Witam szanownych grupowiczow
Jestem nowy i nie wiem czy moje pytanie zasluguje na miano nowego tematu, lecz grzebiac w histori nie do konca znalazlem odpowiedz na swoje pytanie
Mianowicie, jeżdże od dwóch lat na rowerze, teraz zacząłem biegać (ok 1 miesiąc)
Zakupiłem wspaniałe urządenie Sigma Fit Watch, i dlatego mam kilka pytan
Dzisiaj pierwszy raz uzylem i okazalo sie ze po 25 min biegu sredni puls to ok 168 przy max 194
Bieglo mi sie dobrze, nie potrzebowalem odpoczynku ale nie wiem czy powinienem biegac z takim pulsem, natowiast jakbym chcial biec do 80%max to chyba bym strasznie powoli truchtal.
Jak mam podejsc do tego, chudnac nie chce wiecej, zrzucilem wage na rowerze z 84 na 63kg przy wzroscie 175cm. Teraz pasowaloby moze utrzymac jakas tam kondycje, ulepszac ja, ale w ktorych strefach, czy bieg w moim przypadku na pulsach 170-180 ma sens, nie wiem co robic ?
dziekuje za wszelkie wskazowki, lub jakies adresy gdzie cos wiecej poczytam na teb temat
bieg z sigma fit watch
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
musis zsobie po pierwsze odpowiedzieć do jkaiego dystansu chcesz sie przygotowywać bąz jako cechę motoryczną rozwijać np. nie wiem wytryzmałośc godiznna, 4 godiznna cz 30 minutową. Gdy to dokładnie okreslisz to ktoś mozę ci odpowiedziec jkaie bodzce treningowe stosować i w tym przy padku w jkai sposób sterować tymi bodzcami przy pomocy pulsometru i pomiaru pulsu.
kolarstwo to krew, pot i łzy...........................nieraz zwycieństwa
-
- Rozgrzewający Się
Traktuję bieganie jako zastępstwo roweru w okresie jesienno zimowym, ale nie chciałbym tego robić tak "bezpłciowo" lecz z "głową". Nie wiem jak tak naprawdę biegać, czy np. nie przemęczam się niepotrzebnie albo czy nie daje sobie zbyt dużo luzu.
Moim celem raczej nie jest rywalizacja na zawodach, chciałbym potrafić biegać po 1-1,5h jednorazowo dla utrzymania, polepszenia kondycji. Pulsometr zakupiłem ale chyba nie bardzo wiem jak z niego korzystać, jakie wnioski wyciągać z wyników.
Moim celem raczej nie jest rywalizacja na zawodach, chciałbym potrafić biegać po 1-1,5h jednorazowo dla utrzymania, polepszenia kondycji. Pulsometr zakupiłem ale chyba nie bardzo wiem jak z niego korzystać, jakie wnioski wyciągać z wyników.
Pozdrawiam
Belmo KRK gg 578054
Belmo KRK gg 578054
- ulka
- Zaprawiony W Bojach
Jeżeli chcesz dojść do 1-1,5 godz. biegu, to najlepszym sposobem jest stopniowe zwiększanie czasu biegu (nie wiecej niz 10% w ciągu tygodnia) i to najlepiej w niskiej intensywności 60-70%-do 80% HRmax. Polecam przeczytać artykuły w dziale TRENING.
Tyskie Stowarzyszenie Sportowe