bdpien pisze:wyglądałem jak chodziarz a nie biegacz - nisko stopy, nisko kolana, krótki krok
.... jakbyś o mnie napisał. wyglądam tak samo
Ciekawe dla mnie co piszesz, tym bardziej, że jesteśmy widzę na podobnym poziomie.
Ja od 1,5 miesiąca biegam same Easy Run. Jak widać z mojego planu dopiero na 3 miesiące przed startem chcę włączyć zróżnicowane treningi.
Z tego co piszesz chyba zrobię to już teraz. Zostanę przy długich wybieganiach w weekendy >20km
a w tygodniu będę trzaskał Maraton Tempo (po 10-12km), Interwały, jakieś podbiegi, no i może jeszcze jeden Easy Run z jakimiś krótszymi przyspieszeniami. Robiłem interwały przed półmaratonem i jak pisałem wcześniej widziałem tego pozytywne efekty. Bieganie 50 km tygodniowo w tempie 6:30 chyba donikąd mnie nie doprowadzi na tym etapie jak maraton jest już za 4,5 miesiąca. Jak napisałem, mój cel to jednak przebiec, a nie od razu walczyć o 4h. Nie widzę w sobie jakiegoś talentu biegowego i widzę, że wyniki nie przychodzą mi łatwo więc to będzie chyba najrozsądniejsze.
Jak skonfigurować treningi poza weekendowym długim wybieganiem? Załóżmy że robię je w sobotę wieczorem.
Pozostałe zrobiłbym tak:
poniedziałek: 4 km rozgrzewka ; Interwał 6x600m z 2min przerwami; 5km Easy Run + przebieżki 6x20sek
środa: 2km rozgrzewka + 10 km MT + przebieżki 8x20sek
piątek: rozgrzewka 3km + podbiegi 10x250m + 4km Easy Run