Bieganie z muzyką

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzisiaj musiałem biegać wieczorem, co jest dużo mniej przyjemne niż bieganie przed śniadaniem czy nawet w południe. Wiąże się też ze spotkaniem większej liczby biegaczy.
Czasami się zastanawiam, dlaczego ci ludzie biegają w słuchawkach? Czym jest dla nich bieganie? Czy oni w ogóle je lubią? Jeżeli lubią, to dlaczego starają się zagłuszyć to, co się dzieje? Jeśli nie lubią, to kto lub co ich do tego zmusza?

Zastanawiałem się, czy to nie jest tak jak z jazdą samochodem? Przecież gdy prowadzę, wolę słuchać radia niż jechać w ciszy. Ale to nie to samo: samochodem jeżdżę z obowiązku a nie dla przyjemności. Gdybym miał okazję jeździć sportowo, w rajdach czy na torze, nie chciałbym żeby coś zagłuszało dźwięk silnika lub by mogło obniżyć moją koncentrację.

Profesor Tadeusz Sławek napisał: "Dlatego nie rozumiem biegaczy, którzy, jakby wstydząc się owej „straty”, nadrabiają ją w trakcie biegu: w uszach słuchawki, u paska telefon komórkowy. Niemała musi być obawa przed zetknięciem się z surową rzeczywistością, skoro nawet biegnąc, odczuwamy tak wielką potrzebę świata, który, zaczynając biec, powinniśmy zostawić za sobą." Czy trafił w sedno? Może chodzi o pewnego typu uzależnienie? Tak jak pracoholik broni się przed urlopem, tak niektórzy z nas za nic nie chcą na chwilę zostawić medialnego szumu i pobyć przez chwilę z sobą i z otoczeniem?

Czy ktoś z Was może powiedzieć, dlaczego wychodząc na bieganie zabiera z sobą dodatkowy balast w postaci mp3-ki?
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
PKO
Awatar użytkownika
biegaczamator
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No muszę przyznać, że coś w tym jest. Na początku nie wyobrażałem sobie biegania bez muzyki, uważałem że jest to zbyt nudne więc muzyka musi ten czas urozmaicić. Lecz kiedy straciłem telefon, a teraz mam bez karty pamięci a więc i bez muzyki, brak słuchawek w uszach wcale mi nie przeszkadza. Wręcz przeciwnie, jestem w stanie lepiej wsłuchać się w swój organizm i otaczający świat. Często biegam wzdłuż pobliskiego jeziora i odkąd nie biegam z słuchawkami ( i w ogóle bez telefonu) zawsze robie przerwę, siadam na brzegu i wsłuchuje się w odgłosy przyrody, czuje z nią jedność. To zdecydowanie lepsza opcja niż słuchanie wkoło Metallicy, Guns&Roses i Dżemu (mimo że bardzo lubie te zespoły, lecz teraz słucham już ich tylko w domu bądź aucie). A i zauważyłem, że na zawodach dużo lepsze czasy osiągam biegając nie słuchając jednocześnie muzyki, wynika to zapewne z tego że wtedy lepiej kontroluje swój oddech a więc i tempo biegu.
Od tysięcy lat wszystkim cywilizacjom, kulturom i religiom, wielkim wojnom i rewolucjom, najwybitniejszym ludziom na świecie zawsze towarzyszy bieganie. Bieg to życie. Mnie oszukasz, przyjaciela oszukasz, mamusię oszukasz, ale życia nie oszukasz.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Santiago, pytałem o urządzenia do odtwarzania mp3 i innych plików audio, tudzież do słuchania radia. Można się było łatwo domyślić ;-)
Jeszcze nie spotkałem na ścieżce nikogo, kto biegnąc oglądał by pliki wideo. Ale jak masz jakieś doświadczenia, to też możesz się tu nimi podzielić :hahaha:

Cała przyjemność po mojej stronie :-)

---------------------------------
Dla zainteresowanych cały esej, z którego wyjąłem cytat Profesora Sławka.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Najprościej można to podsumować tak, że ile ludzi tyle gustów, ale to byłoby za proste.
Swojego czasu biegałem tylko z mp3 sluchając początkowo muzyki, później audiobooków. Zauważyłem jednak, że moje podejście mocno się zmieniło. Chyba uległem modzie naturalnego/minimalistycznego biegania, nie tylko w przypadku sprzętu ale przede wszystkim biegu jako biegu odbieranego jako czystą przyjemność, zeszmacenie się na wertepach, odreagowanie etc.
Przyznam, że kiedy jeszcze korzystałem z niego, raz z czystej ciekawości zabrałem smartfona z endomodo, ale tylko mi przeszkadzał. Nigdy tego nie powtórzyłem, co więcej, wróciłem do prostego małego telefonu :) Przyznam również, że na wybiegania kiedy zabieram ze sobą pas z bidonem, dałem się przekonać żonie żebym zabierał komórkę w kieszeń. To już bardziej rozsądek, wiem że ma świadomość tego, jak daleko potrafię się zapuścić.

Moim zdaniem, większość z tych o których pytasz, uległa swoistej modzie na bieganie, rodem z seriali tv, ale to ich indywidualna sprawa. Bardziej zastanawia mnie, dlaczego tyle osób tłucze się po osiedlowych kostkach i asfaltach, niejednokrotnie robiąc 2-3 kółka tej samej trasy, mając ogromny park krajobrazowy pod nosem. Znam przypadki ludzi, nie biegaczy, którzy mieszkając przy nim po kilkanaście lat, nie byli w nim dalej jak 15m od wejścia do lasu.....
Awatar użytkownika
bieska
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Telefon zawsze biorę z sobą. Różne rzeczy mogą się stać, wolę się ubezpieczyć na wszelakie złe ewentualności.

Właściwie to nie wiem po co mam włączoną muzykę podczas biegania :) Kolega już dawno mnie o to pytał, a ja ciągle nie znalazłam odpowiedzi... Może dlatego, że to jedyna okazja, kiedy mam sposobność na słuchanie ulubionych piosenek :niewiem:
Jak się skupiam, to i tak jej nie słyszę, a jak mam chwile bez koncentracji, to wtedy się w niej zatracam. Ale i tak z każdego biegania maksymalnie 5 piosenek odsłuchuję, bo za bardzo pracuję nad sobą :)
Szukajka nie gryzie!!!!!!

Przyjaciół nie poznajemy w biedzie, ale po tym, jak znoszą nasz sukces.
Awatar użytkownika
mar_jas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:39:59
Życiówka w maratonie: 3:28:43

Nieprzeczytany post

Racja...raz że telefon to zawsze jakieś ubezpieczenie w razie cóś...dwa ze ja np używam telefonu do mierzenia dystansu ( endomondo) .... lubię słuchać muzyki, więc bieganie traktuję jako okazję do jej posłuchania w ciszy i spokoju....z drugiej strony własnie się ostatnio zastanawiałem, biegam często po lesie, cisza spokój, natura, las , śpiew ptaków itd...szkoda tego zagłuszać muzyką...więc często część dystansu przebiegam ze słuchawkami, a część bez, wsłuchując się w naturę :)
Poza tym na szybkie treningi gdzie walcze o prędkość tez nie zabieram słuchawek bo to nie ma sensu..podwyższony oddech oraz zmęczenie nie pozwalają sie skupić na muzyce ;)

PS... u mnie odtwarzacz muzyki, telefon i miernik odległości to ciągle tylko jedno i to samo urządzenie...to jest fajne ;)
PSS..na oglądanie filmów podczas biegania jeszcze nie wpadłem..hmmm .... :hahaha: :hahaha: :hahaha:

Moja walka Blog biegowy Marcina

Komentarze
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

generalnie strasznie stronnicze podejście do tematu.
Kangoor5 pisze:Jeżeli lubią, to dlaczego starają się zagłuszyć to, co się dzieje?
mnie słuchanie muzyki zupełnie nie zgłusza tego co się dzieje. nadal biegnę, tylko że z muzyką. dlaczego nie łączyć dwóch aktywności, które lubię, szczególnie, że dzięki ich połączeniu przyjemnośc się mnoży nie dodaje?

zastrzegam od razu: nie, bieganie bez muzyki mnie nie nudzi, często biegam bez, ale to nie znaczy, że uważam biegających z muzyką za gorszych.
Kangoor5 pisze:Gdybym miał okazję jeździć sportowo, w rajdach czy na torze, nie chciałbym żeby coś zagłuszało dźwięk silnika lub by mogło obniżyć moją koncentrację
kiedy biegam nie muszę słyszeć własnych kroków ani oddechu. muzyka nie obniża mojej koncentracji. rozumiem, że Ty tak masz - ja mam inaczej. czy naprawdę uważasz, że coś z tego wynika?
Kangoor5 pisze:Profesor Tadeusz Sławek napisał: "Dlatego nie rozumiem biegaczy, którzy, jakby wstydząc się owej „straty”, nadrabiają ją w trakcie biegu: w uszach słuchawki, u paska telefon komórkowy. Niemała musi być obawa przed zetknięciem się z surową rzeczywistością, skoro nawet biegnąc, odczuwamy tak wielką potrzebę świata, który, zaczynając biec, powinniśmy zostawić za sobą."
a jeżeli nie czuję żadnej straty, niczego sie nie wstydzę, nie boję się, nie odczuwam opisanej potrzeby, biegając z muzyką, czy to oznacza, że:
a. nie jestem biegaczem,
b. jestem dziwny
c. czy po prostu nie pasuję do wydumanego konceptu profesora?
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze: Czy ktoś z Was może powiedzieć, dlaczego wychodząc na bieganie zabiera z sobą dodatkowy balast w postaci mp3-ki?
Odpowiedź jest prosta. Robi sympatyczne tło do miłych sercu zadań. To tak, jak przy spotkaniach męsko-damskich (przy świecach)... jest pomocna. :oczko:

Jeśli chodzi o muzę do biegania to mam to samo zdanie i odczucia co przedstawione wcześniej przez Qbę.
Dodatkowo odpowiednia muzyka w zależności od typu, działa na mnie albo motywująco albo relaksująco. Jeśli robię długie wybieganie 20-30 km to bez MP3 zwyczajnie padł bym z nudów, bo robię je na długiej pętli (9 km). Wtedy by utrzymać wolne, swobodne tempo, nie myśląc o czekającym dystansie lubię sobie słuchać jazz (spokojny, klasyczny lub Modern Jazz w wykonaniu np. Milta Jackson'a).
Na treningach o mocniejszym tempie lub na zawodach puszczam sobie mocne, dynamiczne kawałki, które gdzieś tam mają odwołanie do moich wspomnień czy marzeń. Daje to fajnego kopa.
Dzięki muzyce z MP3 podczas całego maratonu nie słyszałem sygnałów z organizmu o zmęczeniu.
Przed metą puściłem sobie wiązankę, specjalnie przygotowanych na tę okazję hit-ów typu: Queen - "We Are The Champions". Wpadałem na metę jak na skrzydłach... Super uczucie. :usmiech:
Ostatnio zmieniony 17 maja 2012, 09:33 przez Iwan, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
omarr
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

1. Lubię biegać.
2. Lubię słuchać muzyki.
3. Biegając i słuchając muzyki jednocześnie robię dwie przyjemne rzeczy naraz! Tak!

Nie zauważyłem mniejszego skupienia, jak ostatnio biegałem 1:40h to nie byłem znudzony bez słuchawek, ale na dłuższą metę by mi się jednak trochę nudziło. A tak mogę nadrobić zaległości w płytach i wtedy mam okazję skupić się na muzyce (bieg nie jest jakąś bardzo intelektualnie absorbującą czynnością).
Awatar użytkownika
Gwynbleidd
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: poniżej czterdziestu
Życiówka w maratonie: powyżej trzech

Nieprzeczytany post

Iwan, generalnie Queen jest dobrym wyborem ale "We Are The Champions" trochę za bardzo nadęte. Na ostatni kilometr odpal to: http://youtu.be/iUBwjyhRweQ Daje takie wyjebanie że powinieneś być na mecie zanim się skończy ;)
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gwynbleidd pisze:Iwan, generalnie Queen jest dobrym wyborem ale "We Are The Champions" trochę za bardzo nadęte. Na ostatni kilometr odpal to: http://youtu.be/iUBwjyhRweQ Daje takie wyjebanie że powinieneś być na mecie zanim się skończy ;)
Jasne! Też miałem... :usmiech:
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
Awatar użytkownika
bieska
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

gwynbleidd pisze:Iwan, generalnie Queen jest dobrym wyborem ale "We Are The Champions" trochę za bardzo nadęte. Na ostatni kilometr odpal to: http://youtu.be/iUBwjyhRweQ Daje takie wyjebanie że powinieneś być na mecie zanim się skończy ;)
To też są moje klimaty :taktak:
Szukajka nie gryzie!!!!!!

Przyjaciół nie poznajemy w biedzie, ale po tym, jak znoszą nasz sukces.
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

znów zacytuję samego siebie, sprzed trzech lat:
muzyka jest zbyt ważna dla mnie. nie jest może miłością mojego życia, ale kochanką na pewno. z bieganiem jest podobnie. jak życie uczy, można mieć dwie kochanki, ale raczej nie w jednym łóżku...
a jeśli w jednym łóżku to raczej nie kochanki tylko..., no ale nie obrażajmy muzyki. i biegania.

i tu miejsce na małą erratę:

w związku z rozwojem takiej mojej małej patologii - chodzi o treningi 3-4 godzinne, zacząłem ze sobą zabierać telefon.
no i nawet jakoś tak wyszło, że raz, tak gdzieś na oko na trzydziestym piątym (choć może parę kilometrów dalej) - włączyłem sobie, od pały, muzykę.

nawet przyjemne doświadczenie, tyle że, niestety -
ska-punk tak wpływa na ekonomię kroku biegowego (poprzez chwilowy wpływ na amplitudę), jak, nie przymierzając - dźwignia finansowa na działalność niedoświadczonego inwestora...

ale za to jakbym trenował trójskok, to bym na trening bez słuchawek nie wychodził!

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Santiago pisze: wielkość mi nie przeszkadza :)
chyba rozdzielczość?

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Santiago pisze:matryca również jest 'cool'
42 cale czy więcej?