Mięśnie głębokie brzucha,...

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Poszukuję zestaw ćwiczeń dla głębokich mięśni brzucha,...
Jeżeli ktoś coś takiego widział to będę wdzięczny,...
PKO
przecinek84
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wpisz w youtubie core stability a znajdziesz mnóstwo ćwiczeń o różnym stopniu zaawansowania!
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To znasz?
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trzeba tylko uważać z naśladowaniem, bo na przedostatnim filmiku kobieta robi to ŹLE. Czyżby hmm, miała za słabe mięśnie brzucha? :hejhej: Przestrzegał bym w ogóle przed nauką czegokolwiek z YouTubowego kanału ExpertVillage, bo zbyt często się zdarza, że nie wiedzą tam o czym mówią (mój pogląd wyrobiony na przykładzie pływania i biegania).

Przy okazji przypomniało mi się jeszcze jedno fajne nagranie z ćwiczeniami na mm. tułowia, pośladków i na propriocepcję. To ćwiczenie, o którym pisałem powyżej, też jest tam dobrze przedstawione.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki koledzy za linki i wskazówki. Wszystko to analizuję i próbuję robić. W czwartek miałem pierwszy zabieg "falą uderzeniową" na przyczep przywodziciela. Okazuje się, że problem przywodzicieli to pochodna problemów z innych obszarów. W czwartek następny zabieg. Później prawdopodobnie pobiorą mi krew, odwirują i "obstrzykną" chore miejsca osoczem.
Co ciekawe, jak trochę zwolniłem to pojawiają mi się problemy z kolanem którego nie odczuwałem gdy dużo biegałem i nowość, boli łokieć. Czyżby łokieć tenisisty? Człek się sypie na całego.
Z uwagi na obustronny niedowład rąk w barkach części ćwiczeń nie mogę wykonać ale co mogę to robię. Wywlokłem piłkę śr. 90 cm. Muszę kupić sobie "beret" z wypustkami. Zaczynam mieć nie złą salkę rehabilitacyjną w domu. Do tego trenażer z pomiarem tętna,... Jedna Pani miała jeździć i jak to u kobiet. Jak się wkurzy to jeździ,... po mnie, na trenażerze, tak sobie,...:).
Mam bardzo marne wyniki na testach stabilizacyjnych. "Ciepie" mną na lewo i prawo gdy stoję na jednej nodze,...
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ćwiczenia stabilności ogólnej to jedno, a ćwiczenia proprioepcji to drugie.
Patriotycznie przypominam teksty poświęcone stabilności ogólnej z bieganie.pl: nowszy i starszy.
Warto przebrnąć przez komentarze.
U mnie z propriocepcją też było kiepsko. Po ok. 6 miesiącach ćwiczeń było już lepiej (5x w tygodniu po ok. 10min). Potem rehabilitantka zaleciła mi bieganie po nierównym podlożu, co uczyniłem posłusznie przedzierając się przez krzaczory wzdłuż leśnych ścieżek, po których dostojnie przemieszczali się cywilizowani biegacze. :hahaha:
Ale problemy z powtarającymi się zwichnięciami jak ręką odjął.
Inna sprawa, że przerzuciłem się na buty niskoprofilowe, a w takich Zenkach ciężko o zwichnięcie (podobnie jak biegając boso).
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, 20:37 przez fotman, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki, zaraz się za to biorę,...:)

Wiesz, w tym nowszym zestawie ostatnie ćwiczenie to kosmos.
Nie wszystkie ale większą część dam radę wykonać. Nie dam rady, z uwagi na schorzenia rąk, wykonać ćwiczeń tyłem, twarzą do góry,...
Awatar użytkownika
Aśka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 01:01:11

Nieprzeczytany post

oo, z tego filmiku http://fitness.sport.pl/fitness/1,10770 ... ucha_.html na końcu artykułu to moje ćwiczenia :D nie wszystkie je robię, no i robię sporo innych. w sumie chyba się kiedyś obfotografuję, może będzie dla potomnych, bo kilka dobrych poznałam. :hahaha: w sumie można powiedzieć, że te pozycje, które w artykułach bieganie.pl są opisane w ramach core stability, ja usiłuję powtórzyć z nogami na linkach. działa, oj, działa ;)

jakby ktoś chciał w domu sobie odpowiedni sprzęt zainstalować niewielkim kosztem, to polecam samoróbstwo,które cholernie wiele wnosi do treningu mięśni głębokich brzucha, i bez ruszania się z domu na wyspecjalizowane siłownie, można odpykać trening codziennie ;)
tu link do mojego samoróba:
viewtopic.php?f=57&t=20297&p=427386#p425736
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Aśka, nie bardzo rozumiem Twoją konstrukcję biurkową na proste plecy. Jeśli podniosłaś wszystko w górę, to dalej masz taką samą pozycję. Z tym, że siedzisz wyżej (i piszesz, że myszkę masz za nisko ;-).
W ergonomicznym stanowisku pracy górna krawędź ekranu powinna być na wysokości oczu. Korzystając z laptopa jest to niemożliwe, ale gdybyś dokupiła zewnętrzną klawiaturę i niższe krzesło ...

Aha, światło za monitorem nie jest dobre dla oczu. Idealnie, jeśli okno jest gdzieś z boku.
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Asiu, takie oprzyrządowanie w fitnessie trudno by znaleźć. Tam raczej są zabawki dla miśków.
Zrób sesję, przysłużysz się potomności,...:)
Awatar użytkownika
Aśka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 01:01:11

Nieprzeczytany post

Kangoor, sek w tm, ze nie moglam siedziec na krzesle, wzielam jedyne, w ktorym moglam pion utrzymac, i trzeba bylo podniesc wszystko :-)
Teraz korzystam z klekosiadu, lap normalnie na biurku stoi, ake mam wrazenie, ze za nisko jest. Nie wiem, jak to zmienic, bo biurko bez regulacji. Bede kombinowac z monitorem i klawiatura, ale generalnie nielatwo wciaz mi sie odpowiednio poukladac, zwl jak siadam nie na chwile, a na trzy godziny :-/

Ryszard, jak zrobie, to na blog wrzuce :-) ale postaraj sie zrobic taka konstrukcje i odtworzyc z napietym brzuchem te cwiczenia core z nogami w petlach po prostu. Naprawde daje wycisk :-)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ