Jak uniknąć dużego ubytu masy mięśniowej na długim dystansie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
michau90
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam. Jestem nowy na forum, przeszukiwałem interesujące mnie tematy ale nie znalazłem żadnego satysfakcjonującej mnie odpowiedzi na wyżej wymienione pytanie.
Mam lat 22, 183cm wzrostu i ważę 83kg. Mam sporo masy mięśniowej którą chciałbym zachować i trochę tłuszczu do spalenia z brzucha.
Biegam rekreacyjnie 2-3 razy w tygodniu na dystansach ok 20 km, bardzo wolnym tempem (ok. 8-9km/h), puls max 146.
Zauważyłem że mimo takiego tempa i dość bogatej diety ucieka mi oprócz oponki sporo masy.
Oprócz biegania, 3 razy w tygodniu ćwiczę trening siłowy, i codziennie jeżdżę na rowerze do pracy.
Jak mogę zminimalizować straty masy podczas biegania?
Proszę was o radę. Nie chciałbym rezygnować z długich dystansów gdyż sprawia mi to największą przyjemność z biegania. Może jakaś suplementacja?
PKO
urodzony_na_slasku
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Właśnie niedawno artykuł pojawił się na ten temat: http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=15&id=3574
Ponadto trening wytrzymałości zwiększa gęstość kapilar w mięśniach – cieniutkie sieci naczynek oplatające praktycznie każdą komórkę ciała - co umożliwia lepsze ich ukrwienie i w rezultacie sprawniejsze dostarczanie tlenu. Dodatkowo następuje zmniejszenie masy mięśniowej, związane ze zmniejszeniem średnicy włókien mięśniowych, ułatwia to przenikanie tlenu z kapilar do mitochondriów.
No cóż, organizm adoptuje się po prostu .....
Zwróć uwagę, że komórek mięśniowych ci nie ubywa, mięśnie wbrew pozorom nie ulegają "spaleniu" jak to niektórzy piszą, jedynie tylko włókna stają się cieńsze się by uzyskać lepszy dostęp do tak im potrzebnego tlenu ...
Jeśli chcesz zachować masę mięśniową , powinieneś postawić raczej na trening odchudzający HIIT, albo przynajmniej ograniczyć długość wybiegań.
Osobiście uważam, że chude jest piękne :bleble:
Awatar użytkownika
hatek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:48
Życiówka w maratonie: 3:28:01

Nieprzeczytany post

Jeśli chcesz biegać dłuższe odcinki, rzędu 20km to adaptacja organizmu jest praktycznie pewna. Zawsze ubędzie z objętości.
Pewnym sposobem jest skrócenie treningów ale na większej intensywności przy skupieniu się w czasie treningu siłowego na wszystkich partiach "powyżej pasa".
Tak czy siak ten proces jest do pewnego stopnia nieunikniony (też mnie to dotknęło po kilku latach na siłowni a ja nie biegam aż tyle na treningach).
Prawdopodobnie jestem Laską Kabacką.
Na pewno należę do Afterrunners.
Biegam dla własnej przyjemności.

W treningu skupiam się na bogatej, różnorodnej diecie, odpoczynku i poszukiwaniu czasu na chwilę biegu. Do 3:30 w maratonie to wystarczy.
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

michau90 pisze: Jak mogę zminimalizować straty masy podczas biegania?
Proszę was o radę. Nie chciałbym rezygnować z długich dystansów gdyż sprawia mi to największą przyjemność z biegania. Może jakaś suplementacja?
Trzeba brać BCAA. Resztę znajdziesz w sieci. Doczytaj sobie.
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
michau90
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No dobrze to teraz tak:
Biegam wolno, niskie tętno, 30 min przed bieganiem trochę prostych węglowodanów po treningu tak samo. A jak to się ma do tego że biegam zawsze w nocy przed pójściem spać. Chciałbym mimo wszystko zrzucić trochę tej oponki z brzucha. Czy te węglowodany po treningu przed snem nie zrobią odwrotnego rezultatu?
omarr
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:03
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Spróbuj zamienić węgle na białko po treningu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ