Newton

Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

herson pisze:Kangoor5 Twoje wypowiedzi można zrozumieć tak, że osoba zaczynająca teraz swoją przygodę z bieganiem, po przeczytaniu tematu uzna, że jedyną uczciwą marką, w dodatku nową na polskim rynku, jest Newton, a że jego buty kosztują grubą kasę.... no cóż za uczciwość się płaci?
Być może daleko posunięte uproszczenie, ale może tak to trzeba odbierać? Jako element strategii nie tylko na naszym rynku.
Nie do końca zrozumiałem, ale spróbuję odpowiedzieć.
Nie wiem, co uzna osoba zaczynająca przygodę z bieganiem. Wolałbym żeby moje wypowiedzi zrozumieć tak, że akurat właściciel tej konkretnej marki robi dobrą robotę w zakresie edukacji. I tylko tyle, nie starałem się zamknąć w nich żadnych podtekstów.

Nie zamierzałem tu porównywać "uczciwości" poszczególnych firm. Miewałem czasem coś do powiedzenia na ten temat; można to znaleźć w wątkach poświęconych niektórym markom.

Co do strategii: pokaż mi producenta, który zorganizuje panel dyskusyjny o bieganiu, zaprosi do udziału kilka osób, które naprawdę wiedzą o czym mówią (m. in. naukowcy, fizjoterapeuci) a potem wrzuci wszystko na YouTube. I nie przeszkadza mi aż tak bardzo, że wszyscy prezentują mniej więcej ten sam punkt widzenia. Naprawdę chętnie bym się przysłuchał analogicznej dyskusji zwolenników lądowania na piętach. Dlaczego takiej nie ma? Dzięki takiej strategii Newtona mam wrażenie, że otrzymałem coś wartościowego jeszcze zanim pomyślałem, że mógłbym coś od nich kupić. Czy to z ich strony strategia marketingowa? Oczywiście że tak. Nie mam nic przeciwko takiej strategii.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Jak mam to odbierać? Wzrokiem? Nawet Wojtek Staszewski by to lepiej zrobił.
:hahaha: Bo to jest Wojtek Staszewski, przecież Wojtek tak właśnie biega (nie obraź się Wojtek)
Jacek - oni mają pewną ideę, wg nich słuszną, że krok musi być skrócony, żeby wylądować na śródstopiu, dlatego ten koleś tak biega i oni na filmach tak biegają, tak samo jak Romanoff i jego wyznawcy.
Plague
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: tak daleko nie biega

Nieprzeczytany post

Ej sorry, ale bądź co bądź biegam na śródstopiu, ale do tego filmiku newtona mi daleko :hahaha: Tam jest pokazanie bieganie na palce, jak u sprintera przy bardzo dużej prędkości. Nie mówiąc o tym, że w porównaniu z yacool'owym "modelem" wygląda nienaturalnie.

Achhh, szybko odpisujecie :hejhej:
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Plague pisze:Tam jest pokazanie bieganie na palce, jak u sprintera przy bardzo dużej prędkości. Nie mówiąc o tym, że w porównaniu z yacool'owym "modelem" wygląda nienaturalnie.
Chwilę się nad tym zastanawiałem, bo rzeczywiście wygląda na masakrycznie przesadzone lądowanie na palcach, a oni to w swoich materiałach odradzają. Prawdopodobnie chodziło o to, żeby pokazać że stopa styka się z podłożem wcześniej, a jest dociążania gdy przechodzi pod środkiem ciężkości (wtedy na animacji pięta dotyka podłoża). No i pokazali, gdzie jest ich amortyzacja ;-)
Cały czas mam wrażenie, że znowu wyrwaliśmy coś z kontekstu i się nad tym znęcamy. Podobnie jak wcześniej było rozciąganie wrażenia wywołanego garstką informacji, przetłumaczonych na stronie Ergo, na całość działań informacyjnych Newtona.

Jest jeszcze jeden aspekt: Danny Dreyer (ten od Chi Running) rozróżnia "forefoot landing" od "forefoot loading". Twierdzi, że to pierwsze nie jest złe a to drugie jest szkodliwe. W tym kontekście można by nawet zaryzykować obronę powyższej animacji.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:
Plague pisze:Tam jest pokazanie bieganie na palce, jak u sprintera przy bardzo dużej prędkości. Nie mówiąc o tym, że w porównaniu z yacool'owym "modelem" wygląda nienaturalnie.
Chwilę się nad tym zastanawiałem, bo rzeczywiście wygląda na masakrycznie przesadzone lądowanie na palcach, a oni to w swoich materiałach odradzają. Prawdopodobnie chodziło o to, żeby pokazać że stopa styka się z podłożem wcześniej, a jest dociążania gdy przechodzi pod środkiem ciężkości (wtedy na animacji pięta dotyka podłoża). .

schludny moim zdaniem opis -choć nie firmowy- kolejnych punktów kontaktu
z podłożem znajduje się tu:
http://www.biegamnaturalnie.pl/stopy/
" lądujemy na przedniej części stopy, tuż za palcami, w miejscu gdzie na stopie znajduje się duża zaokrąglona poduszka. Palce powinny wylądować chwilę później, rozszerzyć się i pomóc nam w stabilizacji. Dalej, równocześnie z palcami lub chwilę później lub wcześniej (kwestia indywidualna) powinna wylądować pięta"
pzdr
gl
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Animacji newtona nie wyrwałem z kontekstu, bo akurat na tym filmiku, który jest na stronie ergo, nie ma tego drugiego ludzika biegnącego na piętach. To jest ważna kwestia, gdyż w momencie kiedy zestawione są dwa sposoby lądowania, to rozpatrujemy jakieś porównanie i mamy układ pięta vs śródstopie. Natomiast tu mamy animowany obraz idei biegania ze śródstopia wg newtona. A to jest krok dalej w rozważaniach i porównaniach zafiksowania na śródstopiu lub na rytmie, czyli mamy układ śródstopie vs rytm.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Animacji newtona nie wyrwałem z kontekstu, bo akurat na tym filmiku, który jest na stronie ergo, nie ma tego drugiego ludzika biegnącego na piętach.
Masz rację, przepraszam.
Filmików z tej serii nie oglądałem, bo są moim zdaniem odtwórcze względem tych, które pojawiły się wcześniej. W tym przypadku autor za bardzo poszedł na łatwiznę.
Awatar użytkownika
Klaus
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Zanabyłem sobie Distance S (odkupiłem od kogoś nietrafiony prezent 119 zł mnie kosztowały) - i pierwsze wrażenie nie powala - jednak to był tylko 5km spacerek - zobaczymy jak się będą sprawować na długich wybieganiach bo z tą myślą je kupiłem.
Mam pewne obawy co do siateczki, wydaje się że nie wytrzyma, ale pewnie się mylę.
But choć waży 238 g wydaje się dość ciężki, jednak to może być przez piweuro.
za miesiąc postaram się coś powiedzieć o nich z porównaniu do : jomy, pumy, vibramów, skechersów czy kalenji.

salute
klaus
संस्कृतम्
"Prawdziwy mężczyzna od wódki może umrzeć - zgłupieć nie śmie"
Człowiek nie przestaje biegać, dlatego że się starzeje. Człowiek się starzeje, dlatego że przestaje biegać.
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ