SKECHERS GOrun - o tych butach sie mowi!

Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Gife pisze:Ciekawa rozmowa się wywiązała. Ja już mam 300 km w GO Runach nalatane (neutral) i nie mogę się nadziwić. Kolano przestało boleć (kiedyś bywały momenty Stratus 2, Cumulus 11, a nawet Saucony Type a2) już na dobre..Czuję ogólnie ekonomikę w biegu, mniej się męczę więc na bank biegam ze śródstopia. Jeśli czas pozwoli na EXPO w KRK będę chciał w nich na bieżnię wskoczyć i wziąć film od nich.
Póki co, pianka zdaje egzamin, ale już nie czuję tej miękkości co przy pierwszych 100 km biegania. Oznaka zużycia czy dostrojenia do butów? Okaże się za następne 300 km :)
No, ważne, że zmiana spowodowała jednak ewidentną korzyść.
A pianka jest ok, Nike Free też mają piankę.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ta pianka jest w zasadzie identyczna(Resalyte), tylko Nike najszybciej zglosila akces do "high injection foam".
Teraz kazda firma bedzie miala takie pianki , kazda pod inna nazwa.
Under Armour ma na przyklad swoja Micro G.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
Kanas78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki za test. Właśnie rozważam zakup nowych, bardziej elastycznych w podeszwie butów. Te też rozważałam, ale skoro ktoś właśnie bo pierwszym bieganiu poczuł rozcięgno-to już wiem, że ich nie kupię. Choć są prześliczne i w różnych wariantach kolorystycznych... szkoda :ech:
Obrazek Obrazek

Obrazek

"Najpierw cię ignorują. Potem śmieją się z ciebie. Później z tobą walczą. Później wygrywasz". Mahatma Gandhi
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Z kontroli pronacji zrezygnowano już w wielu innych butach. Tutaj mi się wydaje, że pronacja jest często większa, wymuszona.
To jest krok w dobrym kierunku pod warunkiem, że but jest przeznaczony do tzw. biegania naturalnego, z lądowaniem na śródstopiu. Tymczasem GOrun utrudniają bieganie w ten sposób (co widać po ich konstrukcji i można przeczytać w relacji Krzyśka). Więc korzyści z biegania na śródstopiu odpadają, pozostają wady przy bieganiu z pięty o których pisałeś.
Adam Klein pisze: Ten but wymyślono wg mnie w dwóch celach:
- zarobić :) ...
- w jakiś sposób wymusić amortyzowanie śródstopiem.
Twórcy tego buta też chyba myśleli, że "w jakiś sposób". Do dziś pewnie nie wiedzą w jaki ;-)
Adam Klein pisze: Marka Newton też wymyśliła swój patent ale tam jest to bardziej przemyślane i bardziej uzasadnione.
Zgadza się.
blink pisze:
Kangoor5 pisze:Niestety, oni przede wszystkim strzelają w stopy biegaczom.
Gdzieś nawet widziałem, że testują to na zwierzętach...
O zwierzętach nie słyszałem, ale podobno testują na nijakim Mebie. Jednak Meb prawdopodobnie nie jest w ciemię bity i jak się pojawią pierwsze niepokojące objawy, to da sobie spokój z tymi butami. Przynajmniej na treningach.
Gife pisze:Czuję ogólnie ekonomikę w biegu, mniej się męczę więc na bank biegam ze śródstopia.
To zbyt daleko idący wniosek. Możesz się mniej męczyć dalej biegając z pięty.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:
Gife pisze:Czuję ogólnie ekonomikę w biegu, mniej się męczę więc na bank biegam ze śródstopia.
To zbyt daleko idący wniosek. Możesz się mniej męczyć dalej biegając z pięty.
Nie, nie, Panie..Wyraźnie czuję, że w tych butach nie bięgam z pięta, ale nie ukrywam, że pięta nie dotyka podłożna. Dlatego chciałbym kogoś z wprawnym okiem, a najlepiej kamerą na asfalcie to zobaczyć.
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
blink
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 53

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:O zwierzętach nie słyszałem, ale podobno...
Było, było http://www.youtube.com/watch?v=2T1_VB1FqRU
Każdy pije według własnego pragnienia...

Obrazek
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chyba ktoś im powiedział, że mają zrobić but "midfoot strike" i potraktowali to zbyt dosłownie :hahaha:
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
Klaus
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

dorzucę swoje 5 gr.
Amator (waga 86 kg na 5km: 21:48 - trening bo nigdy nie biegłem zawodów)
Śmiało możemy przyjąć że od rozpoczęcia biegu buty wymuszają bieg na śródstopiu. Sama pozycja biegacza przy rozpoczynaniu biegu jest o wiele inna niż w "tradycyjnych butach" wliczając w to także Vibram FiveFingers. Trzeba naprawdę niezłej masy ciała aby przy lądowaniu twarda część buta się rozeszła i pięta dotykała podłoża.
Po każdym biegu w tych butach odczuwam mięśnie łydek i ud. Jeżeli biegacz nie chce silnie odczuwać twardych części tego burta musi układać stopę do lądowania na śródstopiu. Daleki jestem od tego aby się tymi butami mocno zachwycać równie dobrze można świadomie biegać na śródstopiu w Jomach Marathon (lubię biegać w nich) czy innych płaskich butach. Jednak przy Gorunach podoba mi się że but zaraz sygnalizuje że idę całą stopą bo odczuwam te twarde części podeszwy. Lądowanie na pięcie jest wręcz niemożliwe (jedynie równo całą stopą) Przy mocnym zmęczeniu świadomie próbowałem zrobić krok z pięty i jest to trudne stopa podchodzi do góry prawie z 50 stopni i skrzywia się przegub (coś jak ćwiczenie na łydki na maszynie siedzącej na siłowni z oparciem ciężaru powyżej kolan kiedy to pięta jest poza wsparciem podestu a my sobie wrzucimy ze 70 kg).
Nie mam żadnych otarć na stopach po biegu w Gorun-ach. Nie odczuwam także tzw. ciężkich kolan po 16-20 km biegu. Ale ja jestem dość ciężki jak na biegacza. No i za biegacza się nie uważam. Jutro (2012-04-21) w Poznaniu na Malcie biegnę na 11 km w Skechersach.

Pozdrawiam
klaus
संस्कृतम्
"Prawdziwy mężczyzna od wódki może umrzeć - zgłupieć nie śmie"
Człowiek nie przestaje biegać, dlatego że się starzeje. Człowiek się starzeje, dlatego że przestaje biegać.
Obrazek
Awatar użytkownika
artur_totalfit
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39.20
Życiówka w maratonie: 3.20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

... warto pamietac jedakowoz ;) ze nie rodzimy sie ze zgrubieniem na srodstopiu tylko z lukiem skierowanym w druga strone!!!
newton swoja koncenpcje opiera o zasade mechaniki (action/reaction) ale czy zmniejszanie 'dropu' przez zwiekszenie amortyzacji pod srodstopiem to wlasciwa droga ?
miliony lat ewolucji doprowadzily nasze stopy do tego ze mozemy biegac boso (czytaj w butach naturalnych :D)
wiec po co kombinowac ... ?

PS
kojarzycie MBT ? tam tez jest wymuszone przetaczanie i brak mozliwosci typowego ladowania na piecie
http://pl.mbt.com/Default.aspx?lang=pl-PL
artur

----------------------------
Sport GURU
największy sklep stacjonarny dla biegaczy i triathlonistów w Warszawie (Gocław, Meissnera 1/3 róg Fieldorfa)

sportGURU.pl
sklep.sportGURU.pl
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

W tekście napisałem nawet, że to kopia z MBT, oni maja więcej butów z taką MBTowska analogią.

Na targach ISPO byli bardzo kolorowi (tego może nie widać na zdjęciu bo fotograf kiepski ;) )

Obrazek
Awatar użytkownika
Klaus
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dlatego też nie uważam tych butów za docelowe do biegania ani za jakieś genialne.
Ale mogą się przydać jako pomost do biegania w butach minimalistycznych.
Posiadam Vibram FiveFingers i raz na jakiś czas biegam w nich (jednak wytrzymuję max 10 km) potem już mięśnie łydki są zmęczone.
Skechers Gorun pewnie nie zadomowią się u mnie na stałe, ale na pewno jako trening ułatwiający lądowanie na śródstopiu są dobre.

P.S. - naturalne do biegania są tylko bose stopy.
Więc cała reszta to już jest kombinowanie

pozdrawiam
klaus
संस्कृतम्
Człowiek nie przestaje biegać, dlatego że się starzeje. Człowiek się starzeje, dlatego że przestaje biegać.
Obrazek
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

artur_totalfit pisze:newton swoja koncenpcje opiera o zasade mechaniki (action/reaction) ale czy zmniejszanie 'dropu' przez zwiekszenie amortyzacji pod srodstopiem to wlasciwa droga ?
Według Newtona tam chodzi o coś jeszcze innego: te 5 "amortyzatorów" na śródstopiu ma przenosić ruch (siły) do wnętrza podeszwy, gdzie znajduje się membrana, która już jest blisko stopy. W efekcie, oprócz amortyzacji na śródstopiu, zyskuje się czucie podłoża. Tak przynajmniej twierdzą, ja w nich jeszcze nie biegałem.
Awatar użytkownika
Klaus
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

jestem po biegu na 11,4 km na Malcie w Skechers GoRun - te buty są dobre do treningu uzupełniającego jak Vibram FiveFingers, do dłuższych wybiegań i na starty zostawię sobie Jomę Marathon czy Puma Fass. Przy mocniejszym zmęczeniu ląduje się na całej stopie a przy mojej masie mocno czuć te twarde elementy podeszwy. Po zdjęciach które gdzieś tam u ludzi widziałem przed metą stawiam stopę delikatnie skrzywiając na zewnątrz - właśnie przez te twarde elementy. Ścieranie jak przy stopie neutralnej widzę po podeszwie.

Pozdrawiam
Klaus
संस्कृतम्
Obrazek
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czyli spostrzezenie dokladnie takie, jakie opisalem w tescie.

Jak na dzisiaj Skechers nie podjal jeszcze decyzji odnosnie produkcji GOrace, czyli butow w ktorych biega Meb.
Mysle ze nastepne buty z serii trafia lepiej w zapotrzebowania rynkowe i beda przydatne juz nie tylko jako buty pomocnicze.
Articles in English:

Looking back:

Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pozory czesto myla.
Wlasnie przyszly ( a moze przybiegly?) do mnie K-Swiss Cali-Mari:

http://www.kswiss.com/item/201.200/0294 ... d_Wht.html

Z wygladu bardzo koresponduja z GOrun. Po zalozeniu na stopy calkiem inne wrazenie.
Articles in English:

Looking back:

ODPOWIEDZ