Czy zna się ktoś na morfologii?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
zuku
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam,
mam do was pytanie czy moglibyście mi wytłumaczyć bo według badań morfologii krwi spadają mi sukcesywnie niektóre parametry. Porównuję tu dwa badania obecne oraz sprzed 3 lat (podane z prawej):

-Hematokryt HCT - 39.6 [norma 40-54] | wartość 3 lata temu 40,2
-Krwinki czerw RBC - 4.16 [norma 4.5-5.8] | 4,49
-Hemoglobina HGB - 14.1 [norma 14-18] | 14,3
-Krwinki białe WBC - 5.1 [norma 4-10] | 4,9

--- wskaźniki czerwonokrwinkowe---
-MCV - 95 [80-98] | 89,5
-MCHC - 35.6 [31-36] | 35,6
-MCH - 33.9 [27-34] | 31,8
-RDW-CV - 12.4 % | 12,3

-PLT - 192 [140-400] | 198
-MPV - 8.9 [9-12] |

---rozmaz automatyczny-----
wart.b. NEUT - 2.43 [norma 2.50-5.00] | 2,7
NEUT % - 47.9 [45-70] | 54,2
wart.b LYMPH - 1.98 [1.12-4.73] | 1,7
LYMPH % -38.9 [20-45] | 35,7
wart.b. MONO - 0.35 [0.05-1.95] |
MONO % - 6.8 [1-10]
wart.b. EO - 0.31 [0.04-1.00]
EO % - 6.1 [1-5]
wart.b. BASO - 0.02 [0.01 - 1.95]
BASO % - 0.3 [0-1]

Martwią mnie te spadki głownie Erytrocytów ale też hemoglobina i hematokrytu gdyż teraz to one są już na poziomie niedokrwistości. Z kolei podniosły się wskaźniki czerwonokrwinkowe, białe krwinki oraz niektóre z rozmazu o czym to świadczy i czy to jakieś znaczące/groźne zmiany czy powinienem robić sobie jakieś dodatkowe badania lub iść do lekarza?
Dodam tylko że żelazo mam w porządku
-żelazo 109 ug/dl [norma 59-158]
Jeśli to ma jakiś związek to trenuje już od dłuższego czasu a na treningach spędzam około 10-15 godzin tygodniowo (głownie kolarstwo ale tez biegam).

dzięki.
PKO
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

Moim skromnym zdaniem nie ma nad czym się rozwodzić. Wyniki dużo się od siebie nie różnią szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że dzielą je 3 lata. Różnice są tak na prawdę w granicach błędu pomiarowego aparatu. Poza tym RBC, HCT i HGB to wyniki dotyczące stężenia, a u osób uprawiających sport występuje zjawisko hemodilucji, czyli fizjologicznego zwiększenia objętości osocza. Wskaźniki czerwonokrwinkowe są w większości wyliczane z wymienionych wyżej parametrów (ewentualnie za wyjątkiem MCV, choć to zależy od analizatora), więc jak one się zmieniają to i wskaźniki. Zdecydowanie nie ma podstaw do zmartwień czy dodatkowej konsultacji lekarskiej. Lekarz z resztą by powiedział albo, że wszystko jest w porządku albo, że to wina sportu i już.

Możesz ewentualnie powtórzyć morfologię np. po tygodniu bez treningów (o ile to możliwe).
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zawsze warto dla pełnego spokoju wyniki morfologii skonsultować z lekarzem. W Twoim przypadku raczej nie ma powodu do obaw. Od lat mam poziom hemoglobiny i erytrocytów poniżej normy lub w jej dolnych granicach (a żelazo ok), co nie oznacza automatycznie anemii. Mam normalną, stabilną wagę, prowadzę w miarę aktywny tryb życia, nie czuję się permanentnie zmęczony czy senny. Komentarz lekarza do moich wyników: "po prostu taka uroda".
zuku
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dziękuje wam za odpowiedź.
Dokładnie tak jak pisze Deck lekarz powiedział mi że nie ma się czym martwić a te różnice to są błędy pomiarowe aparatów które to wyliczają i jak bym zrobił dzisiaj badania w innym laboratorium to były by inne. Krwi może nie mam jakiejś najlepszej ale po prostu wychodzi na to że zawsze miałem na takim poziomie.
Pytałem jeszcze lekarza czy wyczynowe uprawianie sportu może wpływać na pogorszenie tych wyników ale powiedział że nie (może mało oczytany lub mało o tym wie bo to nie lekarz sportowy) mówił tylko że miał okazję badać kiedyś kolarską kadrę polski to oni mieli hemoglobine wszyscy powyżej 17g/dl.
W sumie chciałem robić badania dodatkowe jak ferrytyna, kwas foliowy, B12 ale lekarz mi powiedział że w moim wieku- 30lat nie ma sensu.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeśli nie startujesz na wyścigach, to nie ma się o co martwić ,ale jeśli tli się w tobie chęć rywalizacji to trzeba by popracować nad Hematokrytem i HGB
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
zuku
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tak, oczywiście że startuję, ale czy podniesienie tych wartości jest w ogóle możliwe normalnymi metodami? bo że stosowaniem np EPO się da to wiem ;)
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

w góry, w góry miły bracie :usmiech:
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Deck pisze:w góry, w góry miły bracie :usmiech:
jest to jeden ze sposobów legalnego i zdrowego podniesienia HGB, ale jeśli ktoś nie ma czasu na takie wycieczki to sa inne również zdrowe myki. Jakie? Odpowiednia suplementacja witaminowo - mineralna oraz dieta. Jak tego dokonać? -napisz do mnie na PM to ci zdradzę tajniki magii.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ