Spadochron oporowy do treningu?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
luxyfer
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Przeglądając ostatnio z nudów allegro natknąłem się na coś o nazwie Spadochron Oporowy (inaczej rezystancyjny). Jeśli dobrze rozumiem, opór który wytwarza ma sprawiać, że włożymy w trening wiecej wysiłku. Wydaje się to lepszym rozwiązaniem, niż np. bieganie z oponą.
Czy ktoś kiedyś używał takiego sprzętu i może się podzielić wrażeniami? Nie ma zbyt wiele informacji na ten temat w internecie..
PKO
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piszą że jest świetny do treningu szybkościowego. Wychodzi na to, że najlepszym sposobem by trenować szybkość jest ... wolniejszy bieg :hahaha:

A na poważnie: nie widzę ewentualnych profitów z użycia go w treningu średnio- i długodystansowca. Zastanawiam się, jak jest w treningu sprintera. Może im się przyda, bo ich mięśnie muszą generować dużą moc. Ewentualnie dla jakiegoś sportu zespołowego, np. rugby.
Ale co do biegaczy (poza sprinterami) jestem prawie pewien, że taki spadochron nie przyniesie wymiernych korzyści. Tu liczy się nie to, by wygenerować jak najwięcej energii, ale umiejętność utraty jak najmniejszej ilości energii.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Miałem kiedyś przyjemność uczestniczyć w treningu z gumami. Bardzo mi się podobało i ogólnie polecam taką sesję raz na jakiś czas. Jednak to ma sens wtedy, gdy ktoś widzi jaką mamy technikę, jakie braki i jakimi środkami możemy je ewentualnie poprawiać. Jednym słowem, gdy mamy do dyspozycji trenera. W przeciwnym razie nie widzę sensu kupować takiego sprzętu. Nawet jeśli możemy gdzieś obejrzeć filmiki.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam ten spadochron ale niestety opona nadal gora, nawet jesli jest niewygodna gabarytowo i ciezarowo.

Na tym filmiku nagralem , ze opor jest jednak niezbyt wielki (kilka pierwszych sekund):
http://www.youtube.com/watch?v=12D_MMqw-WY

Dodatkowo przy wietrze taki spadochronik jest bardzo niestabilny (kolejny plus dla opony). Moze na rower jest bardziej przydatny.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Opona jest o niebo lepsza! To fakt
Ja używam w okresie zimowym. Robię z nią krótkie odcinki 60-150 metrowe oraz skipy. ważne by jej waga była odpowiednia, nie za lekka i nie za ciężka.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Awatar użytkownika
Lisciasty
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mój kolega się pyta czy taka opona co on ją ma na brzuchu też wystarczy na początek?
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

od takiej zaczynamy :bum:
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ