Test Coopera

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Andy30
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Prosze o porady jak trenowac aby poprawic swój wynik w tescie Coopera. Obecnie przebiegam 2800 m w 12 minut. Nadchodzący test mam za miesiąc. Myśle ze te 3000 metrów jest w moim zasięgu. JAk trenować??? Za wszelkie porady bardzo będe wdzięczny. Chce nadmienic ze po testach nie spoczne i bede poprawiał swoje wyniki. Obecnie trenuje 6 dni w tygodniu biegając po 3 kilometry a nastepnie cwiczenia wydolnosciowe. Bieganie po schodach, potem  4x100, 4x100 następnie 1x400 i 1x400. Koncze rozciagając się. O postepach poinformuje. Trzymajcie za mnie kciuki. Pozdrawiam serdecznie.
Siła i honor...
PKO
Andy30
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No chyba nikt nie chce mi podpowiedzieć....:( Ostatnio przebiegłem sobie 6 kilometrów i bolały mnie kolana. Stawy mam przyzwyczajone do wysiłku ale zastanawiam sie czy nie ma to związku z moja wagą. MAm 87 kilo. Ale nie chce mieć mniej bo w mojej pracy waga jest potrzebna tak samo ja wytrzymałóść, a ponadto musze miec siłe bo wymagane jest abym podciągał się siłowo ok 20 razy itp. Więc tracąc wage stracił bym też siłe. Zastanawiam się jednak czy jak bedę biegał te 3 kilometry tak na 80% a po biegu przeprowadze trening wydolnosciowy tj. bieg 2 minuty na maxa x2, 15x 20 metrów, itp. w systemie 3 dni treningu jeden dzien przerwy, to bedzie to wlasciwe????. CZy pozwoli mi to na pokonanie 3 kilometrów w 12 minut?
Siła i honor...
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

mylisz troche pojecia. to co uwazasz za trening wytrzymalosciowy wcale nim nie jest, sa to raczej elementy treningu szybkosci. Moim zdaniem zdecydowanie brakuje ci objetosci, postaraj sie zamienic dwa treningi w biegi ciagle spokojnym tempem tak w okolicach 10km. Jesli chodzi o szybkosc to raczej odcinki 100-400m. Poza tym pogrzeb jeszcze na forum, bo cooper byl dosc czesto omawiany.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
Andy30
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nooo...a juz myslałem ze nikt nie napisze....Dziekuje, dziekuje. A juz dzis mialem napisac ze dobra łaski bez sam sobie poradze:) Jak miło ze nie musze sam:) Jeśli chodzi o mój trening jak bym tam go zwał to miał on na celu bodwyrzszenie progu wydolności, wytzymałości. Dlatego po biegu na 3 kilometry na 90-95% dokładałem wymienione ćwiczenia. Rozumiem te 10 kilometrów poporawi moja wytrzymałośc tylko teraz to juz pozostało mi 3 tygodznie do testów i raczej nie zwiele zmienie....Co????? Co teraz na 3 tygodnie przed testami mam robić??...Biegać te 10 kilometrów czy jednak te 3 kilometry, przyzwyczając sie do dystansu jaki bede musiła przebiec w 12 minut. Narazie biegam 2800 m,  czy przez te 3 tygodnie moze sie cos jeszcze poprawić. Moge dojść do 2900-3000 metrów????Było by super....
Siła i honor...
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

ten twoj trening to raczej wplywa na wydolnosc beztlenowa niz wytrzymalosc, a potrzebujesz jednak wytrzymalosci. Dlatego ja bym mimo wszystko robil trzy treningi w tygodniu lekkiego biegu w okolicach 10km lub 45-60min, tak na 70%. Do tego dodalbym treningi wytrzymalosci szybkosciowej, czyli biegi na 1km w tempie w jakim chcesz pobiec na tescie (w ukladzie 20min truchtu, 3X1km z przerwami ok. 3min, 20min truchtu), i jeszcze biegi na 400-500m w tempie 10s szybszym niz te 1km (w ukladzie 20min truchtu, 8-10x400-500m, 20min truchtu).

Ulozyl bym te treningi tak:
- pon. szybkosc 1km
- wt. 8-10km
- sr. szybkosc 400-500m
- czw. 8-10km
- pt. szybkosc 1km
- sob. 8-10km
- nd. wolne

przed samym testem dalbym dzien wolny, a dwa dni przed testem zrobilbym trening 8km lekko z kilkoma szybszymi (ale bez przesady) odcinkami 100-200m.
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
Andy30
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzieki wielkie...Bardzo jestem wdzieczny za pomoc. Juz ostro wziołem sie do Planu treningowego. JAk poszło pinformuje. Jeszcze raz dziekuje.
Siła i honor...
Awatar użytkownika
THUNDERMAN
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Cześć.  Do kilku osób chcących trenować szybkość.

Najlepiej zrobisz ćwicząć np.
3 km rozbiegania truchtem
na 99% siły!
10* 60 m. sprintu 100 metrów wracasz idąc
15 min przerwy
8*60 m. sprintu 100 metrów wracasz idąc
15 min przerwy
6*60 m. sprintu 100 metrów wracasz idąc
10 min przerwy
2 km. rozbiegania truchtem

Taki trening to zabójcza szybkość po miesiącu. TRENING CO 2 DNI. Po pierwszym treningu następnego dnia poczyjesz się źle (zrobisz pewnie przerwe 4 dni) - ścięgna muszą się przystosować. Następnym razem nic ci nie będzie.

A jeśli chcesz trenować na 1000 to polecam serie po 400 metrów. np. 3 km rozbiegania a potem 400, 10 min przerwy, 400 10 min przerwy, 400 10 min przerwy
2 km rozbiegania przed i po treningu
Na każde 400 biegnij mocno. Każde takim samym tempem. Ostatnie 400 bardzo trudno przebiec.

Do treningów po rozgrzewce włącz skipy A, skipy C i wieloskoki. Powiedzmy 3*50 m każdym. Czyli 3*3*50.

Wypróbuj ten trening z 60 i daj znać. Odezwij się po miesiącu. Proponuję mieszać te 2 rodzaje treningu na zmianę.
LIVE TO RUN, RUN TO LIVE!
Awatar użytkownika
THUNDERMAN
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Do andy30. 3 tygodnie to masa czasu!  O ile się poprawisz zależy od ciebie. Uważam że ćwicząc regularnie możesz dojść do 3100 ale reguły tutaj nie ma. No i dobrze. (...) Tylko nie biegaj za dużo. Jak wszystko będzie cię boleć zrób sobie przerwe.
LIVE TO RUN, RUN TO LIVE!
Awatar użytkownika
Malsson
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Thunderman - co za bzdury proponujesz koledze. Wszystko co podałeś jest wbrew zdrowej logice biegania. Proponuję poczytać sobie dobre podręczniki Jurka Skarżynskiego. Wszystko o czym piszesz jest pozbawione sensu począwszy od "truchtu na 99%" skończywszy na przerwach 10minutowych. Nie zgadzam się z Twoją propozycja i uważam że przyniesie więcej szkody niż pożytku tym, którzy ją zastosują.
"Łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; Nie z uczynków aby się kto nie chlubił" - Ef.2:8
Malsson  GG4961246
Awatar użytkownika
Malsson
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Deck - proporcje które podałeś są tylko do zaakceptowania w okresie przedstartowym. Galowey zaleca piramidę, która u podstawy ma objetość, wyżej siłę, najwyżej /jest to czubek piramidy/ szybkość, co oznacza że buduje się ją w odpowiedniej proporcji do obiętości i siły. U Ciebie występuje ona co drugi trening, to zdecydowanie za dużo dla kolegi.
"Łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; Nie z uczynków aby się kto nie chlubił" - Ef.2:8
Malsson  GG4961246
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zawsze zwracam uwage , ze na Forum nie trenujemy innych osob . Rownie dobrze mozemy strzelac do tarczy w ciemnej komorce .
Dlaczego ?
Kazda osoba to wyjatkowy i niepowtarzalny zespol cech psychomotorocznych . Dobor srodkow treningowych jest jak szycie garnituru na miare u wybitnego krawca .
W tym kontekscie niektorzy zadaja garnituru od slepca , bez podania rozmiarow . Skutki mozna sobie wyobrazic .
Stosujmy metode- po pierwsze nie szkodzic . W sporcie jest nazbyt wiele przykladow mlodych osob , ktorzy stracili zdrowie na skutek zlego treningu , dozowanego nawet przez dyplomowanych trenerow . Nawet taki autorytet jak Ryszard przyznal sie uczciwie i po mesku do takich bledow . A komuz z nas rownac sie z Ryszardem ?

Rozumiem , ze Test Coopera jest progiem awansu dla np. sedziow pilkarskich . Ale w perspektywie dlugiego i zdrowego ( czego zycze kazdemu ) zycia , taki test nie ma zbyt wielkiego znaczenia . Sa wartosci nadrzedne jak zachowanie zdrowia .
To pisze do Was byly zawodnik szerokiej kadry Polski a takze dyplomowany trener, ktory stracil zdrowie  , koncentrujac sie niepotrzebnie na dosc waskim spektrum zycia sportowego .

Internet jest dobry dla zadawania pytan pomocniczych i jeszcze nie zastepuje opracowan ksiazkowych , ktorych wielu z Was nie chce z lenistwa poznac . Nic jednak nie zastapi dobrego , zaangazowanego trenera , z udokumentowanym dorobkiem .
I na nic glupie tlumacznia w rodzaju "nie mam kasy " . A czy bedziesz czlowieku mial kase na czesci zamienne ? Pomysl .

(Edited by wojtek at 4:18 am on Sep. 7, 2004)
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

Malsson, chyba padles ofiara niezbyt fortunnego zapisu THUNDREMANa, chodzilo raczej o bieganie szybkosciowek na 99%, a nie truchtu, natomiast dlugie przerwy zaplanowal on pomiedzy seriami a nie po kazdym powtorzeniu w serii.

Co do piramidy, to sie zgadzam, z tym ze trzeba miec na nia troche wiecej czasu niz 3tyg.
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
ATAK
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jestem ciekaw jak poszlo autorowi tematu na testach i jesli mozna wiedziec to co to byly za testy bo sam niedawno mialem podobne.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ