Subluksacja rzepki

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
pjona
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 50
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Od pół roku zacząłem regularnie biegać i przygotowywać się do maratonu.

Podczas treningów przytrafiła mi się jednak drobna kontuzja, która powodowała ból prawego kolana. Okazało się po badaniach usg oraz rtg, że mam tzw. subluksacje żepki, czyli że moja rzepka podczas zgięcia kolana ucieka troszkę do zewnątrz.

Lekarz zalecił mi stosowanie do biegania stabilizatora rzepki genutrain P3 oraz fizykoterapię. Fizykoterapie zaczynam w przyszłym tygodniu i oczekuję, że będę mógł spokojnie wrócić do regularnych treningów.

Jednak pytanie mam co do tego stabilizatora. Mierzyłem go dzisiaj w sklepie i szczerze to jest on strasznie niewygodny.
Aby ugiąć nogę trzeba pokonać opór bocznych szyn. Przyjemność z biegania w takim ustrojstwie zostanie definitywnie zmniejszona.

Czy ktoś z Was radzi sobie jakoś inaczej z subluksacją żepki?
Czy biegacie w stabilizatorach GenuTrain?
Macie może jakieś sugestie co do biegania z tych schorzeniem?

Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
drOptymist
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Aby uniknąć noszenia stabilizatora trzeba zrozumieć na czym polega pana schorzenie i zwalczyć przyczynę. To że rzepka :ucieka na zewnątrz" może być spowodowane nadmiernym napięciem mięśni i powięzi, które to tę rzepkę ściągają na zewnątrz. należa do nich: mięsień prosty uda, naprężacz powięzi szerokiej i poprzez pasmo biodrowo - piszczelowe również pośladkowy wielki. Natomiast za ściąganie rzepki do wewnątrz odpowiada jedynie głowa przyśrodkowa mięśnia czworogłowego uda. Ze względu na przewagę mięśni odciągających rzepkę na zew, problem często występuje. Inną przyczyną mogą być jakieś zmiany strukturalne lub zaburzenie osi kończyny dolnej. Dlatego zalecałbym rozciąganie wymienionych wcześniej mięśni lub udanie się do wyspecjalizowanego fizjoterapeuty.
Pozdrawiam drOptymist
Centrum Medyczne ORTO-OPTYMIST
Jana Sawy 9 lok. 2, 20-632 Lublin,
tel.: 81 440 2345, 669 223 292
http://ortooptymist.pl
http://www.facebook.com/ortooptymist
pjona
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 50

Nieprzeczytany post

Mam skierowanie od ortopedy na laser, fonoforeze, zmienne pole magnetyczne oraz "nauka ćwiczeń x 10". Domyślam się, że właśnie na tej nauce ćwiczeń będzie mi fizjoterapeuta tłumaczył jak ćwiczyć kolanko, aby pozbyć się problemów z rzepką, prawda? Oby to wystarczyło, bo te stabilizatory są cholernie niewygodne :-/
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ