Buty mam dobre nie sa za male, miesiac temu mialem kontuzje w postaci bolu 'tej kulki" na gornej czesci stopy (na sklepieniu) - raz lewa noga raz prawa - przerwa 10 dni w bieganiu - po 3 okrazeniach bol sie aktywowal - i do dzisiaj nei wiem co to bylo ... i co miesiac mam inne zagwozdki
jeszcze inna kontujza to bol sciegna przy podnoszeniu duzego palca od stopy
czego to ja nie mialem

Mnie się wydaje, że coś musisz robić nie tak. Albo dieta nie daje możliwości na odpowiednią regenerację, albo coś z aparatem ruchu, techniką biegu i butami jest złego. O Twoim bucie znalazłem takie coś:
"But przeznaczony jest dla neutralnych biegaczy z minimalnymi problemami biomechanicznymi lub ze skłonnością do obciążania wewnętrznej części stopy podczas ruchu przetaczania."
Może jesteś po prostu pronatorem? Biegałeś w jakichś innych butach?
Mnie przykładowo w jednych butach (do kosza) jak sobie poskaczę trochę, zawsze rwie wzdłuż piszczela w prawej nodze (zawsze!), a w innych butach tego nie mam.
Ten ból ścięgna, o którym piszesz, moim zdaniem może wskazywać na to, że za bardzo próbujesz używać palucha w trakcie biegu. Palce mają głównie za zadanie utrzymywać równowagę. Ich wpływ na siłę odbicia jest nieduży i może nie potrzebnie je katujesz.