówię że na pewno tak jest) - że właśnie te buty spowodowały u mnie nagły wysyp ITBS z którym walczę... I teraz jedyna opcja właśnie jaka jest - to kupić następne - i czy one będą dobre ? - nie wiadomo

Na dzisiaj wszyscy mamy tak że wydajemy kasę i zaczynamy biegać - a czy ten proces można odwrócić ? Czy są takie miejsca/sklepy w Polsce gdzie można przetestować buta - np. dostać parę na tydzień - góra 2 - zrobić różne treningi, może nawet wystartować i potem powiedzieć - ok to buty dla mnie - nie - to buty nie dla mnie ?
Taka trochę refleksja - ale jak ktoś wie - to ja z chęcią w to wejdę