Bieg po pół rocznej przerwie - kolarz

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Bartynsky
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej,
Zrobiłem straszną głupotę - mianowicie zamiast odpoczywać dzisiejszego dnia po treningach kolarskich, dałem się skusić przez znajomych na udział w biegu Konstytucji 3 Maja o długości 7,5km. Co najlepsze, to przybiegłem na metę w 1/3 startujących a ostatnio biegi trenowałem w listopadzie i zaledwie dwa tygodnie, w okresie przygotowawczym, maksymalnie lajtowo :ble: Oczywiście bieg poprzedziłem odpowiednią rozgrzewką, dlatego nie złapałem żadnej kontuzji, ale jak wiadomo podczas biegu pracuje więcej mięśni, więc mam dość mocne zakwasy w okolicach 4G. Nie bez powodu, kiedy kolarz przygotowuje się do okresu biegowego, musi przejść czasami i miesięczną adaptację. Oczywiście po biegu zrobiłem 15min schłodzenia i solidne rozciąganie. Biegłem na prawdę mocno, cały czas na progu mleczanowym, no i pobiłem swoje dotychczasowe tętno maksymalne.
Pytanie jakie do Was kieruję - jak maksymalnie przyspieszyć proces kuracji obolałych mięśni i po jakim czasie wznowić treningi kolarskie? 48h przerwy wystarczy?
I jeszcze jedno - o ile mniej więcej uderzeń na minutę zawyżone jest tętno podczas biegu w porównaniu z kolarstwem?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ