tetno maxymalne..??
-
- Rozgrzewający Się
robilem wlasnie test na tetno maxymalne tzn:3x3 minuty na maksa , przy czym miedzy nimi 1 minute przerwy, przedtem zrobilem 2km na rozgrzewke....wynik po trzecim odcinku 168 uderzen,,, to dobry wynik czy zly...???co myslicie..
- Mirkas
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Wiek ? Podaj wiek. Ale jeżeli nie masz powyzej 50 to raczej słabo.
Ja z rezerwą podchodzę do tych wszystkich testów na HRMax. Raz robiłem i wiele nie osiagnąłem. Nie ma to jak start w zawodach. Najlepiej 5-10 km z długim i na koncu ostrym finiszem.I nakoncu zobaczysz powyżej 180 lub 190.

Mirek K
-
- Zaprawiony W Bojach
kolego po pierwsze wyznaczenie tętna max to nie jest na zasadzie pomiaru wydolności i oceniania czy to dobrze te twoje 164 czy nie dobrze. Teno max jest najwikesze tetno jkaim twoje serce zareaguje na wysłiłek. Rzeczywiscie jeśli jesteś młodym człówiekiem to poprostu nie wyjechałeś sie do końca.
Tompoz
-
- Rozgrzewający Się
Dwa dni temu kupilem sobie pulsometr (Sigma PC14), poszperałem po internecie i zrobilem pomiary tętna maksymanego i minimalnego.
Minimalne, zmierzone wieczorem to lekko powyzej 50. To raczej nieźle.
Maksymalne usiłowałem zmierzyć wczoraj. Jako że mam tragiczną kondycję w bieganiu, to ograniczyłem się do 50 metrowych sprintów poprzedzonych 200 metrowym biegiem.
To co pokazał mi pulsometr jako maksymalne zmierzone wartości tętna, raz ze mnie przeraziło, a dwa że nie do końca chce mi się w to wierzyć. Wprawdzie sprawdzałem podatność na zakłócenia i na trasie którą biegłem ich nie było, ale.... hmmm
Przy pierwszym sprincie zapamiętana przez Sigme wartość maksymalna wynosiła 191... Przy drugim pobiegłem nieco dłużej, az ciemno zrobiło się w oczach. Wynik... 209. Biorąc pod uwagę, że mam 31 lat, to zaczynam się obawiać, czy czasem nie mam klopotów z sercem.
Dużo jezdzę rowerem i uważam że ostatnio idzie mi to nawet neźle, oczywiście porównując swoje wyniki z poprzednich lat. Co do biegania.. hmmm... wolę to pominąć milczeniem.
Minimalne, zmierzone wieczorem to lekko powyzej 50. To raczej nieźle.
Maksymalne usiłowałem zmierzyć wczoraj. Jako że mam tragiczną kondycję w bieganiu, to ograniczyłem się do 50 metrowych sprintów poprzedzonych 200 metrowym biegiem.
To co pokazał mi pulsometr jako maksymalne zmierzone wartości tętna, raz ze mnie przeraziło, a dwa że nie do końca chce mi się w to wierzyć. Wprawdzie sprawdzałem podatność na zakłócenia i na trasie którą biegłem ich nie było, ale.... hmmm
Przy pierwszym sprincie zapamiętana przez Sigme wartość maksymalna wynosiła 191... Przy drugim pobiegłem nieco dłużej, az ciemno zrobiło się w oczach. Wynik... 209. Biorąc pod uwagę, że mam 31 lat, to zaczynam się obawiać, czy czasem nie mam klopotów z sercem.
Dużo jezdzę rowerem i uważam że ostatnio idzie mi to nawet neźle, oczywiście porównując swoje wyniki z poprzednich lat. Co do biegania.. hmmm... wolę to pominąć milczeniem.
-
- Zaprawiony W Bojach
1. moze być zę jesteś wysokotętnowcem skąd twój hr max 209 np. Sosenka czeski kolarz zawodowy jężdzący swego czasu w polskim grupach miał 207. Po prostu cześć populacji ma wysokie tętno a cześc m aniskie i tyle. Tak jak jedni są wysocy w drudzy niscy.
2. mozę mas zchore serce i był to tzw. częstoskurcz
3. A moze po prostu i co jest najbardizej prawdobodobne twoja Sigma ( mam taką samą ) szczytała jkiaś impuls np. od lini wysokiego npaięcia, tranformatora czy np. telefony komórkowego. Sigma twoja jest wyskalowan ado 240 i takie max tętno może pokazać. Przez 2 lata urzytkowania Sigmy miał raz przxypadek żę pokazała 240 ( zakładajać że baterie sa okej bo gdy baterie sa wyczepane to Sigm apopkzazuje nieraz połowę tetna czxylki np. zamiast 150 pokzazuje 75 ).
4. a mozę ktoś kto tez miał Sigmę biegał ztoba obok i Sigma ściagła troche jego sygmał.
musisz potrenować zakładaj Sigme n awszystkie treningi i z doświadczenia wyjdzie jkaie mas zto tętno max.
Rada kup waptece za 3-4 zł żel do USG i nim smaruj elaktordy przed treningiem by zapewnić pewność działania elektod tego zelu jest 0,5 l i ci starczy n arok albo i dwa.
2. mozę mas zchore serce i był to tzw. częstoskurcz
3. A moze po prostu i co jest najbardizej prawdobodobne twoja Sigma ( mam taką samą ) szczytała jkiaś impuls np. od lini wysokiego npaięcia, tranformatora czy np. telefony komórkowego. Sigma twoja jest wyskalowan ado 240 i takie max tętno może pokazać. Przez 2 lata urzytkowania Sigmy miał raz przxypadek żę pokazała 240 ( zakładajać że baterie sa okej bo gdy baterie sa wyczepane to Sigm apopkzazuje nieraz połowę tetna czxylki np. zamiast 150 pokzazuje 75 ).
4. a mozę ktoś kto tez miał Sigmę biegał ztoba obok i Sigma ściagła troche jego sygmał.
musisz potrenować zakładaj Sigme n awszystkie treningi i z doświadczenia wyjdzie jkaie mas zto tętno max.
Rada kup waptece za 3-4 zł żel do USG i nim smaruj elaktordy przed treningiem by zapewnić pewność działania elektod tego zelu jest 0,5 l i ci starczy n arok albo i dwa.
Tompoz
-
- Rozgrzewający Się
Dzien wczesniej testowałem pulsometr pod linią 400kV w lesie (nisko wiszące druty a wszystko buczy i skwierczy) Nie było żadnych zakłóceń.
Biegłem sam, żel do USG kupiłem kilka minut po kupnie pusometru więc go użyłem.
Potestuję jeszcze pulsometr w jeździe rowerem i parę razy z nim pobiegam gdzieś poza cywilizacją. Jeśli wyniki się potwierdzą, to chyba lepiej pogadam z lekarzem.
Biegłem sam, żel do USG kupiłem kilka minut po kupnie pusometru więc go użyłem.
Potestuję jeszcze pulsometr w jeździe rowerem i parę razy z nim pobiegam gdzieś poza cywilizacją. Jeśli wyniki się potwierdzą, to chyba lepiej pogadam z lekarzem.
-
- Zaprawiony W Bojach
Kolego Ecco okej n apewno nic ci nie jest pewnie jesteś po prostu wysokotętnowcem i tyle. Ja np. jestem niskotętnowcem mój hr max wynosi obecnie 191 izostał wyznaczony w boju jechałem z grupa duzó lepszą od mnie od paru kilometrów wlaczyłem by nie póścić koło asz doślismy do górki 1,5 km zawniołem ise ż epuszczę koło dopiero n ajje szczycie niestety nie udało się gdy wlej 3/4 puszczałem koło to miałem 191 i jes tto najwieksz etetno jkaie miałem wżyciu i je ptraktuje jako hr max wszelkiego rodzaju wzory w tym wzór z wiekiem do liczenia hr max wprodwadzają tylko zamieszanie bo sa osoby o niskich tętnach i wysokich. Np. taki Sosenk apodaje n aswojkej strnie że tętno spoczynkowe ma 40 a tętno max 207 czy 206 a sa zawodnicy ze mają parameryt takie tętno dpoczynkowe 32 a tętno max 195 np. Każdy jest inny chod zna pewno warto zrobić sobie gbadania ale u lekarze co trochę zma sie na zmianach serca wywołanych wysiłkiem spotrowym wytryzmałosciowych bo niedoświadczony lekarz moze zinterpretować zminay sportowe jkao \zminay chorobowe. J ajestem strażakiem zawodowym i mma bardoz szczegółowe badania raz wroku al ePani doktór jest kumata i gdy ktoś na niskie tętno spoczynkowe to p\yta sie od razu czy nie trenuj eprzypadkiem wytrzymałościowo.
Tompoz
-
- Zaprawiony W Bojach
Wze jest też by elektordy ra zn ajkaiś czas przemyś leko ciepła wodą z płynem np. do naczyń bo z potu osadzają sie n aelktrodach sile któr enp. u mnie maja taki zielonkawy kolor i dlatego zmywam je delkatnie ra zn ajakiś czas by nic n aelektordach nie byłó i by sygnał nie był zakłocony. Zawsze na trebingu mam ze sobą słuzbowy telefon komórkowy i nigdy w swojje sigmie nie miałem prtzypadku zakłoćenia wzajemnego asle kto wie mzoę coś n jkaiś czas mozę zkałocić. Tak jka pisałem ra zmiałem 240. Swego czasu zim arobiłem marszobiegi przebiegałem tą samą trasę i przy tkaim domku prywatnym kilak razy zrzędu pulsometr pokzaywał mi wartość o p[ołoe nizsza prze pare sekund zawsze w tym samym miejscu kto wie moze w tym domu jes td\sziedzib aobcego wywiadu. Ina rzecz moi rodzice mieszkają 300 m od budynku straż ypozarnej gdzie pracuje i mają w domu kabłowkę mój ojciec ogładał Eurosport i w penej chwili usłysdzał z telewozira mój głos pózNiej zgadaliśmy sie że wtedy byłem na słuzbie i dpokładnie w tym czasie gadałem przez stacje bo mieliśmy akcję i jak sie nie dziwić ze pulsometr za 240 zł tez moze raz n jkaiś czas zgłupieć.
Tompoz
-
- Rozgrzewający Się
Oczywiscie zdaję sobie sprawę, że patrzenie na tętno innych ludzi jest pozbawione sensu. To że ktos ma więcej czy mniej w czasie takiego samego wysiłku nie musi nic znaczyć.
Niemniej na podstawie jakiś tam badań czy doświadczeń wymyślono znane wszystkim formułki okreslajace HRmax. Skoro się je podaje, to zanczy że statystyczna większość Homo Sapiens tak ma i że zazwyczaj powinny się one sprawdzać.
Natomiast to co zancznie odbiega od tych fomułek, jest trochę podejrzane, ale nie znaczy wcale że od razu musi oznaczać chorobę. Wobec tego mój niepokój jest chyba uzasadniony i lepiej to sprawdzić niz przyjąć bezkrytycznie że to normalne.
Tak mi sie przynajmniej wydaje
Niemniej na podstawie jakiś tam badań czy doświadczeń wymyślono znane wszystkim formułki okreslajace HRmax. Skoro się je podaje, to zanczy że statystyczna większość Homo Sapiens tak ma i że zazwyczaj powinny się one sprawdzać.
Natomiast to co zancznie odbiega od tych fomułek, jest trochę podejrzane, ale nie znaczy wcale że od razu musi oznaczać chorobę. Wobec tego mój niepokój jest chyba uzasadniony i lepiej to sprawdzić niz przyjąć bezkrytycznie że to normalne.
Tak mi sie przynajmniej wydaje

-
- Zaprawiony W Bojach
Chciałam zauważyć, że nie wszystkie skurcze serca są hemodynamicznie pełnowartościowe tzn. jest skurcz pobudzenie, nawet "próba" skurczu ale nie wiąże się to z wyrzutem krwi na obwód a to znaczy że wtedy NIE MA uderzenia tętna na np. przegubie (czyli tu byście policzyli mniej). Poza tym, czasami przedsionki pracują szybciej (lub inaczej)niż komory, a elektroda może to zarejestrować.
Często mniej oznacza więcej