grupa A - odżywki i substancje szczególnie polecane sportowcom, gdyż podczas wysiłku wykazują działanie wspomagające. Do grupy tej należą napoje oraz żele i batony dla sportowcow, posiłki w formie płynnej, preparaty mineralno-witaminowe.
Bardzo wyczerpujący i naukowy opis - zwłaszcza że większość z nich ma w składzie to co niby nie działa
problem jest w tym, że ludzie zbyt ślepo wierzą w suplementy...
suplementacja jest najprostsza - bierzemy garść cudownych suplementów (X*dziennie po X tabletek) i czekamy na efekty...
niestety (a moze "stety") trudniejsze jest bardzo dokładne pilnowanie tego co sie je i robi... bo trzeba zacząć liczyć, trzeba sie pilnować, przestrzegać pewnych zasad, analizować, zapisywać, eksperymentowac, pilnie obserwowac efekty, i potem dalej to samo, i tak już cały czas... z tym, ze później to juz sie robi pewne rzeczy na czuja i odruchowo,
sam od jakiegoś czasu mocno eksperymentuje na mojej codziennej diecie (nie wiem czy słowo "dieta" jest najwłaściwsze)... odrzuciłem praktycznie wszystkie suplementy (zostały tylko BCAA i magnez), a zaczałem kombinować z żarciem (mniej, ale częściej i bardziej wartościowo) i jestem zaskoczony pozytywnymi efektami...
a przy okazji można się bardzo dużo dowiedzieć o swoim organiźmie...
"co nas nie zabije, to nas wzmocni"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"